Voormalig atlete en tv-presentator Commandeur opent beweegtuin Waerthove

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Bekend meerkamp-topatlete in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw en televisiepresentator Olga Commandeur (Nederland in Beweging bij Omroep MAX – red.) opende dinsdagmiddag 23 mei 2023 bij RIVAS-verpleeghuis Waerthove aan Kerkbuurt 200 een beweegtuin. Naast de ingebruikname van deze voorziening werd ook een jeu de boulesbaan geopend. 

Het was ‘een gouden greep’ om Olga Commandeur deze handeling te laten verrichten. Ze kreeg de aanwezigen onder wie verschillende bewoners mee aan het bewegen en maakte er ‘een feest’ van. (Foto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

De voorzieningen konden worden aangelegd dankzij giften via de stichting Vrienden van Waerthove. Beide projecten zijn niet alleen bestemd voor de bewoners, maar kunnen ook door omwonenden en anderen worden gebruikt. “De beweegtuin en de jeu de boulesbaan zijn mede tot stand gekomen door inzet van Charity Fund Nederland en werden gerealiseerd door YALP en firma De Kreij”, vertelde voorzitter Leo Hartkoren van stichting Vrienden van Waerthove, “Uiteraard hopen wij ook in de komende jaren nog veel te kunnen betekenen voor dit huis en haar bewoners.” Hartkoren overhandigde aan Team Welzijn de attributen, behorende bij de jeu de boulesbaan. Daarmee droeg Hartkoren de projecten over aan de leiding van het verpleeghuis. De laatste jaren zijn onder andere ook een rolstoelauto, een braintrainer en een vleugel geschonken dankzij sponsoring. Wie de stichting Vrienden van Waerthove wil ondersteunen, kan een gift overmaken op bankrekening NL85RABO0342788183. Meer informatie krijg je door te mailen: vriendenvanwaerthove@gmail.com

Tekst gaat verder onder foto.

Olga Commandeur ‘aan de slag’ in de beweegtuin met één van de bewoners. (Foto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

Heidi Ruis, locatieleider Noorderwaert van verpleeghuis Waerthove, heette iedereen welkom. Een volle zaal, onder wie Olga Commandeur, veel bewoners en genodigden. “Wat een mooie dag 23-5-23 en leuke datum om nooit te vergeten. Alles wat we straks gaan zien, is voor iedereen, waar je ook woont, binnen en buiten het verpleeghuis toegankelijk en beschikbaar. Want het gaat in dit geval allemaal over bewegen en gezond. En dat geldt tenslotte voor ieder mens. Bewegen, sporten, en trainen met daarbij natuurlijk gezond en gezondheid: Allemaal begrippen van de tijd van nu.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Binnen het verpleeghuis zien ze dat ook terug met onze beweegprojecten. Ruis: “De fysiotherapeuten en de verzorgenden de welzijnsmedewerkers trekken samen op in een heel beweegprogramma voor bewoners. Alles is bewegen; zelf een kopje pakken van de tafel, je hemd aan trekken of de vogelkooi verschonen is bewegen dat moet iedereen elke dag blijven doen”, sprak Ruis, “Trainen is werken aan een doel, verhogen van conditie, vergroten van spierkracht, vaardigheden (opnieuw) aanleren. Een bewuste inspanning die leidt tot verbetering. Onze therapeuten zijn hier samen met de bewoners en revalidanten elke dag mee bezig.”

Tekst gaat verder onder video.
(Video Peter Donk / Sliedrecht24)

‘Warming-up’
Namens de gemeente Sliedrecht woonde wethouder Cees Paas (ChristenUnie) van Sociaal Domein de samenkomst bij. Later op de middag zou de bestuurder van de gemeente Sliedrecht nog een de jeu de boulesbanner ter hand nemen en enkele worpen doen op de nieuwe baan. Ruis kondigde ook Olga Commandeur aan, die vervolgens met de aanwezig binnen wat ‘warming-up’ oefeningen deed op de haar bekende vriendelijke manier van sporten. De aanwezigen deden goed mee. Commandeur legde uit waarom we spieren niet moeten laten verslappen. In beweging blijven, is en blijft daarom een goede remedie. Daarna gingen allen naar buiten om daar de beweegtuin bewegend te openen. Ondertussen speelden leden van jeu de boulesvereniging De Schalm op de nieuwe baan. 

Video onder.
(Video Peter Donk / Sliedrecht24)

Plaats een reactie

*=Verplicht veld