‘Weinig animo voor aangifte- en meldingsbereidheid onder inwoners’

SLIEDRECHT – Het schort in Sliedrecht aan de aangifte- en meldingsbereidheid. De helft (51%) van de inwoners geeft aan dat ze zeker weten of vermoeden dat er in hun buurt wel eens één of meer van de verdachte situaties of problemen voor komen en 84% van deze bewoners heeft dit nooit gemeld. Dat blijkt uit de vrijdag 31 mei 2024 bekendgemaakte resultaten van de Veiligheidsmonitor 2023. 

Het aangifte doen en melden kan in Sliedrecht beter. Elke twee jaar wordt door het Centraal Bureau voor de Statistieken en I&O Research landelijk de Veiligheidsmonitor uitgevoerd om een beeld te krijgen van de veiligheidssituatie. (Stockfoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar de veiligheidssituatie en het veiligheidsniveau van gemeenten. Verschillende veiligheidsthema’s zoals verkeersoverlast, ervaring van criminaliteit en buurtbeleving zijn onderzocht. Vaak worden de cijfers van de politie (geregistreerde veiligheidscijfers van de politie) gebruikt om te zien hoe veilig het is in de gemeente (objectieve veiligheid). In de Veiligheidsmonitor komt ook het gevoel van veiligheid onder inwoners aan bod. Beide geven een beeld hoe het staat met de veiligheid in Sliedrecht.

Ontwikkelingen
Uit het onderzoek blijkt dat de geregistreerde politiecijfers van 2023 ongeveer gelijk zijn aan de cijfers van 2022. De leefbaarheid en veiligheid in Sliedrecht is in 2023 grotendeels gelijk aan 2021. Het rapportcijfer voor de veiligheid in de buurt scoort hoger dan vorig jaar: 7,6. Inwoners spreken hun buren meer aan op ongewenst gedrag dan in 2015. Er wordt minder overlast van personen met onbegrepen gedrag ervaren. Inwoners van Sliedrecht voelen zich volgens de onderzoekers minder vaak onveilig in de eigen buurt dan inwoners van vergelijkbare gemeenten: één op de tien (10%) voelt zich wel eens onveilig in de eigen buurt. De dalende lijn die in 2021 is ingezet op verkeersoverlast (meldingen politie) zet door. De verkeerscontroles laten positief beeld zien.

Veiligheid vergroten
Samenwerking met alle partners in de veiligheidsketen (van preventie tot repressie); politie, handhaving, boa’s, suswachten, buurtbemiddeling, brandweer, zakkenrollerpreventieteam, buurttoezicht, hulpverlening, jongerenwerk, onderwijs) moeten de veiligheid binnen Sliedrecht vergroten. Samenwerken met Inwoners (bijvoorbeeld de buurtschouw 27 juni) helpen ook, zodat zij zich verantwoordelijk voelen voor hun buurt en hun buurtgenoten aanspreken als ze iets doen dat niet mag en dit melden. Verder samenwerken met buurgemeenten om te voorkomen dat er een waterbedeffect ontstaat. Met andere woorden als wordt ingezet op jongerengroepen en de andere gemeenten niet, dan vertrekken ze naar een van de gemeenten waar hun overlast gevende gedrag geen consequenties heeft. Om het veiligheidsgevoel verder te vergroeten moet worden ingezet op de aangifte- en meldingsbereidheid. De helft (51%) van de inwoners van Sliedrecht geeft aan dat ze zeker weten of vermoeden dat er in hun buurt wel eens één of meer van de voorgelegde verdachte situaties of problemen voorkomen: 84% van deze bewoners heeft dit nooit gemeld.

Beeldvormende vergadering
In de gemeenteraad wordt maandag 3 juni 2024 tijdens een beeldvormende vergadering hierover verder gesproken. Burgemeester Jan de Vries (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid licht dan de veiligheidscijfers verder toe, een jaar Integraal Veiligheidsplan 2023-2026. Na een aftrap van de burgemeester geeft Iwan Vink (basisteamchef politie) een presentatie over de veiligheidscijfers. Daarna volgt een presentatie van Ingrid Soffers (Onderzoekscentrum Drechtsteden) over de veiligheidsmonitor/ het veiligheidsgevoel. Na een bestuurlijke duiding van de burgemeester op de presentaties is er voor alle aanwezigen gelegenheid om informatie op te halen bij verschillende veiligheidspartners. Aanwezig zijn: Buurttoezicht, preventieteam, boa’s, suswachten, buurtbemiddeling, BIT en de Veiligheidsregio. De bijeenkomst is openbaar en begint om 20.00 uur in de brandweerkazerne aan Middeldiepstraat 44.

5 gedachten over “‘Weinig animo voor aangifte- en meldingsbereidheid onder inwoners’”

  1. Straks wordt het veiligheidsplan bekend gemaakt voor Sliedrecht- Noord, komt helemaal goed!

    B&W bedoelt hopelijk niet alleen voor het verkeer.

  2. Goh, hoe zou dat nu komen ?
    Ik heb vorig jaar 12 x aangifte gedaan van drugsdeals bij mij in de wijk, ze komen niet eens kijken. Kentekens en merk auto en kleur door gegeven, zelfs foto’s op het moment dat het gebeurd. Je krijgt van de meldkamer te horen we geven het door aan het basisteam en daar blijft het ook bij maar er komt nooit en reactie. Dus daar ben ik dan ook mee gestopt, dus ga lekker je gang maar met dealen jongens !

  3. Ik sluit mij volledig bij Aart aan.
    De taak hier, ligt gewoon bij een wijkagent, maar met nadruk op de bereikbaarheid, toegankelijkheid en zichtbaarheid van de wijkagent.
    voorheen hadden we de surveillerende dienders die nu wegbezuinigd zijn. Die wisten precies op voorhand al wat en waar er wat speelt in de gemeente en waar extra focus lag. Ik kan zo een 5-tal individuele situaties benoemen die de nodige aandacht vragen. Maar, A. Ik ben geen NSB’r en B. Al zou het meldenswaardig zijn, het systeem waar er in verwacht gehandeld wordt door dienders, is zo verrot slecht, dat ze vaak ook niets kunnen. Het wordt ze aan alle kanten lastig, beperkt of onmogelijk gemaakt in dit hiërarchische systeem naar onze wens te kunnen functioneren.

  4. mij verbaasd niet ooit werdt gezegd iedereen moet zich veilig voelen.
    gebeurd nu zelden sta op hoek bij apotheek rembrand laan.
    auto,s die stukje stoep nemen of fietsers willen snel ergengs zijn.
    vrees zonder aan spreek punt blijft dalen of men neemt keer recht in eigen hand vrees ik !

  5. Het bevreemd mij totaal niet. Wijkagenten zie je zelden of nooit in ons dorp. Nu zie je wel geregeld de BOA’S. Een goede ontwikkeling. Als je iets verdacht meld, dan word je door verbonden met Rotterdam. Daar heerst een Rotterdamse mentaliteit. De grote stad. Het empatisch vermogen van deze centralisten is “Stads”. Als er een week of zo een auto in de straat staat die er “Niet thuis” hoort en dit meldt, dan wordt het afgedaan met “Zo wat”. In Rotterdam wordt daar niet voor gebeld. Hierdoor wordt de sociale controle, die groot was in Sliedrecht, omzeep geholpen. Dan bedenk je je wel om weer eens iets te melden. De meldingsbereidheid wordt hierdoor enorm verlaagd. Alles buiten Rotterdam zijn “Boeren”. De prioriteit van de politie eenheid ligt in de grote steden en niet op het platteland en kleine gemeente. De aangifte bereidheid is gedaald. Dar verbaasd mij ook totaal niet. Het kan digitaal maar voor aanvulling o.i.d. moet te toch naar het bureau in Papendrecht.

    De conclusie is: er moeten gewoon meer wijkagenten komen in Sliedrecht en er moet een lokatie komen waar spreekuren worden gehouden.

    Door diverse reorganisaties bij de politie is de zorg, toezicht en handhaving, nagenoeg geheel verloren gegaan. Dat is jaren bekend en burgemeester en wethouders van onze gemeente doen daar al jaren niets mee.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld