Sliedrecht herdacht samen bij monument

SLIEDRECHT – Om 20.00 uur was het muisstil bij het monument aan de Stationsweg. Sliedrecht herdacht – net als in heel Nederland – alle burgers en militairen die in oorlogssituaties of bij vredesoperaties in Nederland, of waar dan ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (10 mei 1940).

Het was erg druk tijdens de herdenking bij het monument aan de Stationsweg. (Foto Sliedrecht24)

Na het stiltemoment speelde muziekvereniging Crescendo het Wilhelmus.

Toespraken en kransen
Daarna hield burgemeester Bram van Hemmen een toespraak. Hij vertelde onder meer over een 6-jarig Syrisch meisje, dat eind 2015 als vluchteling tijdelijk onderdak kreeg in de voormalige Groen van Prinstererschool. De burgemeester had het meisje in de vluchtelingenopvang ontmoet en de lege blik in haar ogen viel hem op. Van Hemmen: “Die blik van dat Syrische meisje, die was zo leeg. Dat had ik nog nooit gezien”. Na de toespraak van de eerste burger waren er nog enkele voordrachten. Na dit gedeelte, legden de burgemeester en zijn vrouw als eerste een krans bij het monument. Daarna was het de beurt aan de veteranen uit het dorp en andere mensen die bloemen of kransen wilden neerleggen. Onder de kransleggers waren o.a. het Rode Kruis, de dijksynagoge en kerken.

Stille tocht
Vooraf aan de herdenking om 20.00 uur hadden tientallen mensen zich verzameld om mee te lopen in een stille tocht vanaf het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein naar het monument aan de Stationsweg. Na de plechtigheid konden deelnemers een gratis kopje koffie krijgen in de recreatiezaal van Zorgcentrum Waardeburgh, locatie Overslydrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld