Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Van der Borg gaat met veel zin aan de slag in Sliedrecht

door Peter Donk
MOLENLANDEN / SLIEDRECHT – Dirk van der Borg (64) gaat de dagen dat hij tegen zijn pensionering aanloopt aan de slag als waarnemend burgemeester in Sliedrecht. Tot er weer een kroonbenoemde burgemeester is. Van der Borg wordt door zijn burgemeestersloopbaan wel de ‘herindelingsburgemeester’ genoemd. “Ik maakte vier herindelingen mee, maar dat is hier niet aan de orde”, zegt Van der Borg in een interview met Sliedrecht24. Hij heeft er veel zin in.

Dirk van der Borg wil graag aan de slag in Sliedrecht als waarnemer. Hij verzekert niet voor een nieuwe periode als kroonbenoemde burgemeester aan de slag te willen. “Ik ben niet beschikbaar voor die baan.” (Archieffoto gemeente Molenlanden)

Zijn eerste werkdag wordt dinsdag 31 maart 2020. Dan draagt de huidige burgemeester Bram van Hemmen (CDA) het stokje over. Van der Borg: “Voor die tijd ga ik me wel oriënteren. Ik moet tenslotte ook een e-mailadres krijgen, haha…” Hij zegt erg uit te kijken naar zijn rol als wnd. burgemeester van het Baggerdorp. “Ik kijk fris naar items, werk boven de partijen en ben onbevangen. Je probeert als burgemeester toch altijd je onafhankelijke rol te vervullen. En – met respect – ik breng 45 jaar ervaring in het openbaar bestuur mee. Bovenal wil ik dienstbaar zijn. Ja, ik heb er wel zin in. Ik ben nog maar 64 en kan nog best bij leven en welzijn een tijdje meedraaien.” Zijn familie was met deze ambitie bekend en is niet overvallen met de post van waarnemer.

CdK belde op
Van op de ‘tent’ passen, is hij niet van. “Ik hou wel van reuring, dienstbaar zijn voor de samenleving en dingen in gezamenlijkheid doen. Dan breng je het verder. En de raad is voor mij het grootste goed. Democratisch gekozen!”, vertelt Van der Borg, die het ook fijn vindt om dichtbij, in Sliedrecht aan de slag te gaan. De Commissaris van de Koning benaderde Van der Borg. “Bij mijn afscheid na veertien jaar in de binnenwaard heb ik kenbaar gemaakt wel in te zijn voor een positie als waarnemend burgemeester. Dat heeft de commissaris genoteerd. Hij heeft geluisterd naar de wens van de fractievoorzitters en vervolgens kwam hij bij mij terecht.” 

Herenigd
Van der Borg verheugt zich op de nieuwe samenwerking met wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie). “We kennen elkaar uit het bestuur in Molenlanden. We worden weer herenigd! Piet is voor mij geen onbekende. Dingen lopen zo en dat kan ook een voordeel zijn. Ton Spek (CDA) kende ik al uit de regionale samenwerking. Het is bijzonder plezierig. Ed Goverde moet ik nog leren kennen”, zegt Van der Borg, voor wie ook de samenwerking in de regio Drechtsteden niet onbekend is. Van der Borg, die zich een ‘Groninger geworteld in de Alblasserwaard’ noemt: “Veel mensen ken ik.”

Constructieve samenwerking
Over zijn verwachtingen wil Van der Borg nog niet veel zeggen. Wel heeft hij de ontwikkelingen de afgelopen maanden gevolgd en de spanningsvelden gezien. Van der Borg: “Ik volg de media en heb gekeken wat er is gebeurd. Door gesprekken ga ik eerst een beeld vormen. Ik hecht aan samenwerking, het met elkaar doen en daar een steentje aan bijdragen. We zullen zien dat de komende tijd vorm gaat krijgen. Ik ga eerst eens kennismaken, mij een beeld vormen van Sliedrecht en zaken die spelen, soms belangrijke vraagstukken waar we als gemeente Sliedrecht iets mee moeten, waar we handen en voeten aan moeten geven. Altijd gedacht vanuit samenwerking en ieder zijn rol. Ik wil weten waar de gemeenteraad staat, maar ook moeten duale verhoudingen vorm krijgen en werken aan constructieve samenwerking. Met respect met elkaar omgaan, naar elkaar luisteren, iedereen heeft altijd een stukje van de waarheid.”

Burgemeestersoverdracht
Wethouder Piet Vat, die jaren samenwerkte met Van der Borg, reageert namens het college enthousiast op z’n komst: “Persoonlijk en als college zijn we blij en ik verwacht dat wij hier in Sliedrecht net zo prettig gaan samenwerken als destijds in Molenwaard het geval was. Dirk is een kundig bestuurder en een aimabel mens en daar zijn we als college heel blij mee.” De huidige burgemeester Bram van Hemmen (CDA) schrijft woensdagmiddag op sociale media: “Fijn dat de waarnemer die het stokje van mij overneemt, bekend is. En wat fijn, dat zo’n ervaren en betrokken man als Dirk van der Borg dit gaat doen. De juiste man en op deze plaats en ik geef graag #mooiSliedrecht in zijn bekwame handen. Succes Dirk en geniet van #mooiSliedrecht”, reageert Van Hemmen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld