Van Hemmen komt terug op schietpartij tijdens interactieve kerkdienst

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) verleende zondagavond 20 oktober 2019 zijn medewerking aan een interactieve kerkdienst in de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat (hoek Oranjestraat).Het thema van de avond was ‘Sliedrecht in- of exclusief’. Naast de gebruikelijke liturgie van een kerkdienst was er ruimte ingedeeld voor een gesprek tussen predikant Alexander Veerman en burgemeester Bram van Hemmen. De bezoekers konden ook vragen stellen. Van Hemmen kwam onder meer terug op de schietpartij in het dorp, afgelopen zaterdagavond.

Aan het begin van de dienst krijgen burgemeester Van Hemmen en predikant Veerman een aantal dilemma’s en stellingen voorgelegd door Barbara van Wieren. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Wie mag er zijn (in Sliedrecht)? ‘In principe iedereen’, volgens Van Hemmen, ‘behalve mensen met (automatische) wapens, zij moeten stoppen bij de gemeentegrens, zéker na de gebeurtenis van gisteren!’, hierbij een verwijzing makend naar de schietpartij van zaterdagavond 19 oktober 2019. Van Hemmen sprak van een tijd van verharding in de huidige maatschappij. ‘We praten én luisteren niet meer met elkaar, ga het gesprek aan met wie dan ook, heb begrip voor ieders mening’. Van Hemmen vulde aan: ‘We moeten ons vooral niet gek laten maken door uitingen op social media, we moeten zelf aan de bak, het begint bij onszelf…’

Dilemma’s en stellingen
Om nader kennis te maken met beide sprekers, kregen zij door Barbara van Wieren een aantal luchtige en meer serieuze dilemma’s en stellingen voorgelegd. Een van de dilemma’s, die aan Van Hemmen werd voorgelegd was: ‘Kiest u voor een kampioenschap van Sliedrecht Sport of gaat uw voorkeur uit naar een kampioenschap van Feyenoord?’ De burgemeester verloochende bij het antwoord hierop niet zijn Rotterdamse afkomst. Veerman kreeg onder meer het volgende dilemma voorgeschoteld: ‘Zou u kiezen voor een ‘Groene’ Kerk óf zonnepanelen op de pastorie (ambtswoning predikant)?’ Wijselijk werd de eerste keuze gemaakt.

Mag je er zijn?
Het hoofdthema van de dienst was ‘Sliedrecht in- of exclusief’, anders gezegd ‘Mag je er zijn, wie hoort erbij en wie niet?’. De Schriftlezing van Veerman kwam uit een gedeelte van Marcus 1, waarin Jezus de hand uitreikt naar een melaatse en hem geneest. Tegelijk wordt ons allen een spiegel voorgehouden met de achterliggende gedachte ‘Wie kunnen wij de helpende hand bieden?’, benadrukte Veerman. ‘Mag je er zijn?’, een gevoelig onderwerp voor Van Hemmen. Zo sprak hij enige tijd geleden een eigenaresse van een tattooshop, die van bepaalde groepen het gevoel krijgt dat zij er niét mag zijn. Anderzijds zijn er groepen die steeds weer ageren tegen inwoners met een christelijke achtergrond. Zo maar twee voorbeelden, die door Van Hemmen als schokkend worden ervaren. Reacties op social media spreken vaak boekdelen.

Zwarte Piet of niet
Een ander item van de avond vormde een gesprek tussen Van Hemmen en Veerman, dat werd geleid door Gerard de Haan, onlangs afgetreden als voorzitter van de Gereformeerde Kerk. Naast serieuze vragen van de bezoekers was er ook een luchtige vraag van een jeugdige toehoorder. ‘Wat vinden jullie van de Zwarte Piet?’ Veerman vindt vooral dat er wel geluisterd moet worden naar de pijn, die heerst bij de minderheid, die juist tégen de Zwarte Piet is. Van Hemmen constateert dat er geen onderling respect meer is voor beide meningen. ‘Laten we kiezen voor de weg van geleidelijkheid, het zal in de toekomst vast nog wel veranderen’, is de visie van Van Hemmen. ‘En trouwens, Sinterklaas kiest zijn eigen personeel’, grapte Van Hemmen.

1 gedachte over “Van Hemmen komt terug op schietpartij tijdens interactieve kerkdienst”

  1. Gatverdamme hey, eeuwige gezeik van zwarte Piet ook weer aangehaald. Jullie weten dat er ondernemers die Sinterklaas sponsoren met zwarte piet, worden bedreigd door Dhr airfryer hè? Dan ben je pas fout bezig, hardwerkende ondernemers bedreigen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld