Japans restaurant Oishi Fusion

Vrouwen van Nu terug in de tijd met lezing over Farao Hatsjepsoet

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Op uitnodiging van vrouwenvereniging Vrouwen van Nu, afdeling Sliedrecht, gaf Diana de Wild op dinsdagavond 8 oktober 2019 een lezing over de enige vrouwelijke Egyptische Farao Hatsjepsoet. De lezing vond plaats in restaurant De SeniJoor van Zorgcentrum Overslydrecht (Stichting Waardeburgh) aan de Scheldelaan.

Na een welkomstwoord van voorzitter Gerda Brouwer was het woord aan Egypte-deskundige Diana de Wild, die de aanwezigen tracteerde op een uitermate interessante lezing (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Gouden tijden
3500 jaar geleden besteeg ‘koningin’ Hatsjepsoet de troon van Egypte. Ze brak met alle conventies door als farao te regeren, in de gedaante van een man. Onder Hatsjepsoets regering braken gouden tijden aan voor Egypte. Veel meer dan andere farao’s investeerde ze in handelsmissies. Ze handelde bijvoorbeeld met de machtige koningin van het verre Land van Poent (het huidige Somalië), zodat luxegoederen als wierook, mirre, ebbenhout, ivoor en goud Egypte bereikten. Net als iedere koning liet Hatsjepsoet monumentale tempels bouwen. Haar eigen graftempel, Deir el-Bahri, was van ongekende omvang en oogverblindend mooi. Midden in het tempelcomplex Karnak, het heiligste heiligdom van Egypte, liet ze twee obelisken verrijzen van bijna dertig meter hoog. 

Klassieke archeologie
Drs. Diana de Wild is aan de Universiteit van Leiden afgestudeerd als klassiek archeoloog. Kennis van het oude Egypte is een specialisatie van haar. De Wild is als gids verbonden aan het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Zij geeft regelmatig lezingen over onderwerpen uit de oudheid, waarover zij enthousiast en boeiend kan vertellen, zo ook dinsdagavond in Overslydrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld