Wethouder promoot campagne ‘AAN in het donker’ bij Griendencollege

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Sinds het ingaan van de wintertijd is het in de ochtend weer langer donker, veel scholieren fietsen in de duisternis naar school. In het kader van de landelijke campagne ‘AAN in het donker’ was wethouder Ton Spek (CDA) van Mobiliteit en Bereikbaarheid donderdagmiddag 30 november 2023 aanwezig bij het Griendencollege aan de Prof. Kamerlingh Onneslaan. Het belang van goede fietsverlichting werd daarbij onder de aandacht gebracht.

Wethouder Spek (uiterst links op de foto) onderstreept tussen een groep scholieren de noodzaak van goede fietsverlichting. De AAN-quiz is onderdeel van de campagne. Spek geeft ook aan scholieren een verlichtingssetje mee. Aan de linkerkant van het spandoek staat Jan Hogendoorn, teamleider van het Griendencollege. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Niet alle scholieren zagen het nut van de actielampjes. In het water langs de Prof. Lorenzlaan, niet ver van het Griendencollege en het Burgemeester Feitsmapark waren donderdagavond verschillende lampjes in het donker zichtbaar. Ze waren aangezet en in het water gegooid. 

Zichtbaar
Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom is het belangrijk dat ze goed zichtbaar zijn. Dat is niet alleen voor de fietsers zelf belangrijk, maar meer nog voor automobilisten die een fietser onbedoeld over het hoofd kunnen zien. Voor het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland directe aanleiding om deze campagne aan te prijzen.

Steekproef
Bijna alle fietsers – zo’n 95% – vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. In het donker en bij slecht zicht is het dan ook verplicht verlichting te voeren. Niet iedereen gaat daar zo consequent mee om. Tijdens een steekproef in de fietsenstalling van het Griendencollege bleek bij ongeveer de helft van de fietsen de verlichting niet helemaal in orde te zijn. Daar valt dus nog genoeg te winnen… 

4 gedachten over “Wethouder promoot campagne ‘AAN in het donker’ bij Griendencollege”

 1. Precies Jeroen de Graaff, als je daar als voetganger loopt moet je regelmatig het trottoir af. Ze hangen op hun fiets en gaan geen meter opzij. Of ze rijden met een stelletje fietsers naast elkaar op het trottoir. Een middelvinger in de lucht en scheldwoorden naar je hoofd. Dat gebeurt op meerdere plaatsten in Sliedrecht. En nu liggen de lampjes alweer in het water. Gewoon weggegooid geld, tijd en onnodige vervuiling voor de sloot.
  Maar komt de gemeente hier nog op terug? Het kan wel hoor!

 2. Waarom verbaasd het me niet dat velen scholieren van de Griendencollege het niet serieus neemt en de fiets lampjes gewoon in het water gegooid hebben. Ik woon er vlakbij en kan zeggen het probleem is opvoeding, vaak genoeg gezien hoe asociaal de jongeren zich daar gedragen.

  Als ze geen respect hebben voor anderen en hele dag het K woord gebruiken. Denken ze echt dat deze jongeren aan hun eigen veiligheid en nog belangrijker die van een ander in eer nemen in het verkeer?

 3. Ludieke actie. Gebeurt elk jaar.
  Dat niet alle scholen het nut ervan in zien is toch onbegrijpelijk.
  Er wordt heel veel zonder verlichting in het donker gereden. Levensgevaarlijk.
  Als er nu eens gehandhaafd zou worden door de politie en gewoon bekeuringen uitschrijven dan leert men het wel.
  Controle op schoolgaande routes is wat mij betreft echt nodig.

 4. Er valt zéker nog genoeg te winnen. Dat is b.v. de veiligheid van de voetgangers. Misschien hoort dit ook nog bij deze campagne? De voetgangers worden structureel over het hoofd gezien door fietsers en elektrische steppen. Dit zou een belangrijk punt van de gemeente moeten zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld