Wateroverlast vraagt flinke inzet brandweer

SLIEDRECHT – De wateroverlast werd afgelopen avond en nacht, 30 op 31 augustus 2015, bestreden door ruim 120 brandweermensen, 21 blusvoertuigen en meerdere eenheden voor het verplaatsen van grote hoeveelheden water. Dat bericht de Brandweer Zuid-Holland Zuid. 

Ondanks dat ondergelopen kelders heel vervelend zijn, gaat de brandweer eerst op situaties af die levensbedreigend zijn. Bij wateroverlast kan er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan en daarna brand.

Ruim 400 meldingen ten aanzien van wateroverlast kwamen binnen bij de meldkamer in Zuid-Holland Zuid. Daarnaast waren er een aantal meldingen van blikseminslag. Vrijwel alle meldingen kwamen binnen in de avond en nachtelijke uren. 

Wegpompen
In het bijzonder waren er problemen in de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en ’s-Gravendeel getroffen. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Met man en macht wordt momenteel gewerkt aan het wegpompen van het water. De gemalen draaien op volle toeren en extra noodpompen blijven actief tot dat er normaal waterpeil is bereikt. Brandweer, gemeenten en waterschappen stellen alles in het werk om de overlast zo snel mogelijk te verhelpen.

Afspraken
Er heeft maandag 31 augustus afstemming plaats gevonden tussen de waterschappen Rivierenland, Hollandse Delta, de betrokken gemeenten, politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening in de regio. Hierin zijn afspraken gemaakt over de getroffen maatregelen en de weersverwachting voor de komende uren en dagen. Zoals de inzet van diverse pompen van zowel de brandweer als ook de waterschappen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld