Wethouder Vat blij en dankbaar dat nieuwe stap gezet kan worden voor BW-plein

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Verschillende bewoners rond het Burgemeester Winklerplein en ondernemers waren maandagavond 25 oktober 2021 aanwezig tijdens de beeldvormende vergadering waar de herinrichting van het plein aan de orde kwam alsmede de blokken C (daar waar nu een Chinees restaurant zit) en blok B (daar waar tot voor kort een apotheek was gevestigd en woningen stonden). Aan de orde kwam een eerste verkenning in de presentatie.

Wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) is ‘blij en dankbaar’ dat plan er nu ligt. (Foto gemeente Sliedrecht)

De presentatie werd gegeven door Walter Stam (AkroConsult), de ondernemersvereniging Burgemeester Winklerplein Piet Boogaard (mede namens Machiel Pranger en Job Michon) en Erik den Breejen en Roald van den Broek namens De Windroos. Bezoekers van de vergadering konden vragen stellen.

‘Onmogelijke opdracht’
Portefeuillehouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Economie en project Burgemeester Winklerplein beet het spits af met een korte toespraak, waarin hij ‘dankbaar en blij’ was dat dit het moment was om gezamenlijk het verhaal te vertellen. Vat: “De eerste schetsen dateren van de vorige eeuw. In 1997 waren de eerste gesprekken. Ik denk dat er niemand blij van wordt, dat het nooit tot ontwikkeling is gekomen na al die jaren. Ik ben blij dat we vanavond kunnen spreken, waar we eindelijk mee aan de slag kunnen gaan.” Vat lichtte toe dat uit de gesprekken wel wat water bij de wijn moest worden gedaan om tot overeenstemming te komen. Vat legde een alternatief plan voor. Hij noemde het een ‘haast onmogelijke opdracht’. “Nu ligt er een gedragen plan van alle partijen. De verkeersproblematiek is opgelost, gebouw Plan C moest hoger worden en hebben gekeken naar de totale opgave. Komend jaar wordt aan de raad het plan ter besluitvorming aangeboden”, aldus Vat. Er is goed naar de inrichting gekeken. Vat: “Een plein dan levendig en leefbaar is. Er ligt ook woningbouwopgave in Sliedrecht en daar ben ik ook blij mee.”

Lek
Vat was niet blij dat het plan was uitgelekt via online krant Sliedrecht24. “Als wij een afspraak met elkaar maken, dan maken we een afspraak met elkaar. Dit doet wel wat met mij”, voegde Vat toe. Raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht) snapte niet goed waarom het vertrouwelijk moest blijven en wilde het daar graag eens over hebben. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Blokken
Den Breejen van De Windroos refereerde aan de vele plannen, die hij in vijftien jaar voorbij heeft zien komen. De architect Gert van der Hoven van Van Aken Architecten in Eindhoven was er ook. In de afgelopen jaren zijn enkele gebouwen gerealiseerd. Blok B wordt acht lagen hoog met op de begane grond commerciële activiteiten. Er komen 55 appartementen met in prijsklassen diversiteit. Wat kleinen en grotere woningen. Er komen 77 parkeerplaatsen op eigen terrein. Blok C is commerciële ruimte op de beganegrond. De laag op de eerste verdieping wordt een parkeerlaag voor de bewoners. Er komt op de begane grond ook een stuk openbaar parkeren. Er komen galarijwoningen aan de Rembrandtlaan en getrapt verschillende woningen. De inrichting van het plein wordt ook anders. “De helderheid van parkeren, aan en afvoer van auto’s en de verblijfskwaliteit moet goed zijn geregeld. We hebben een haalbaar plan gemaakt. Ik denk dat het voor het plein een haalbaar plan is”, aldus Van der Hoven. Op het plein komen 415 parkeerplaatsen. Komend jaar vindt verwerving voor blok C plaats, waarna eind 2024 wordt gehoopt om te starten met de bouw daar. Over vijf jaar moet er vernieuwd Burgemeester Winklerplein liggen.

Vragen
Omwonenden en ondernemers stelden daarna vragen. Ook raadsleden hadden vragen. Er is volgens hen geen draagvlak bij de bewoners van het plein. “Wij worden niet gehoord en niet geïnformeerd! Zoals het er nu uitziet, krijg ik een toren voor mijn deur. Ik ben ook wel benieuwd of rekening wordt gehouden met het woongenot van de huidige bewoners. Er komen ook meer parkeerplaatsen bij en in de wijk. Wat doen we als er markt is? Komt er geen markt meer op het Burgemeester Winklerplein?”, aldus deze bewoner. Wethouder Vat refereerde aan een bezoek aan deze bewoner enige tijd geleden. Het is een langslepend iets van twintig jaar. Vat vertelde eerst nu de planvorming te maken en in november op een bewonersavond het er verder over te hebben. Volgens Vat wordt echt gekeken naar de opstelling van de markt gekeken. “Zo efficiënt mogelijk”, aldus Vat. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld