Watersportvereniging Sliedrecht bestaat 75 jaar, maar kan het niet vieren

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Watersportvereniging Sliedrecht (WvS) Sliedrecht bestaat zaterdag 1 mei 2021 precies 75 jaar. “Door de coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk dit uitbundig te vieren wat in eerste instantie wel de bedoeling was”, zegt voorzitter Bart Boer, sinds 2013 WvS-bestuurslid en zelf actief watersporter al is het nu tijdelijk zonder boot. Door corona zijn nieuwe boten niet aan te slepen. Er zijn lange levertijden. In het gesprek komt ook de trailerhelling aan de orde. Deze is nog niet van het lijstje geschrapt van de jubilerende club.

Het clubschip van Watersportvereniging Sliedrecht ligt aan de Schuttevaerkade, in de haven van Sliedrecht. De vereniging wil deze op termijn gaan vervangen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

WvS-voorzitter Bart Boer aan de haven in Sliedrecht. “We hebben een leuk bestuur, waarin we samenwerken en kritisch – doch gemoedelijk – wordt gekeken naar de uitdagingen die voor ons liggen.” De Watersportvereniging Sliedrecht is een vereniging waarbij nog een echt clubgevoel heerst. Boer: “Met vrijwilligers die zicht inzetten voor de vereniging. Ook al merken wij hier dat dit aan verandering onderhevig is en het aantal vrijwilligers afneemt. Wij zijn ook altijd een vereniging geweest van mensen die trots zijn op hun bezit en graag iets voor de WVS willen doen.” Aangezien alleen inwoners van Sliedrecht lid mogen worden, krijg je bij de WvS al gauw dat iedereen elkaar op één of andere manier kent. Boer: “Zelf vind ik het altijd leuk dat je al snel een praatje hebt onderweg naar je boot en ondertussen een uur later aan varen toekomt.”

Ligplaats en coronamaatregelen
WvS heeft ongeveer 860 leden van wie er 250 een ligplaats hebben, waarin de vereniging heeft voorzien. Dat betekent dat er een lange wachtlijst is. Niet elk lid kan dus zijn boot kwijt en moet deze elders aanmeren. Het is nu helemaal een gekke tijd. April is het vaarseizoen begonnen, maar corona gooit roet in het eten. “Daardoor zijn wij genoodzaakt de vigerende maatregelen van de overheid in acht te nemen en daarvoor stelden we regels op. De activiteiten die wij normaliter inplannen zoals de kaaidagen, de jaarlijkse festiviteiten… Ze kunnen hierdoor helaas niet doorgaan. Ook als bestuur hebben we ermee te maken. We vergaderen online. In principe gaat het vaarseizoen beginnen en is tegenwoordig één van de weinige dingen die wel mogen in coronatijden. En ja, anders als andere tijden. Niet alleen voor de leden maar ook als bestuur moeten wij improviseren om dingen geregeld te krijgen”, zegt Boer.

Vervangen clubschip
WvS wilde het jubileum in eerste instantie vieren met een passend feest. Boer: “Echter door de coronamaatregelen zijn wij op plan B overgegaan voor de leden. Enige voordeel daarvan is dat het minder geld kost en wij dit voor andere projecten kunnen reserveren. De toekomst van de WvS ziet er goed uit! Daar waar andere watersportverenigingen tot voor kort het ledenbestand zagen krimpen, is dat bij ons niet het geval geweest. Wat betreft toekomst zijn wij aan het inventariseren om het clubschip op termijn te gaan vervangen en hopen wij tevens dat de gemeente in enige vorm daaraan zou kunnen meewerken zodra wij onze plannen hebben ingediend.”

Andere locatie en WBTR
Dan valt het woord ‘bootjes- of trailerhelling’. Boer: “De bootjeshelling staat niet meer op de politieke agenda en ook zijn wij als vereniging nooit tegen een trailerhelling geweest echter de locatie daarvoor was niet goed gekozen en wellicht kan de gemeente een andere plaats daarvoor in kaart brengen, mocht dit ooit nog eens ter sprake komen.” Met de WvS loopt alles op rolletjes. Op 1 juli moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). “Nu op 1 juli 2021 de WBTR van kracht wordt, vraagt dit ook weer extra inspanning om dit goed op de rails te gaan zetten”, licht Boer toe.

1 gedachte over “Watersportvereniging Sliedrecht bestaat 75 jaar, maar kan het niet vieren”

  1. Jammer dat de baggermolens en ander baggermateriaal verdwenen is uit de haven en dat er nu jachten en bootjes liggen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld