Slydregt.NU wil af van hondenbelasting en stelt vragen na ingezonden brief

SLIEDRECHT – Slydregt.NU is voor het afschaffen van de hondenbelasting en heeft dinsdag 23 mei 2023 vragen gesteld aan het College van B & W. Aanleiding is een ingezonden brief op online krant Sliedrecht24, waar ook door de briefschrijvers een petitielink is geplaatst. De vragen zijn ingediend door fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) en burgerraadslid Danny Stierman (Slydregt.NU).

Slydregt.NU is niet de eerste partij die af wil van de hondenbelasting. Eerder maakten ook PRO Sliedrecht, het toenmalig D66 Sliedrecht en het voormalig Geduld 2.0 duidelijk deze belasting te willen schrappen. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

“Als fractie vinden we het een kromme regeling die zorgt voor ongelijkheid. Dat de regeling krom is zien we in dit voorbeeld weer terug. Sliedrechters betalen hondenbelasting, maar wat krijgen ze daar nu voor terug?”, stelt Jongeneel, “Het onderhoud lijkt minimaal te zijn en daarom is de regeling slechts opvulling van de begroting. We kunnen Sliedrechters niet belasten voor de uitvoering van een regeling die nauwelijks tot niet plaatsvindt.”

Kromme verordening
Daarnaast zorgt de regeling voor ongelijkheid. Stierman: “Honden doen uiteraard hun behoefte op straat, en de baasjes van honden worden hiervoor belast. Op zichzelf is dat nog niet zo’n slechte regeling wanneer je als gemeente voorziet in bijvoorbeeld poepzakjes, hondentoiletten en afvalbakken. Echter worden baasjes van katten niet belast en katten doen ook hun behoefte op straat. Kortom het is een kromme verordening die niet uit te leggen valt.”

Toegevoegde waarde?
Slydregt.NU is van mening dat de belastingdruk en regeldruk voor de burger zo laag mogelijk moet zijn. Jongeneel: “Wanneer er ontwikkelingen zijn waardoor we genoodzaakt zijn om als gemeente de inwoner hoger te belasten kunnen we als fractie meepraten, maar het moet dan wel ten goede komen van de inwoner. Sliedrechters moeten kunnen inzien hoe hun belasting wordt besteed en wat de toegevoegde waarde daarvan is.”

Vragen
Slydregt.Nu wil allereerst weten of het college op de hoogte is van de ingezonden brief en de daarbij horende petitie van Lisa van de Wetering en Rinanda Mourik-Bongaerts. “Heeft het college contact gehad met Lisa van de Wetering en/of Rinanda Mourik-Bongaerts? Zo niet, is het college voornemens dit te doen?”, vragen Jongeneel en Stierman. Ook horen ze graag of de gemeente Sliedrecht naast de ingezonden brief en de petitie meer signalen van onvrede over de hondenbelasting en de daarbij horende faciliteiten heeft gehad. En ook over het onderhoud en uitrenvelden zijn er vragen. Stierman: “Hoe onderhoudt de gemeente Sliedrecht de betreffende faciliteiten? Denk bijvoorbeeld aan uitrenplaatsen of poepzakjes. Is het college voornemens om wat te doen aan de betreffende faciliteiten?” In de ingezonden brief wordt gesteld dat de inkomsten van de hondenbelasting niet bestemd zijn voor het bijhouden van de faciliteiten. “Kan het college verklaren waarom dit wel/niet zo is?”, vraagt Jongeneel en Stierman: “Heeft het college onderzocht of de hondenbelasting kosteneffectief is? Zo ja, wat zijn de resultaten van het onderzoek?” De heren willen binnen vier weken een antwoord op de vragen hebben. 

1 gedachte over “Slydregt.NU wil af van hondenbelasting en stelt vragen na ingezonden brief”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld