Verbeterplan Rivas voor ouderenzorg geselecteerd

SLIEDRECHT / GORINCHEM – Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft voor het verder verbeteren van de ouderenzorg het voorstel ‘Gewoontegetrouw’ van Rivas Zorggroep geselecteerd. Dat maakt de instelling vrijdag 24 juli 2015 bekend.

Dat betekent dat Rivas de ruimte krijgt om verder te werken aan goede zorg, bekeken door de ogen van de cliënt. Ook is er ruimte voor het verlichten van de administratieve werkzaamheden.

Koploper
Namens Rivas presenteerde Lilian Bouman, regiomanager en programmamanager Planetree, op vrijdag 3 juli jl. het plan aan vertegenwoordigers van het ministerie. ‘Door deze keuze van het ministerie blijkt maar weer dat Rivas één van de koplopers in Nederland is op het gebied van ouderenzorg en zo een voortrekkersrol vervult’, zegt Kees Heijblom, directielid van Rivas.

Samenwerking
Het voorstel ‘Gewoontegetrouw’ is een verdiepingsslag van de kleinschalige zorg van Rivas. ‘Hiermee beogen we nog meer ruimte te maken voor en rekening te houden met de gewoontes, normen en waarden van cliënten’, verduidelijkt Lilian. ‘Nu zijn nog te vaak de wet- en regelgeving en de algemeen geldende normen en waarden leidend in de zorg en het dagelijks leven van de bewoners van de verpleeghuizen. Om echt zorg te kunnen leveren volgens de gewoontes, normen en waarden van de bewoner is een goede samenwerking tussen bewoners, familieleden en zorgprofessionals van groot belang.’

Spanningsveld
Rivas kiest met ‘Gewoontegetrouw’ niet voor de gemakkelijkste weg. Lilian: ‘Diverse gewoonten passen niet binnen de wet- en regelgeving of de huidige zorgbenadering. Denk bijvoorbeeld aan gewoonten op het gebied van koken, eten en douchen. Wie zijn wij om bewoners te vertellen hoe het moet? Daar moeten we dus een spanningsveld overbruggen. Niet gemakkelijk, maar in onze ogen wel de beste weg.’ De komende tijd gaat Rivas met het ministerie in gesprek over de benodigde speelruimte. Daarna zal het plan verder worden uitgewerkt.

Kwaliteit
De overheid wil de kwaliteit van de ouderenzorg in Nederland verbeteren door best practices te delen en onnodige regels te schrappen. Hiervoor heeft staatssecretaris Van Rijn het plan ‘Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’ opgezet. Samen met ‘Gewoontegetrouw’ zijn er landelijk nog 150 andere voorstellen geselecteerd.

Meer informatie over het plan van staatssecretaris Van Rijn is hier te vinden of u belt met de Rivas Zorglijn, tel. 0900-8440.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld