ASz: ‘Planbare operaties hebben de plaats gekregen die ze verdienen’

ZWIJNDRECHT / SLIEDRECHT – De Helene Schweitzer kliniek in Zwijndrecht is open. Sinds maandagmiddag 22 mei 2023 prijkt de naam prominent bij de hoofdingang van het Zwijndrechtse Albert Schweitzer ziekenhuis. Onder dit nieuwe label gaat het ziekenhuis veel planbare, niet-complexe operaties samenbrengen. Ook inwoners uit de andere Drechtstedengemeente, waaronder Sliedrecht, komen voor deze ingrepen voortaan naar Zwijndrecht.

Bestuurder Annemiek Rutters (rechts) onthulde de naam samen met radiologiemedewerker Yvonne van Alten, die de naam voor de kliniek heeft bedacht. (Foto Henri Westerveld)

“Deze operaties hebben nu de plaats gekregen die ze verdienen”, zei ziekenhuisbestuurder Annemiek Rutters bij de opening. “In deze fijne, kleinschalige vestiging koppelen we service en snelheid rondom eenvoudige ingrepen aan de expertise en veiligheid die u kent van het ‘grote’ Albert Schweitzer ziekenhuis.” Naamgeefster Helene – zij was de echtgenote van dr. Schweitzer en stichtte met hem in 1913 de wereldberoemde kliniek in het latere Gabon – staat vanaf nu symbool voor persoonlijke en betrouwbare zorg. Eerder gaf het ziekenhuis de moeder- en kindzorg al de naam Rhena, naar de dochter van het echtpaar Schweitzer.

Geen concurrentie
“Door planbare zorg apart te organiseren, kunnen we deze veel beter stroomlijnen”, aldus Rutters bij de opening. “Eenvoudige operaties hoeven in de Helene Schweitzer kliniek niet te concurreren met de twee andere grote pijlers van ons ziekenhuis, de acute en chronische zorg.” Ze doelt daarmee mede op het overal in de knel raken van de planbare zorg tijdens de coronapandemie en op de wachttijden voor kleine ingrepen die in een grote ziekenhuisorganisatie flink kunnen oplopen. Rutters: “Planbare zorg is een ontzettend dankbare tak van zorg. In relatief korte tijd, in dagopname of met een korte meerdaagse opname, kunnen we veel patiënten snel weer op de been helpen.”

Andere ziekenhuislocaties
Rutters somde de voordelen op van de nieuwe formule in Zwijndrecht: “Makkelijk bereikbaar, gratis parkeren, een gastvriendelijke omgeving, goed geholpen en dan snel weer naar huis. In de Helene Schweitzer kliniek gaan we ervoor zorgen dat onze zorg altijd door kan gaan!” De consulten en onderzoeken die voorafgaan aan een operatie, kan de patiënt ook krijgen op de andere ziekenhuislocaties. Voor de ingreep komt hij of zij vervolgens naar Zwijndrecht. Nacontroles kunnen dan ook weer in Dordrecht of Sliedrecht.

Stapsgewijs groeien
Acht specialismen stonden tijdens de feestelijke opening al te popelen om van start te gaan. Orthopedie, urologie, KNO, oogheelkunde, gynaecologie, chirurgie, plastische chirurgie en het pijnbehandelcentrum presenteerden zich enthousiast aan de honderden genodigden en belangstellenden. Sommige van deze acht gaan met al hun ingrepen over naar Zwijndrecht, andere met een aantal specifieke ingrepen. Stapsgewijs zal het aanbod van de Helene Schweitzer kliniek groeien. Meer informatie over de ingrepen, de werkwijze en de wachttijden staat hier online.

1 gedachte over “ASz: ‘Planbare operaties hebben de plaats gekregen die ze verdienen’”

  1. dus als goed begrijp ga je voor dag behandeling welk bij kleine behandeling hoort naar zwijndrecht.
    laat hopen dat verlicht druk op dordrecht welk nu probleem met weg afzettingen en files heeft.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld