Wethouder over situatie Putterstraat: ‘Woensdag begint dichtleggen straat’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer en Openbare Werken reageerde dinsdagavond 27 september 2022 op vragen van raadslid Johan Oostrom (SGP-ChristenUnie) over de situatie in de Putterstraat. Een failliete aannemer Van Hattum Infra B.V. uit Rhenen liet een openliggende straat achter in de wijk Vogelbuurt-Zuid. Spek sprak van een ‘nare situatie’. 

Wethouder Ton Spek reageerde dinsdagavond tijdens een oordeelsvormende vergadering op vragen van Oostrom. (Foto uit video gemeenteraad Sliedrecht)

Donderdag 8 september 2022 stond er een ‘jubelend’ bericht in de bouwapp dat de andere dag de straat zou worden dichtgelegd. “Maar een dag later gebeurt er helemaal niks en zitten mensen op dat moment nog onwetend. Vrijdag 9 september 2022 waren er al de eerste geruchten dat er geen werkzaamheden werden verricht in de Putterstraat en dat aannemer Van Hattum faillissement had aangevraagd. Er is toen die dag al gelijk ter plekke gekeken hoe het er uit zag. Er waren ook onderaannemers, die hun eigen spullen veilig stelden. Tijdens deze controles is specifiek gelet op de veiligheid van de omgeving”, vertelde Spek. Dinsdag 13 september 2022 is het faillissement uitgesproken en woensdag 14 september 2022 zijn de inwoners door de gemeente geïnformeerd via een brief. Uiterlijk twee weken later zou er weer een brief komen met het vervolg. Dat zou woensdag 28 september 2022, vandaag dus, zijn. Die is dinsdag 27 september 2022 al aan hen gestuurd. Ondertussen werden de communicatiekanalen volgens Spek gehandhaafd, zoals de bouwapp, om te informeren over situaties. 

Veilig gehouden
Volgens de wethouder is de situatie die toen begin september werd aangetroffen, dezelfde als die nu is. Spek: “Wij hebben naar aanleiding van die ingezonden brief op Sliedrecht24 ook nog een controle uitgevoerd. Van een hele onveilige situatie, of een sterk veranderde situatie, was toen in ieder geval geen sprake in onze opvatting. Je moet wel voorstellen dat wij op het moment dat er een faillissement uitgesproken is je niets meer mag doen. Materieel stond nog drie tot vier dagen op straat. Alles ligt bij de curator. En als je de curator aanschrijft, moet je acht dagen wachten op antwoord. In die tussentijd mag je eigenlijk niets doen, want alles is onder het beheer van de curator. Bijna dagelijks zijn we daar in de straat geweest. Ik snap wel dat inwoners het vervelend vonden. Zeker toen het slecht weer werd, regen viel en er plassen gingen staan. Naar ons beste kunnen hebben we het veilig gehouden.”

Stand van zaken
De gemeente zegt in de tussentijd niet te hebben stilgezeten. In de brief van dinsdag 27 september 2022 schrijft de gemeente aan de inwoners dat aannemer J. de Jager Sliedrecht B.V. de werkzaamheden in de Putterstraat oppakt. “Zodra het riool is aangesloten en de sleuf dicht is gemaakt, wordt de Putterstraat weer netjes bestraat.” Wethouder Spek zei dinsdagavond dat De Jager nog twee weken nodig heeft om de boel weer glad te krijgen. Bewoners moeten rekening houden met wat overlast door stof, trillingen en lawaai. Voor de resterende werkzaamheden is nog geen aannemer gevonden. De gemeente Sliedrecht zegt daarover in gesprek te zijn. Bewoners worden door omgevingsmanager Loes van der Weerd via de bouwapp op de hoogte gehouden. De gemeente is samen met het juridisch kenniscentrum en bureau inkoop alles op een rij aan het zetten. Het gaat dan om verplichtingen veilig stellen, die bij Van Hattum openstonden. “Wij moeten nu wachten op wat de curator zegt. Er kan nog een doorstart plaatsvinden en dan moet Van Hattum ook de overige werkzaamheden verrichten. Het ziet er naar uit dat wij het bericht krijgen dat Van Hattum niet het werk zal uitvoeren”, aldus Spek, die dan een nieuwe aanbesteding moet doen, “Het kan grote consequenties hebben. Zowel in tijdsduur als in financiën. Tot die tijd zorgen wij ervoor dat er elke woensdag spreekuur is en de omgevingsmanager in de buurt is.” Oostrom merkte op dat een ieder een kijk heeft op een ‘veilige situatie’. Hij kon zich het gevoel van de omwonenden goed voorstellen. Spek benadrukte nogmaals dat ‘de situatie erg naar is’. Spek begreep dat mensen zich zorgen maken, maar verzekerde dat dagelijks de situatie wordt bekeken.

3 gedachten over “Wethouder over situatie Putterstraat: ‘Woensdag begint dichtleggen straat’”

  1. beste neef ronald veel ambtenaren komen uit noord-brabant kennen het dorp geen eens.
    denk men heeft gegoogled waar putter straat lag mogenlijk.
    is als een slager die schoenen maakt dus weet niet wat die doet ?

  2. Zo zie je maar weer ga je voor de goedkoopste partij nu gaat het veel meer kosten en zeker je mag wel verwachten dat de gemeente weet wat veiligheid inhoud maar daar was hier niks van te bekennen dus ga maar weer eens naar school dan leggen ze het nog eens uit en zelfs alles staat op internet omschreven dus de ambtenaren die hier over gaan moeten zich heel diep schamen

  3. Het citaat: ‘Je moet wel voorstellen dat wij op het moment dat er een faillissement uitgesproken is je niets meer mag doen’. Dat is niet correct. Je mag niets weghalen of wijzigen op het project: wat eigendom is van het bedrijf. Echter veiligheid gaat in deze voor. Je mag dus hekwerk herstellen of rond het hele project een nieuw hekwerk plaatsen dit is ook een optie.

    Je mag toch verwachten van een gemeente dat dit soort zaken bekend zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld