Verschillende politieke partijen hebben vragen over plan ”Van afval naar grondstof’

SLIEDRECHT – Een aantal politieke partijen heeft vragen gesteld aan het College van B & W over het grondstoffenbeleidsplan van de gemeente Sliedrecht, het Beleidskader Gemeente
Sliedrecht 2020-2025 ‘Van afval naar grondstof’. Het gaat onder meer om het CDA, SGP-ChristenUnie en D66. 

Met verschillende maatregelen wil het college de duurzaamheidsdoelen halen door de hoeveelheid restafval te verminderen naar maximaal 75 kilo per inwoner in 2025. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Vanuit zijn eigen partij krijgt portefeuillehouder Ton Spek (CDA) van raadslid Vincent Prins (CDA). “In het Beleidskader VANG staat dat de gemiddelde inwoner van Sliedrecht ongeveer
520 kilo afval per jaar aanbiedt, waarvan 210 kilo restafval. Zit in die aantallen ook het opgehaalde bedrijfsafval? In het Beleidskader VANG staat dat er betere GFT-voorzieningen bij hoogbouw nodig zijn. Om hoeveel extra GFT-containers gaat het?”, vraag Prins, die ook wil weten of bij de hoogbouw ook extra containers worden geplaatst voor plastic, metaal en drankenkartons (PMD)? Zo ja, om hoeveel extra PMD-containers gaat het? Ook heeft Prins een vraag van personele aard. “Heeft de gemeente nu al voldoende formatieplaatsen (personeel) en materieel (vuilniswagens) voor het legen van alle extra containers bij de hoogbouw? Zo niet, wat is er dan nog meer nodig?”

Informatievoorziening
Een andere fractie in de raad (en collegepartijen) heeft ook vragen. Raadslid Arnoud Spruijt (SGP-ChristenUnie): “Het huidige afvalbeleidsplan dateert uit 2014. Wat is in deze periode aan communicatie, voorlichting en campagnes (huishoudens, organisaties, scholen, bedrijven) gedaan om de hoeveelheid restafval te verminderen?” Ook wil hij weten welke plaats voorlichting heeft over het nieuwe afvalbeleid bij het realiseren van het uitvoeringsprogramma. Spruijt: “De afvalvoorzieningen in Sliedrecht zijn ‘open’ zonder controle op de herkomst. Dit leidt tot een relatief hoog (rest)afvalaanbod. Heeft het college overwogen de afvalvoorzieningen exclusief voor Sliedrechtse inwoners toegankelijk te maken (met een pasjessysteem), zonder een nieuwe tariefstructuur (recycle-tarief)? Waarom wel/niet?”

Pasjessysteem
Ook D66 Sliedrecht stelde een vraag aan het college. “Gaarne verneem ik van u in welke gemeente’s in Nederland het door voorgestelde beleid succesvol is ingevoerd. Met name het pasjes systeem en de door u hieraan gekoppelde verwachting dat de hoeveelheid aangeboden afval afneemt”, schrijft fractievoorzitter René de Munck. Dinsdag 15 september 2020 praat de raad over de collegeplannen.

4 gedachten over “Verschillende politieke partijen hebben vragen over plan ”Van afval naar grondstof’”

  1. Waarom wordt er niet veel meer gedaan om de inwoners te motiveren serieuzer met afval om te gaan? Geef meer bekendheid aan wat er met afval gebeurd. Hoeveel geld krijgen de verenigingen met het ophalen van de blauwe containers? Stimuleer papier scheiding. Hoeveel KG ijzer wordt er op het afvalbrengstation ingezameld en hoeveel geld is dat? Daarmee motiveer je je inwoners om het te sparen en apart weg te brengen. Wat gebeurd er met hard en zacht plastic? Dat er drankenkartons ook in mogen is verkeerd omschreven blijkbaar want ik zie vaak karton bij het plastic. Verander dat in drankpakken. Er is nog zoveel te verbeteren bij de afval inzameling. Gebruik daar de zijkant van de gemeente vrachtwagens voor.

  2. Ik moest dit weekend voor het eerst legitimeren op de gemeentewerf en ik ben er best vaak geweest de laatste 20 jaar
    Begin daar eerst een consequent mee.

  3. Ben benieuwd of de overige politieke partijen hier écht over doorvragen want het gaat glad niks worden. Hoe help je nu de ouderen die zelfstandig móeten blijven wonen? Vooral in de 50+ complexen is een zakje vuil meenemen naar beneden gewoon voor deze mensen die niet meer buiten komen. Hoe gaat het dan in z’n werk??

  4. Steek je licht eens op bij Waardlanden. Het pasjes systeem was al snel verdwenen in Gorcum, bleek een fiasco. En vraag maar eens naar de bevindingen van VANG. Schijnt niet te werken zoals verwacht. Leer van elkaar en maak niet dezelfde fouten. Succes met verduurzaming, want de gedachte is goed.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld