VluchtelingenWerk op zoek naar vrijwilligers

SLIEDRECHT – “Het geeft mij voldoening om een ander te helpen, al is het maar met iets kleins. Van elkaar kunnen we leren en ik ben blij dat ik in de positie ben om iets voor een ander te kunnen betekenen,” vertelt Maartje Voogt als haar wordt gevraagd hoe ze het vindt om vrijwilliger te zijn bij VluchtelingenWerk. Afd. Zuidwest-Nederland is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. 

Gevraagd wordt van vrijwilligers dat ze twee of meer dagdelen per week beschikbaar zijn, tijdens kantooruren, voor minimaal een jaar. (Foto VluchtelingenWerk. Afd. Zuidwest-Nederland)

VluchtelingenWerk in Sliedrecht zoekt vrijwilligers die als maatschappelijk begeleider vluchtelingen willen begeleiden richting zelfredzaamheid. VluchtelingenWerk biedt naast een uitdagende werkomgeving, een inwerkprogramma en mogelijkheden om aanvullende trainingen en opleidingen te volgen. Net als in voorgaande jaren komen er ook dit jaar weer vluchtelingen met een verblijfsvergunning in Sliedrecht wonen. Een plaats verwerven in de Nederlandse maatschappij is voor een deel van deze statushouders zonder hulp erg ingewikkeld. Daarom zorgt VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland voor de begeleiding van vluchtelingen in de gemeente.

Waardering hulp
Ruim twintig medewerkers zetten zich vrijwillig in voor de statushouders in Sliedrecht. Maartje Voogt is een van hen. “Ik heb een sterke affiniteit met begeleiden en ondersteunen. In de periode dat ik geen werk had, wilde ik mezelf blijven ontwikkelen en graag wat voor een ander betekenen. Via een site voor vrijwilligerswerk kwam ik terecht bij VluchtelingenWerk en sinds eind 2015 ben ik maatschappelijk begeleider voor drie cliënten’, zo brengt ze haar motivatie onder woorden. “Ik draaide de situatie voor mijzelf om, als ik op de vlucht zou zijn en in een vreemd land terechtkom, zou ik ook graag geholpen willen worden”.

 

Begeleiding
VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers in Zuid-Holland en Zeeland en helpt hen een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Vanuit locatie Sliedrecht worden vluchtelingen met een verblijfsvergunning (vergunninghouders) in de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Molenwaard en Sliedrecht begeleid. De begeleiding bestaat uit vijf kerntaken: begeleiding huisvesting, maatschappelijke begeleiding, spreekuur, juridische begeleiding en begeleiding gezinshereniging. Daarnaast zijn er regionale projecten gericht op de zelfredzaamheid en participatie in de Nederlandse samenleving. De werkzaamheden worden uitgevoerd door gemotiveerde en betrokken vrijwilligers en stagiaires, ondersteund door beroepskrachten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld