Volle bak in partycentrum tijdens informatieavond over noord-zuidverbinding

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) heette donderdagavond 28 september 2023 namens het gemeentebestuur zo’n 200 toehoorders in partycentrum De Lockhorst aan de Sportlaan welkom. “Als wij verder willen in dit dorp, in deze gemeente en voor sommige in deze stad dan moeten we kwaliteit toevoegen”, sprak Bijderwieden doelend op nieuwe woningen. Donderdagavond stond de terugkoppeling naar bewoners en verenigingen op het programma over de varianten voor een noord-zuidverbinding. De hele avond kwamen er veel vragen. 

De gemeente was niet voorbereid op zoveel mensen. Er stonden net wat te weinig stoelen, want een aantal mensen moest staan. Ook ontbrak het aanvankelijk aan een zaalmicrofoon. Dat leidde meteen aan het begin tot opmerkingen die niet te verstaan waren. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.

Later ‘vloog’ de bode door de zaal heen. Een wat ongelukkige situatie, waar beter over had moeten worden nagedacht. Het was geen ideale situatie. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Sinds februari 2023 is Frans van Deursen, projectleider noord-zuidverbinding. Hij heeft zijn leven lang in de gebiedsontwikkelingen gezeten. Hij vertelde dat hij zijn eigen lijn ging trekken, toen hem een variant werd voorgelegd. “De bedoeling is dat ik rapporteer, voerde een reeks gesprekken en sprak over varianten, haalde commentaar op, kreeg nieuwe varianten, bij elkaar zo’n zeventien.”, aldus Van Deursen. Hij liet het publiek de voorkeursvariant zien, die dwars over bronbad en partycentrum De Lockhorst gaat.” In de zaal werd veel gemompeld, want mensen vinden dat niet leuk. “Als je deze weg aanlegt, is De Lockhorst niet te handhaven”, sprak Van Deursen. “Dit is slikken of… diep adem halen tot je stikt”, stelde een inwoner. “Als college luister ik mee. Wat doen we met het zalencentrum? Als u vindt dat wij een nieuwe zalencentrum moeten bouwen, dan zullen wij dat doen als college”, reageerde Bijderwieden. In het ‘voorkeursmodel’ staat dat het zwembad terugkomt.

Planning
De besluitvorming valt in 2023. In 2024 en 2025 worden de plannen uitgewerkt, worden onderzoeken gedaan en procedures opgestart. Ook volgt een raadsbesluit over investeringen. In 2026 is de start van realisatie van de eerste voorzieningen, in 2027 start de bouw van de verbinding, in 2028 volgt de sloop van De Lockhorst en in 2029 en 2030 volgt de oplevering. 

Verhuizingen
Verenigingen moeten wijken, verdwijnen uit het bestaande gebied of worden verplaatst. Een partycentrum zou in Sliedrecht-Noord moeten komen, maar eerder gaf Van Deursen aan de huidige exploitant Arie van den Nieuwendijk aan, dat dit aan een commerciële partij wordt overgelaten. “Ik heb één vraag. Komt er een zwembad terug? Ja of Nee?”, vroeg een inwoner van Sliedrecht. “We zijn in staat een zwembad te financieren uit de huidige begroting. De energielasten zijn lager dan bij een oud zwembad,. De energielasten drukken op de begroting. De gemeenteraad is het die een beslissing neemt”, antwoordde Van Deursen. “Waarom kunnen we het geld niet steken in verbetering in plaats van plat gooien en nieuw bouwen?”, vroeg een bewoonster zich af. “De mensen gaan straks naar huis met een kater van heb ik jou daar!”, sprak een wat oudere bewoner verontwaardigd. Of er voorzieningen in Sliedrecht-Noord komen, is nog niet duidelijk. Een ander sprak alle leden van de gemeenteraad en de bestuurders aan. Een man vond het een schande dat horeca wordt gesloopt en geen alternatief wordt geboden. “U moet zich samen en ook de leden van de gemeenteraad.”

Fijnstof
Een aantal mensen denkt met de nieuwe weg meer sluipverkeer naar de polder te krijgen en dus denken ze dat er ook meer fijnstof komt. “Wij als Sliedrechters willen ook graag buiten zijn in ons dorp. Genieten in onze tuin of op een balkon”, verduidelijkte een inwoonster. “Wordt het buitenleven in dit gebied onmogelijk?”, vroeg een ander. Van Deursen werd regelmatig onderbroken met vragen en dat leidde tot een rommelig verhaal. “Heet het plan Windroos2”, vroeg een ander, verwijzend naar de vertragingen van herinrichting Burgemeester Winklerplein. “Welke keuze hebben wij?”, vroeg een ander. Er ligt nog een variant midden over het gebied vanaf de Thorbeckelaan en via een ‘Lijstertunnel’. Een tunnel zou volgens Van Deursen te veel ’trapwerk’ worden. De varianten vielen voor Van Deursen af en de eerste variant is volgens hem blijven staan. Ook is gekeken naar een idee van het Februariplantsoen (die De Lockhorst niet raakt en afbuigt naar rechts) en een variant van Trimclub ABC, waarbij de weg naar  rechts op de tekening was verlegd.

Tekst gaat verder onder tweet.

Beroep op raad
Een andere inwoner sprak over het vertrouwen in de politiek. “Ik hoop en vertrouw erop dat de gemeenteraad met twee benen in onze bagger komen te staan. Ik hoop dat de raad nog eens in gesprek gaan en dit plan zo open omarmen. Want ik vind het nog al wat.” “Straks ligt half Sliedrecht open, komen ze geld tekort en zit er een coalitie die alleen maar schulden kan aflossen. De wethouders gaan hun eigen gang en gaan blind door”, sprak een ander verontwaardigd. Een andere inwoner vroeg: “Wat zou er met het plan gebeuren als een meerderheid van de inwoners tegen is?” “Wie betalen de kosten als dit hele plan niet doorgaat? Eerlijkheid daar zitten de burgers op te wachten, aldus een inwoonster. Volgens Van Deursen betaalt de gemeente dat. “Wij dus!”, reageerde de inwoonster boos. 

Februariplantsoen
Bewoners van het Februariplantsoen voelden zich gepasseerd en vrezen voor hun woongenot. Van Deursen vertelde dat hij twee maal met hen heeft gesproken. “U krijgt een bereikbaar park wordt gezegd. Daar heb ik wat aan. Ik wil in mijn huis gewoon en rustig kunnen leven. Aan een bereikbaar park heb ik geen flikker!”, reageerde de vragenstelster, die vertelde dat de bewoners van het Februariplantsoen geen alternatief wordt geboden. 

Park
Wethouder Ton Spek (CDA) kwam na aandringen van de bewoners naar voren. Hij zat de hele avond op een stoel langs de muur en stelde zich op als toehoorder van de avond. Ze wilden een uitleg over wat hij onder een park wordt verstaan. Spek las vervolgens een uitleg van een park voor. Hij werd uitgejoeld door een aantal mensen en Spek ging na de uitleg terug naar zijn plaats. De uitleg sloeg natuurlijk op de plannen die de gemeente Sliedrecht en woningcorporatie Tablis Wonen hebben met de rand van het Willem Dreespark aan de Maaslaan. Alle collegeleden waren aanwezig op burgemeester Jan de Vries na.

16 gedachten over “Volle bak in partycentrum tijdens informatieavond over noord-zuidverbinding”

  1. Door het ‘geschreeuw’ van alle tegenstanders (overigens op veel onderwerpen dezelfde mensen; geeft te denken..) lijkt het net alsof ze namens alle inwoners spreken. Ben dan ook blij met de positieve reacties van oa Kees Boer en Matthijs Mijnster. Hopelijk de stem van de zwijgende meerderheid 😁! Ik hoop dan ook dat gemeente Sliedrecht zich niet van de wijs laat brengen en voortvarend verder gaat met alle mooie plannen. Zoals bij een ander artikel al eerder geschreven; op de Eiffeltoren was eerst ook een hoop kritiek. Inmiddels een bijzonder aantrekkelijk bouwwerk met een mooi park eromheen. Verandering heeft gewoon tijd nodig en voor sommigen misschien net ff wat meer 😉

  2. En voor wie worden de huizen gebouwd? Starters? 60+ ers die uit hun grote gezinswoning willen?
    Welke prijs worden ze?
    Als je denkt aan een projectontwikkelaar die zijn grondprijs en momenteel dure bouwmaterialen wil terug verdienen, maar vergeet ook niet de mede financiering van de brug, zoals werd aangegeven, dit is ook een aanzienlijk bedrag wat terug verdiend moet worden.
    Geloof er niets van dat onze jeugd daar een huis kan kopen.

  3. Waarom heb.en wij een noord/zuidvrrbinding nodig?
    Een paar honderd meter naar links of rechts en je hebt een prima weg.
    Dit is weer typisch een prestige project waar niemand op zit te wachten.
    Makkelijk geld uitgeven van een ander.
    Tip: als je kan liegen, bedriegen, geen ruggegraad hebt etc, ga de politiek in. Hier kom je er genoeg tegen.

  4. Zoals Kees Boer opmerkt, de jeugd hoor je niet, indd die zijn teveel bezig met reizen, uitgaan en hun mobieltje de ganse dag

  5. Korfbalvereniging, ABC, Volkstuinders Skeelers, Schaatsers wees op uw hoede. De gemeente Sliedrecht heeft ruim 25 jaar geleden ook de atletiekvereniging de nek omgedraaid. Het terrein heeft 20 jaar braak gelegen. Regeren is vooruitzien, jammergenoeg niet in Sliedrecht.

  6. Als de merwede brug wordt verbreed bij Gorinchem, hebben wij geen sluipverkeer meer denk ik.
    De meeste mensen komen bij Alblasserdam uit de tunnel en dan loopt alles vast, dus gaat men sluipwegen zoeken. Ook kan de a15 tussen Gorkum en sliedrecht met een lus naast de betuwelijn gelegd worden zie je in buitenland ook wel en dan heb je doorstroming. En hebben we in Sliedrecht geen sluipdrukte meer zoals nu het geval is. Leg deze problematiek bij rijkswaterstaat!

  7. Speciaal voor Mathijs hoop ik dat de Stationsweg dicht gaat en dan maar meteen alle bomen kappen!

    Sliedrecht gaat 1 grote vervuilende drukke geluidsoverlast gevende zwarte long worden op Stationsweg, Thorbeckelaan en dan met z’n allen via de Rivierdijk richting Gorinchem. Ga het eens visualiseren met geluid en stank erbij.

    Laat ze de A15 maar verbreden en de brug bij Gorinchem voordat Sliedrecht 1 grote onveilige file is!!

    Ga allemaal eens ECHT NADENKEN.

  8. Ik kreeg niet het idee dat de meneer die dit plan vanavond kwam presenteren (zijn naam is niet blijven hangen) er zelf veel vertrouwen in had. Was iig niet echt overtuigend en inspirerend. Een groem park, nog kleiner dan het Feistmapark is sowieso al een aanfluiting. Dan is je wandelrondje niet langer dan 10 minuten. De tunnel is meteen van tafel geveegd, want de grond zou niet geschikt zijn? Wat een onzin. We vliegen naar de maan, ze bouwen tunnels van Frankrijk naar Engeland en zo’n klein stukje in Sliedrecht zou niet lukken? Het verkeer zou zich beter verspreiden door Sliedrecht? Joepie, daar zitten we echt op te wachten. Dan wordt het overal druk en onveilig. Heel fijn dat er in Noord plek is voor alle dingen die moeten wijken voor de verbindingsweg. Plek ja, geld dus niet, om alles weer op te bouwen. Snel van tafel dit plan, nooit meer aan denken. Lekker gaan bouwen in Noord, fietstunnel aanleggen en de rest lekker omrijden. Investeren in winkels, medische hulp, scholen in noord dan hoeft noord uberhaupt niet naar zuid en is er geen verbindingsweg nodig. Het geld investeren in groen, het winkelerplein en ja, wat dacht je van het watertoren terrein. Er is nog genoeg te ontwikkelen in Sliedrecht zelf.

    Dankjewel Edith dat je deze tekst naar mij stuurde

  9. Dankjewel Nicole voor je bericht aan mij:

    Wat ik stuitend vond was dat meneer aangaf dat een tunnel niet kon ivm water.. Want?? We zijn n dorp vol baggeraars! Die weten wel raad met water. En de betuwelijn dan? Is ook gegraven toch? 🤣🙈 Daarnaast vond ik m zeer hautain. Ongepast voor Sliedrechters.

  10. Het duurt altijd effe voordat het doordringt maar eindelijk beginnen de mensen te begrijpen dat Ton Spek beter zijn praktijken elders voort moet gaan zetten. Misschien op een eilandje voor deThaise kust. Dan hebben alle Sliedrechters weer eens rust. Het winklerplein loopt nu al 15 jaar, het watertoren project loopt al meer dan 25 jaar, de kerkbuurt is al 15 jaar een drama, daar waar de apotheek zat op het winklerplein zijn ook geen activiteiten te zien we zijn een dramatische gemeente geworden. Erg jammer het had zo mooi kunnen zijn. Zelfs vanavond in de lockhorst is het weer niet gelukt om voldoende stoelen voor de mensen te regelen die wilden spreken en horen over de waanzinnige plannen Noord -Zuid verbinding.

  11. Tijd voor een flora en fauna check. Iedere dag al genoeg vogels om te zien en zelfs een lange tijd uilen, savonds/snachts vleermuizen zowel kleine als wel is grote vleermuizen gespot, om dan maar te zwijgen over wat er allemaal leeft op de grond bij de volkstuintjes wat wij niet door hebben. Vraag me af of er dan nog wel gebouwd kan/mag worden 🤔

  12. “Spek ging na de uitleg terug naar zijn plaats”
    En viel toen in slaap?
    Want Ton slaapt gerust bij een belangrijke vergadering!!
    We hebben er het bewijs van #📸

  13. De wethouder die uitgejoeld wordt. Mensen die gewoon bang zijn voor de toekomst. Bang voor hun woongenot. Financiële gevolgen. Korfbal, zwembad etc. Bang voor doordrukken plannen op ondemocratische wijze. Veel tegenstand van de bezoekers op infoavond. Onverwacht veel bezoekers. Bezint eer gij begint, college. En los eerst het Winklerplein en terrein watertoren op. Want dat liep ook zo soepeltjes toch? En een ezel stoot zich toch niet tweemaal aan dezelfde steen? Stop met dit megalomane plan en luister naar uw inwoners. Want ik vermoed dat in dit dossier de beste stuurlui echt aan wal staan. En wat te denken van de korfbal en zwemvereniging? U weet ook wat er met de regering gebeurt is omdat men dacht het allemaal beter te weten. En wat als in 2026 de verkiezingen komen?

  14. Veel kritiek op, maar ziet er prachtig uit.
    Voor de stationsweg grote vooruitgang, hopelijk blijft die wel open voor doorgaand verkeer.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld