Volgend jaar past Sinterklaas ‘kleur van zijn Pieten’ aan

SLIEDRECHT – Een vrouw die begin juni 2020 informeerde bij de gemeente Sliedrecht over een standpunt rond Zwarte Piet heeft eindelijk een antwoord gekregen. Juist dinsdagavond 27 oktober 2020 vroeg D66 Sliedrecht zich af waarom de mevrouw nog niet was beantwoord. Wnd. burgemeester Dirk van der Borg (CDA) zegde toe dat deze week te doen. Nu zien we dat de brief al dinsdag 27 oktober 2020 rond het middaguur via de secretaresse van de burgemeester per e-mail was beantwoord. “Sinterklaas heeft oog voor de maatschappelijke discussie en zal volgend jaar de kleur van zijn Pieten aanpassen”, schrijft Van der Borg en dat betekent dat Zwarte Piet zoals we die nu kennen in Sliedrecht verdwijnt. 

De intocht van Sinterklaas in Sliedrecht met Zwarte Pieten gaat vanaf 2021 veranderen, blijkt uit de brief van wnd. burgemeester Dirk van der Borg. (Archieffoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

In de antwoordbrief schrijft Van der Borg: “De beantwoording heeft even op zich laten wachten, omdat wij als gemeente geprobeerd hebben alsnog een intocht te organiseren. Echter, de coronamaatregelen maken het onmogelijk dit jaar een intocht op poten te zetten. Dat hebt u wellicht ook al begrepen via de media. Het oplaaiende coronavirus maakt ook een aangepast programma onmogelijk. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar hopen in 2021 dit kinderfeest alsnog te organiseren. Hoe dat er dan uitziet, is nu nog onbekend. Echter: Sinterklaas heeft oog voor de maatschappelijke discussie en zal volgend jaar de kleur van zijn Pieten aanpassen.” De brief die nu is beantwoord, was gericht aan de leden van de gemeenteraad. In overleg met de raadsleden vond beantwoording plaats vanuit het College van B & W.

17 gedachten over “Volgend jaar past Sinterklaas ‘kleur van zijn Pieten’ aan”

 1. Ik speel al heel veel jaren Sinterklaas op s hopen en verenigingen in onze gemeente. Altijd met mijn zwarte pieten met veel plezier gewerkt. Het is gewoon een geweldig kinderfeest.
  Als er in 2021 geen zwarte pieten meer komen dan stopt Sinterklaas.
  Een eeuwen oude traditie wordt door een kleine groep mensen helemaal om zeep geholpen. Belachelijk dat dit allemaal kan in Nederland. Veel mensen vinden het te gek voor woorden maar hebben niet het lef om op te rechtse partijen te stemmen. Als deze trend door zal zetten, dan voorspel ik dat het helemaal mis gaat lopen in Nederland. Een minderheid gaat bepalen wat er moet gebeuren. Veel zijn dat import Nederlanders. Geef je tegen gas dan discrimineer je enzovoort.

  Ondanks de bovenstaande reactie speel ik dit jaar Sinterklaas met mijn geweldige zwarte pieten.

 2. Zwarte Piet moet gewoon blijven!
  Je hoeft niet mee te vieren als je het niks vindt hoor. maar laat ons gewoon Sinterklaas vieren met Zwarte Pieten.
  Punt uit!

 3. Wat een onzin !!! Ben 62 jaar en zolang is Piet al zwart. Wanneer houd die idioterie eens op. Word hier zo moe van. Bah. Of er geen belangrijkere zaken aan de orde zijn.

 4. Volgens mij gaat hier iets mis…. Welke mensen gaan zoiets nu opeens voor ons beslissen? Wat mij betreft krijgen zij echt de zwarte Piet toegespeeld!!
  Gebruik uw verstand en laat alles lekker bij het oude zeg!

 5. Als we toch een traditie op de schop willen nemen, dan moeten we het gelijk goed doen. Een katholieke geestelijke (bisschop) met al die kleine kinderen kan dan eigenlijk niet, na al die misbruikincidenten die nu aan de oppervlakte komen. Nee, we nemen een neutrale figuur, een soort grote kabouter, met een rode puntmuts en een lange witte baard, zonder religieuze kenmerken. O nee, weer fout, het is dan toch nog een man. We maken hem/haar geslachtloos, dus ook die baard eraf. Maar een rode puntmuts zou op Marxistische sympathieen kunnen duiden, dus weg met die rode muts. Een gele muts dus. Vooral geen veren erop, want dat zou iemand weer beledigd uit zijn wigwam kunnen rukken, enz. enz. Weet je wat, we houden een intocht met een grijs vierkantje, als de senioren in onze samenleving vanwege in haardos geen bezwaar hebben. Zo ja, dan een leeg plastic zakje, tenzij die vanwege milieumaatregelen niet meer bestaan.

 6. Wat moet je straks tege je kind zeggen als ze zeggen, pappa waarom hebben die mensen een met met veer op hun hoofd?
  Schat dat zijn nu zwarte pieten, ooh maar ze zijn toch niet zwart maar wit….

 7. Dan weet je hopelijk op wie je moet stemmen volgend jaar.
  Traditie is kultuur , die moet je niet verlogenen
  Zeer slechte beurt Sliedrecht.
  Lang leve Zwarte Piet..

 8. Als onze toneelspeler Zwarte Piet weg moet dan maar ook gelijk ALLE zwarte acteurs in bijv. opera’s zoals Orpheus e.d. Waanzin… Moeten we dan voor onze kinderen gaan verzwijgen dat er ooit iets als slavernij heeft bestaan??? Wilde onze Sylvana Simons dan niet dat er zwarte mensen op de tv komen?? Nee, het ging om aandacht voor haar eigen plannen, bekendheid.
  Bovendien waren “in het echt” deze “Pieten” van de toenmalige bisschop in Turkije juist de mensen die de bisschop uit de slavernij hield als hij hoorde dat er weer een schip voor een tussenstop daar in de haven lag met te verkopen slaven. Hij kocht die dan en daar waren ze hun leven lang dankbaar voor door hem verder te helpen met de kinderhulp (terug konden ze niet want dan werden ze met dezelfde vaart weer opgepakt). De bisschop moest later om die reden ook vluchten uit Turkije. Dat ging naar Spanje, met zijn hulpen, vandaar onze bisschop uit Spanje.

 9. Ik vind dat zwarte piet moet blijven en geen discussie meer iedereen kent zwarte pieten moeten de liedjes ook veranderd worden.
  En overal zwarte Piet

 10. Een brief en een traditie wordt veranderd. Een brief van een Black Lives Matter (BLM) aanhanger, die niet eens meer in Sliedrecht woont. BLM is een Amerikaanse organisatie geschoold op marxistische leest, die blanke mensen haat. Een organisatie die door geweld en plunderingen in Amerika haar wil wil opleggen. Hier zwicht dus het Sliedrechtse B&W voor, voor intolerantie jegens de (inheemse) Nederlandse bevolking en giftige Amerikaanse identiteitspolitiek. Slydregt.NU betreurt deze gang van zaken waarin B&W een kinderfeest laat kapen voor politieke doeleinden. Wij hadden ons B&W wijzer ingeschat.

 11. Sinterklaas, wie kent hem niet, Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk ZWARTE Piet!!

 12. Waarom wordt dit niet gevraagd aan alle inwoners van Sliedrecht, of we dit uberhaupt willen een aanpassing aan een kinderfeest? We zijn een democratisch land. Iedereen mag zijn mening hebben/geven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld