Vertoning film Dark Waters begint met vertraging en eindigt met forumdiscussie

SLIEDRECHT – Het was woensdagavond 6 september 2023 in ASVZ locatie De Merwebolder even een tegenvaller dat de vertoning van de film Dark Waters er na tien minuten mee stopte. Dat was een onverwachte pauze, maar ook toen ging het over ‘de overkant’. Hulpvaardige handen van de plaatselijke documentairemaker Dick van den Berg zorgden ervoor dat de boel korte tijd later kon worden opgestart. 

Na de dramafilm over het bedrijf DuPont in Amerika en alle gevolgen was er een forumdiscussie onder leiding van Peter de Borst. Op de foto  v.l.n.r. Ruud Lammers (gemeenteraadslid Onafhankelijk Papendrecht), Dr. Ir. Chiel Jonker (universitair docent, o.a. gespecialiseerd in milieuchemie en -toxicologie), Roelof Bosma (onderzoeksjournalist Zembla), Prof. Dr. Jacob de Boer (professor milieuchemie en -toxicologie) en Peter de Borst (discussieleider). (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

De avond was georganiseerd door de actiegroep Gezondheid Vóór Alles. De gezichten Kees van der Hel en Joop Keesmaat. Het merendeel van de bezoekers gaf aan aangifte te hebben gedaan. Helaas viel de opkomst wat tegen en was er hooguit honderd man. Er waren vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen. Grote afwezigen waren leden van het College van B & W. 

Tekst gaat verder onder foto.

Ontkenning
Deze film gaf niet alleen een goed beeld van de langdurige juridische strijd door advocaat Robert Bilott, maar ook van de manier waarop Dupont destijds daar met de gezondheids en milieuklachten van de omwonenden en overheden omging. Dat begon met simpelweg ontkennen, daarna de autoriteiten en advocaten overstelpten met vele duizenden tijdrovende bewijsstukken, dat ‘het allemaal niet zo’n vaart loopt’, vertraagden en traineerden. Niet alleen de fabriek van Dupont/Chemours in Dordrecht is een vrijwel exacte kopie van die in Parkersburg/USA, ook de handelwijze van de Chemours-directie is een kopie van het in Amerika gevoerde bedrijfsbeleid.

Forumdiscussie
Na de dramafilm volgde een forumdiscussie onder leiding van De Borst. Daarin deden mee Prof. Dr. Jacob de Boer, emeritus hoogleraar van de Vrije Universiteit Amsterdam, Roelof Bosma, programmamaker Zemblad (BNNVARA), Dr. Ir. Chiel Jonker, PFAS specialist van de Universiteit van Utrecht. Ook vanuit de zaal konden vragen worden gesteld. De Boer gaf aan een voorstander te zijn van een bevolkingsonderzoek. De avond eindigde door de vertraging rond 23.00 uur.

4 gedachten over “Vertoning film Dark Waters begint met vertraging en eindigt met forumdiscussie”

 1. Dank dat deze specialisten wilde plaats nemen in het forum. En de moeite namen van ver te komen ondanks hun zeer drukke agenda. We hadden er heel graag een van de college leden vd uitgenodigde gemeenten als forumlid erbij gehad. Niet om te wijzen naar hen, maar juist om de politieke bestuurlijke duiding te geven. Veel mensen snappen er echt niets meer van.

  Maar helaas……hadden ze allemaal (zogenaamd misschien wel) wat anders te doen

  Er was gelukkig een aantal politieke partijen vertegenwoordigd. Ook zij hebben veel drukke avonden en volle agenda’s, maar een aantal hebben toch de moeite genomen om iemand te sturen. Ik ga hier maar niet opnoemen welke partijen er niet waren…..het rijtje had ik vooraf al opgesteld en helaas was het 100% bingo. Gemiste kans stapelt zich op en op helaas.

  Natuurlijk duurt zo’n avond altijd te kort. Er waren nog genoeg vragen en onderwerpen om zeker nog een uurtje door te gaan. Wie weet krijgt dit nog een vervolg in een of andere setting.

  Samen met Actiegroep “Gezondheid Vóór Alles” kijk ik terug op een geslaagde avond. De sfeer was goed, na de technische lastige start verliep het verder prima. Dick nogmaals dank voor je improviserende super actie.

  Hadden we meer mensen verwacht…..dat niet echt. Wel hadden we dat gehoopt.
  Maar zoals met alles. De massa wacht af, zit hun tijd wel uit en blijven standvastig geloven dat onze overheden het allemaal wel in de gaten houden en oplossen.

  Nou….als de film Dark Waters iets duidelijk heeft gemaakt is dat laatste helaas NIET het geval. En zeker niet op het dossier Chemours. Wel veel roepen en beloven, maar daden……
  De roep om verandering en de druk om te veranderen moet echt vanuit onderen komen. Ook dat kwam goed uit in de vertoonde film.

 2. Ik was het helemaal eens met een spreker uit de zaal die zei, en moedigde de mensen aan om en lijst met producten te maken die PFAS bevatten, en die producten niet te kopen zo als pannen met antiaanbaklagen enz. Dan pas raak je het bedrijf in de portemonnee als er geen afzet meer is van dat spul

 3. Genoeg ophef inmiddels, dus je kunt zeker niet zeggen dat Sliedrecht slaapt. Onvoorstelbaar dus dat hier, waar duizenden mensen zich ernstig zorgen maken over Dupont/Chemours, slechts zo’n honderd mensen naar deze bijeenkomst kwamen. (Voor het vertrouwen in de verslaggeving helpt het dan ook niet dat de tweet spreekt van een ‘grote opkomst’).
  Zeker met de aanwezigheid in het panel van toxicologen/deskundigen en samenstellers van de Zembla documentaire. Dan is er kennelijk toch vooraf onvoldoende over deze bijeenkomst gecommuniceerd. ‘Dark Waters’ is een eye-opener met een exacte kopie van de Amerikaanse horrorfabriek hier als onze buurman. Een enorme gemiste kans om deze bijeenkomst niet van de daken te schreeuwen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld