Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Sliedrechters in armoede doen beroep op gemeentebestuurders

SLIEDRECHT – Ondanks gesprekken met verschillende personen en instanties leeft een Sliedrechts echtpaar in één van de tienhoogflats al geruime tijd in zware armoede en dagen soms zonder eten. Zij hebben in een brief aan bestuurders van de gemeente Sliedrecht onder wie burgemeester Bram van Hemmen (CDA) en aan Sliedrecht24 hun situatie beschreven. Kritiek is er op de hulpverlening en het steeds maar van het kastje naar de muur verwijzen. Het stel zegt dat de gemeente Sliedrecht de zorgplicht naar hun inwoners verzuimt en hen ‘compleet laat barsten.’ 

Eten en drinken is er niet nauwelijks in huis, geslapen wordt op de grond op twee matrassen in een kale woning. Geld dat er is, gaat op aan vaste lasten, schrijft het stel. In een koelkast staan wat sausjes, maar is verder leeg. 

Maandag 7 oktober 2019 is voor de zesde keer een zogeheten ‘broodnoodpotje’ (dat is een bedrag van €50,– – red.) aangevraagd bij Het Bonkelaarhuis. Meegedeeld is dat daarvan voor de laatste keer gebruik van kan worden gemaakt. Het geld is volgens het echtpaar ‘een pleister op de wond’.
 
Heen en weer
Dinsdag 8 oktober 2019 was er contact met een ambtenaar van de gemeente Sliedrecht. “Ondanks dat meneer onze situatie kent en de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) heeft aangesproken deze zaak sneller af te handelen, kan hij verder niets voor ons betekenen. De SDD geeft hier geen gehoor aan en staat dus blijkbaar boven de gemeente Sliedrecht en het bestuur? Voor de gemeente is hier de zaak mee afgedaan en worden we weer terug verwezen naar de SDD, die er niet van wakker liggen dat er zieke mensen zijn die zonder eten en drinken zitten”, zegt de bewoner, die even nog niet met zijn naam en die van zijn vrouw in de media wil vanwege de hopeloze situatie. Hun namen zijn overigens bij de redactie van Sliedrecht24 bekend. 

Geld en ziektebeeld
De bewoners, een man van 31 en een vrouw van 53 jaar, wonen in een sociale huurwoning. Ze kampen al jaren naar eigen zeggen ‘met extreme armoede en ziekte’. Bewoner: “Mijn vrouw heeft een ernstige vorm van de ziekte van Crohn en ik zelf heb het stempel ‘bipolair’ gekregen. We proberen samen rond te komen met 1 WIA uitkering die ook is berekend op één persoon + onze toeslagen. Inmiddels zitten we zo diep ik de put dat er geen geld meer is om te kunnen eten. Mijn vrouw heeft al meerdere malen met een gewicht van 34 kilo kritiek gelegen in het ziekenhuis. Ondanks hulp van de Wmo en ASVZ verandert er hier niets aan de situatie. Het enige dat deze organisaties doen is praten, praten, praten en roepen hoe erg ze het wel niet vinden.” 

Wachten
Vanuit de gemeente is de sociale dienst eerder aangesproken hier wat meer vaart achter te zetten of desnoods een voorschot betaling te doen. Bewoner: “Zodat we in ieder geval te eten en te drinken hebben. Zoals we al hadden verwacht van de SDD gebeurt dit natuurlijk niet. Een voorschot betalen ze naar eigen zeggen sowieso niet uit en het behandelen van een aanvraag voor bijstand mogen ze maar liefst twee maanden over doen! Op deze manier zijn we nu al een half jaar bezig in dezelfde ronddraaiende molen waardoor we steeds verder achter raken met onze vaste betaling zoals zorg, energie en dergelijke.”

Noodkreet
Je zou kunnen zeggen dat een beroep kan worden gedaan op Voedelbank Sliedrecht. Maar die wijzen ze af. Bewoner: “De voedselbank is geen optie, want werkelijk alles is ver maar dan ook ver over datum! We hebben ooit eens een noodpakket gekregen, waar de maden uitkropen. Als ik die mijn vrouw laat eten kan ze direct naar het ziekenhuis!” Het echtpaar zegt dat de gemeente de zorgplicht naar hun inwoners verzuimt en hen ‘compleet laat barsten.’ “We zijn ten einde raad en hebben allerlei media al aangeschreven. Er is een boze brief gegaan naar mevrouw wethouder Hanny Visser, maar die reageert alleen op de leuke dingen! Kortom, we zitten zonder eten, drinken en houden dit niet lang meer uit. Help ons alsjeblieft!”, luidt de noodkreet. Als er niets gebeurt, schrijft het echtpaar, dan willen ze een andere weg in slaan. “We kunnen niet uitsluiten over te gaan tot drastische maatregelen met alle gevolgen van dien. Als je behandelt wordt als een hond, dan ga je vanzelf een ander op dezelfde wijze behandelen.” Welke dat zijn wordt niet gezegd. Het echtpaar heeft ook het ministerie van Sociale Zaken geschreven.

 
Reacties
De gemeente Sliedrecht zegt woensdag 9 oktober 2019  in contact met ‘deze mensen’ te zijn. “En dat blijven we ook. Maar naar buiten toe doen we geen mededelingen over individuele gevallen”, zegt woordvoerder Ferdinand Koppejan van de gemeente Sliedrecht. Ook de Voedselbank Sliedrecht reageert en vindt het heel jammer dat een klacht via de media wordt ontvangen. “In de spelregels is een klachtenprocedure opgenomen. Via die weg hebben wij niets vernomen. Al het eten, dat we wekelijks verstrekken, doen we  conform de rechtlijnen van Voedselbank Nederland en de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenwet Autoriteit)”, schrijft de klachtenfunctionaris namens het bestuur van de Voedselbank Sliedrecht aan Sliedrecht24.

Persoonlijk gesprek
Verse producten worden volgens Voedselbank Sliedrecht beoordeeld op kwaliteit, verpakte verste producten mogen niet over de TGT-datum (te gebruiken tot datum) zijn, bij de overige levensmiddelen wordt gekeken naar de THT-datum (ten minste houdbaar tot datum). “We houden ons aan het Informatieblad van de NVWA. Met onze voedselpakketten, die goede producten bevatten, bespaar je heel veel geld. Aanvullende boodschappen kun je dan nog zelf kopen. Ais een hulpverlener naar ons belt i.v.m.  een noodsituatie, is er de zelfde of de volgende dag een voedselpakket beschikbaar. Uiteraard zijn wij bereid om met betrokkenen in een persoonlijk gesprek een en ander nader toe te lichten en/of ondersteuning te bieden”, aldus de Voedselbank Sliedrecht woensdagmiddag.

12 gedachten over “Sliedrechters in armoede doen beroep op gemeentebestuurders”

 1. Dankbaarheid is bij sommigen ver te zoeken. Wil een splinternieuw bed…ga er dan maar voor werken he?

 2. Het is letterlijk al weer ver weggezakt in de berichtgeving van Sliedrecht24, maar wat is er nu waar van al die (schijnbaar) tegenstrijdige verhalen?
  Heeft de Voedselbank nu al gereageerd en/of de gemeente?
  Is er nog verwarring over welk echtpaar het gaat? (Sliedrecht24 verzocht daarover te mailen.)

  De goede naam van de Voedselbank is in het geding gebracht. dan moet er toch duidelijkheid over komen?

 3. Ik geef hier denk mening van velen. Lees het verhaal en de reacties. Krijg indruk zaken gingen verkeerd okay. Maar echtpaar zou ook ondankbaar zijn tegenover anderen. Ik werk op moes tuin de groenten welk naar voedsel bank gaat is okay. Alleen wil de klant bij .. niet want is niet smakelijk genoeg.

  WMO/UWV/SD heb mee te maken gehad mijn ervaring was niet goed maar denk is van geval tot geval. Maar ligt ook aan je eigen laat je over je heen lopen ?

 4. heb jaren gelopen by vb en vroeger ook in diaconnie gezeten via pand 33 wij hebben altyd mensen geholpen naar vermogen dit gaat p[vrijwillgersvoet naar mensen toe die gratis dingen doneren petje af dus voor kees hoogendoorn die ik persoonlijk ken en wel eerlijk is hem kennende petje af dus en vb zolang ik daar gelopen heb geen maden in mn eten of drinken gevonden dus naar gemeente toe ben ook al een paar x geholpen via hun petje af dankbaar dus voor deze mensen en met 2 mensen 1 wia uitkering hebben kan dus niet heb zelf wia uitkering zijn ook correct uvw dus jullie gemoeg geinformeerd te hebben hopelijk genoeg info af margreet

 5. Ik loop zelf bij de voedselbank en wat ik daar krijg elke week is goed uiteraard moet ik zelf opletten wat ik het eerst gebruikt maar het eten wat ik daar krijg is goed bedankt voedselbank

 6. Als dat echtpaar op dat bed van de foto slapen, kunnen ze donderdagavond bij de kringloopwinkel dekbedden ophalen. Er is echter wel een beperking. We hebben alleen maar witte dekbedden

 7. Een half jaar geleden konden deze mensen een bijna nieuw tweepersoons bed krijgen. Het was een bed welke slechts een korte tijd bij andere mensen dienst had gedaan, dus een zogenaamd retourbed, via het IDC (Interkerkelijke Diakonale Commissie) bij Vermaas geregeld, wat ook nog bezorgd zou worden. Bijna nieuw dus, maar die werd afgewezen door deze familie, ze moesten gloednieuw hebben.

 8. Wij hebben een aantal jaren geleden voor een familie lid om de 2 weken eten bij de voedselbank gehaald voor 1 persoon dat zag er goed uit. Buiten wat er in het krat zat mocht je nog iets extra mee nemen….ik neem mijn petje af voor de vrijwilligers die werken bij de voedselbank en elke week weer een aantal monden moet vullen….dus geen bedorven eten zoals de schrijver dat schrijf van over de datum.

 9. Elke zaak heeft 2 kanten, zoals Heb Wink ook terecht constateert. De gemeente zal geen reactie geven op individuele situaties, wat terecht is. Ik kan me niet voorstellen dat alles op waarheid berust!? Wat betreft de voedselbank zijn dit pertinente leugens, wat hierover verteld wordt.
  De voedselbank dient zich te houden aan richtlijnen van de Voedselbank Nederland en er worden geen producten over de houdbaarheidsdatum uitgegeven. En een noodpakket, hetwelk 1 keer? verstrekt is, waaruit de maden kruipen: onbestaanbaar!! Ik vind voornoemd verhaal zeer negatief en zeer ongeloofwaardig. Uit ervaring weet ik dat als er een aanvraag via een hulpverlenende instantie binnenkomt, dit op korte termijn in behandeling wordt genomen en het pakket wordt verstrekt zolang dit aantoonbaar nodig is. Bovenstaande is geen reactie van de voedselbank zelf maar een reactie van iemand, die ervaring heeft met de gang van zaken van de voedselbank.

 10. Voedselbank Sliedrecht werkt aan een reactie is ons gemeld. Gemeente Sliedrecht wordt ook verwacht. Deze mensen volgen wij al enige tijd. Omdat er geen beweging is bij de hulpverlenende instanties hebben we het artikel nu opgepakt. Mogelijk helpt het.

 11. Verschrikkelijk om dit te lezen.(…) Maar als dit gelezen mag worden. Mogen er ook een paar vragen gesteld worden.
  Tientallen gezinnen zijn helaas aangewezen op de voedselbank. Alles wat daar binnenkomt wordt op data gecontroleerd. En deze mensen zijn dankbaar dat ze door hulp, toch iets te eten krijgen. En deze mensen zijn dankbaar voor wat ze krijgen.
  Waarom krijgt u maar voor één persoon WIA. Dat moet een reden hebben. En die moet bij u bekend zijn. Ik wil u niet aanvallen of afvallen. Maar volgens wat ik lees, is er meer aan de hand.
  Ik ben benieuwd naar de reactie van de voedselbank (welke u helemaal afbreek, wat ik een slechte zaak vind) En naar de reactie van de gemeente. Maar ik wens u toch veel sterkte.(…) Er zijn veel mensen die uw probleem (welke u zelf naar buiten brengt)willen volgen. Mocht het zo zijn dat dit allemaal buiten uw schuld om gebeurt. Weet ik zeker dat u geholpen gaat worden. Maar er moet dan wel eerst zekerheid zijn. Maar het is nu nog een duister verhaal. Omdat er maar één kant van het verhaal bekend is.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld