Wethouder Spek wil van inwoner horen hoe we Sliedrecht schoon houden

SLIEDRECHT -In samenwerking met Kieskompas en de Vrije Universiteit Amsterdam doet de gemeente onderzoek naar het (toekomstig) afvalbeleid. De gemeente Sliedrecht roept inwoners op om mee te doen aan dit onderzoek door online de enquête in te vullen. Dat neemt twaalf minuten in beslag.

Wethouder Ton Spek: “Afval raakt elke dag ieders directe leefomgeving. We horen daarom graag de mening van onze inwoners. Hoe meer mensen meedoen met de enquete, hoe beter!” (Foto gemeente Sliedrecht)

“We hebben in Sliedrecht te veel restafval per huishouden en de prijzen om dit te verwerken stijgen voortdurend. Dit heeft gevolgen voor de woonlasten van onze inwoners’, licht wethouder Ton Spek toe. ‘Om zowel ons afval te verminderen als ook de woonlasten te beperken, is het noodzakelijk dat we ons afvalbeleid herijken’, benadrukt wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid en Openbare Ruimte. 

Online enquête
De gemeente roept inwoners van Sliedrecht op om mee te doen aan dit onderzoek. Vragen die in de enquête aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Moet er voor restafval per zak worden betaald? Is het verstandig om containers van een slot te voorzien? Is extra handhaving nodig voor zwerfafval? En, hoe stimuleren we het scheiden van afval? “De uitkomsten van het onderzoek worden besproken in  de gemeenteraad en meegenomen in de besluitvorming over het toekomstig afvalbeleid”, schrijft de gemeente. 

22 gedachten over “Wethouder Spek wil van inwoner horen hoe we Sliedrecht schoon houden”

  1. Graag bij de inhoud blijven. Spelen op personen keuren we niet goed. Weet dat beslissingen van een gemeente niet uitsluitend door een wethouder worden gemaakt. Daarvoor kennen we het college en de gemeenteraad.

  2. Precies Raymond!
    Een rotonde, dat feitelijk geen rotonde is en alleen maar verkeersopstoppingen veroorzaakt en gevaarlijke situaties. Ga er maar eens even staan kijken, dan zie je wat voor gekke capriolen er allemaal uitgehaald worden.

    We moeten maar eens in actie gaan komen, geen halve maatregelen.
    een demonstratie met desnoods een patatkraam erbij. Ik weet nog wel een prima patatbakker.

  3. De enquête ben ik mee gestopt i.v.m het moeten beantwoorden van niet relevante vragen. Het hele afvalproject van Sliedrecht gaat nergens toe leiden behalve extra en onnodig op kosten jagen van de burger. Tot nu toe hoor en zie ik alleen maar projecten die alleen maar leiden tot onnodig geld uitgeven door de gemeente en haar burgers. Een project als een ringweg om Sliedrecht, deze ligt er in feite al, straatverlichting op de rivierdijk, de helft werkt en heeft meer gekost dan begroot, rotonde die onoverzichtelijk is en waardoor je half op de weg moet blijven staan om de drempels te kunnen nemen. Volgens mij moet dit anders kunnen.

  4. Diftar afval inzameling.
    Toekomst visie voor Sliedrecht ??? En meerdere gemeenten kampen met het zelfde probleem.
    ad.nl/enschede/opnieuw-kritische-vragen-over-diftar-enschede-is-dit-afvalbeleid-beu~a947ea2d/201594364/

  5. Hoe je het ook wendt of keert: als je de inwoners per eenheid aangeboden restafval laat betalen, zal een deel van de mensen zich aan de spelregels houden en een deel niet. Die laatste groep gaat er voor zorgen dat het ergens een zwijnenstal wordt. Dat is onafhankelijk van de wijze, waarop je het systeem implementeert. Van handhaving verwacht ik helemaal niets.
    De tragische bijkomstigheid is het feit dat de restafvalstroom dus onder de radar door gaat, niet meer in kaart gebracht wordt met als gevolg dat het lijkt alsof er minder restafval geproduceerd is. Dit gaat dan ongetwijfeld als een succes gepresenteerd worden.
    Als bestuurders die niet begrijpen, dan kunnen ze beter bij Bram Ladage solliciteren

  6. Wat een slechte enquête. Willen eerst alles van je weten zelfs je stem gedrag. Daarna gaat het over het afval inzamelen. En worden de antwoorden min of meer aangereikt. En als toetje nog wat vragen over z’n andere hobby warmte net en windmolens. Overig de vorige enquête over warmte net nooit meer iets over gehoord. En dan dit nog normaal gesproken kan je 1 maal een enquête invullen ( soort fraude beveiliging ) bij beide genoemde enquêtes ontbrak dit totaal.

  7. Wethouders lezen geen vragen, laat staan te antwoorden. Alleen de brave burger die een enquête leest wordt geacht hierop te reageren want daarmee zal de (onzichtbare / onhoorbare en onaantastbare wethouder zich in het zadel houden… Ps.. Het is zo 2022….. verkiezingen!! Doe uw voordeel ermee!

  8. Er zijn nog veel gemeenten in Nederland die afvalscheiding zoals in Sliedrecht. Denk aan groen, grijs en blauwe bak. Er moet eens geken worden naar het afval toerisme van bewoners van omliggende gemeenten. Daar is de wijkcontainer voorzien van ern beveiliging en moet er per storting betaald worden. Dus afval toerisme. Bij de invoering van de genoemde containers zouden er besparingen gerealiseerd worden. De kosten zijn alleen maar ophoog gegaan. Dus we zijn toen al belazerd. Nu worden we weer belazerd. Eerst een enquête houden en daar je voordeel meedoen. Alle maatregelen, warmte net, worden fiasco’s. Door de subsidie van de overheid wordt het doorgedrukt en de met name huurders van Tablis gaan de rekening betalen. Alom is het bekend dat waterstof de oplossing gaat worden. Minst dure, kan met geringe aanpassing van het gasnet, snel functioneel gemaakt worden. Steden is al bezig in proef wijken. Om co2 echt te verminderen moet eerst de industrie aan de bak, daarna woningen en dan vervoermiddelen.

    Ik hoop dat wethouder Spek de reactie ook eens leest. Dan moet hij toch ook weleens achter zijn oren krabben maar hij nu allemaal mee enig is.

  9. Precies Gerrit Groeneveld! Precies zo is het! En daarbij nog het volgende… Om afval te verbranden heb je brandstof nodig. Wat is er nu mooier dan kunststof rotzooi in te zetten als hoogcalorische brandstof ipv die troep te exporteren en er geld voor te vangen terwijl het grootste deel van deze plastic troep onbruikbaar zal blijken te zijn en uiteindelijk in rivier en zee terecht komt. En hier wordt als alternatief voor deze kunststofafval als brandstof olie of aardgas toegepast.. Totaal niet meer van deze tijd! Lange termijn denken is overheden vreemd!

  10. Mijn grootste probleem is dat een bestuurder aan inwoners vraagt de mening te geven terwijl, blijkens de vragen, het besluit al vast staat. Laat ons dan een echte afweging maken.

    – wat zijn de resultaten bij gemeentes die het al doorgevoerd hebben. Hoeveel overlast? Hoeveel geld voor handhaving etc.
    – Hoeveel geld is gereserveerd om het sowieso door te voeren? Pasjes aanmaken (plastic?), registreren, aanpassen containers, rekeningen sturen, ambtenaren die rekeningen versturen etc.
    – Hoeveel extra geld is nodig om controles uit te voeren omdat naar verwachting mensen het gewoon naast de container zetten.
    – Wat verwacht u van de inwoners: dat we foto’s maken van de onverlaten die zoiets crimineels doen? Gaat niet gebeuren hoop ik.
    – Moet naast voedselbank ook hier een pasje worden ingevoerd omdat mensen het niet kunnen betalen?
    – Hoe zit het met de privacy: gaat u alle zakken die ernaast staan onderzoeken en na recherchewerk vaststellen wie het is? Mag dat? Is dat wat we willen?

    Zo kan ik nog wel even doorgaan maar deze vragen zijn NIET gesteld in de enquête. Het werken naar een gewenste uitkomst d.m.v. een zogenaamde ‘wetenschappelijke’ enquête is schijndemocratie. Zou het niet beter zijn om ALLES open te leggen en dan een besluit te nemen, gewoon zeg maar, als bestuurder.

    Als ik iets waardeer in dit dorp is het de afvalafdeling, altijd vriendelijk, welwillend en effectief. Maar ik stel me gerust dat de PVDA hier tegen zal stemmen…..lijkt mij.

  11. Restafval stijgt alleen, door de asociale houding van bepaalde mensen.
    Sommige mensen zijn te beroerd, of te labiel om afval te scheiden of een naar de stort te brengen. De “ondergrondse”, is
    voor een zakje restafval ja, en dat moet ook prima te doen zijn, maar ik zie er hele matrassen in dubbelgevouwen worden, glasplaten in stukgeslagen worden, kruiwagens vol met stenen verdwijnen er in..etc. etc.

    Wat is er toch met onze maatschappij aan de hand man?
    Echt te belachelijk voor woorden gewoon.

  12. Verminderen van restafval.

    Het doet overkomen als of de mensen moedwillig restafval in de container gooien. Deze conclusie is echt te gek voor woorden. Als je bedenkt dat de afvalverwerkers schepen vol afval importeren om het warmtenet te voorzien van brandstof. Hoe tegenstrijdig is dit. De gemeente Sliedrecht wil weer eens voorop lopen met de aanleg van het warmtenet. Stop hier onmiddellijk mee het kost onnodig veel geld terwijl we over een aantal jaren waterstof door onze gasleiding kunnen krijgen. En als we geen restafval meer hebben zit je in de winter zonder verwarming in huis.

  13. Gestopt. Bij de vraag “In welke buurt van Sliedrecht Oost woont u?” had mijn buurt geen nummer. Foutje??

    Verder: dit is achteraan beginnen. #RESTAFVAL IS ER. Hoe moeilijker je het maakt om dat weg te laten gooien, hoe meer vervuiling er ontstaat! Men gaat het #dumpen waar het niet mag. Je moet het aanpakken bij de bron: Hoe voorkom je restafval?

  14. Ik heb de enquete bekeken en ingevuld, maar een beetje tendentieus is de vraagstelling wel. Men wil duidelijk met de antwoorden toewerken naar een onderbouwing van het feit dat men meer gaat betalen, naarmate met meer restafval inlevert. Waar ik het overigens niet mee eens ben.

    Stel je voor, je krijgt een enquete voor je neus met vragen als:

    a. We willen geen eskimo’s in Nederland
    b. We willen een beperkt aantal eskimo’s in Nederland
    c. Er mogen meer eskimo’s in Nederland komen als ze maar niet teveel op eskimo’s lijken.

    Nou zijn er twee groepen kandidaat-respondanten. De ene groep vult de enquete niet in, omdat de vraagstelling hun (terecht) tegen de borst stuit en de andere groep maakt categorisch een keuze uit a, b of c.
    Na analyse van de resultaten zegt de bewindvoerende overheidsdienaar triomfantelijk: “De Nederlandse bevolking geeft onvoldoende draagvlak voor de komst van eskimo’s, vooral als ze er ook eskimo’s uitzien”

  15. beste sliedrecht24 lees op facebook over enquete.Daar grootste klacht men stuurt je bepaalde kant op kwa beantwoorden?Lijkt mij dat iemand kan bekijken of waar is dat antwoorden de gemeente goed uit komt?

  16. Vind dit een prima actie om burgers te betrekken bij datgene waar ze in eerste instantie zelf voor verantwoordelijk zijn: reinheid van het dorp!
    Ik vul de enquete in. Ook kies ik bij ‘geslacht’ maar gewoon ‘man’. Dat er naast ‘man’en ‘vrouw’ een derde optie bij staat, vind ik persoonlijk erg onnodig en een beetje slap om aan deze nonsens mee te doen.

  17. Ik doe graag mee met de enquête.
    Ik geloof best dat het restafval per huishouden stijgt. Baanhoek ligt tegen de wijk in Papendrecht aan. In Papendrecht moeten de bewoners een pasje gebruiken. Bovendien is de container daar vaak vol. Omdat de afstand bijna niks is, gooit Papendrecht het afval in de container van Sliedrecht. Laatst heb ik nog iemand uit Papendrecht erover gehoord. ‘Deze containers zijn gewoon open en altijd plek zat zei ze’.
    Tja maar Sliedrecht betaalt dit.

    Ook enige van de bouw blijft afval afvoeren bij restafval.
    Er zullen best bedrijven zijn die het netjes doen, maar ook genoeg niet.
    Afval scheiden kan ook beter.
    Soms gooit men een grote kartonnen doos bij het restafval terwijl de container van papier vlakbij staat.

  18. We hebben moeten ingrijpen, want beledigen is niet toegestaan in de reacties. Zie de voorwaarden onder ‘Van de redactie’, punt 2.
    “Het artikel en de inhoud moeten centraal staan. Daarnaast wordt geen enkele reactie toegelaten met beledigend, grof of discriminerend taalgebruik naar een groep of individu.”

  19. Dit ‘verzoek’ tot ‘meedenken’ betreft schijnbetrokkenheid. Waar het deze bewezen (… – beledigen is niet toegestaan in de reacties – red.) in de kern om draait, is zijn bedoelde invoering van het recyclingtarief. In veel -grote- gemeenten welke deze methode hadden ingevoerd (o.m. Enschede en Arnhem) is dit systeem -wat aanvankelijk moest voorzien in het spekken van de gemeentelijke kas- inmiddels bij het grofvuil gezet, wegens een teveel aan feestende ratten.

    Ik vermoed echter dat Ton Spek -ook- dit gaat doordrammen, wat louter het gevolg is van ‘onze’ plaatselijke politieke eenheidsworst, in beginsel het gevolg van nihilistisch maar bovenal naïef conservatief gepeupel.

  20. Nou als dit figuur dat moet doen ben ik er al klaar mee. waarschijnlijk weer geld genereren voor zijn geldverslindende projecten.

  21. Hoi Ton,

    Waarom moet je voor een enquête in Sliedrecht provincie invullen?
    En!
    Wat wordt er in de enquête bedoeld met geslacht anders?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld