Van den Berg: ‘Zwak, alleen gesprek aankondigen’

SLIEDRECHT – Toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht vindt dat Chemours Nederland ‘krachtiger’ moet optreden. “Ik vind het zwak van Chemours om alleen een gesprek aan te kondigen”, zegt Van den Berg zaterdag 26 maart 2016 in een uitzending van het RTV Dordrecht radioprogramma Studio De Witt op Drechtstad FM.

Ook in Sliedrecht is er ergernis over de manier waarop Chemours Nederland omgaat met oud-werknemers. PvdA-fractievoorzitter Anton van Rees noemt de reactie door het chemiebedrijf tot nu toe ‘zwak’ en heeft meer kritiek. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het chemiebedrijf berichtte Sliedrecht24 zaterdag “de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen om de omgeving te beschermen tegen mogelijke schade. Wij zijn en blijven in gesprek met onze medewerkers, de mensen die bij onze contractors werken, met gepensioneerden, met bevoegd gezag, de overheid en uiteraard ook met de omgeving.”

Van den Berg op de radio: “DuPont is er niet in geslaagd om de werknemers goed te beschermen. Zij moeten gescreend worden.” Daarnaast heeft de toxicoloog zorgen over zwangere vrouwen die in de periode dat de uitstoot plaatsvond, zijn blootgesteld aan de giftige stof. “Er zou sprake kunnen zijn van een verlaagde weerstand tegen bepaalde infectieziekten.” Directeur Erik Meijer van Chemours, die sinds 5 maanden in functie is, wil meer tijd om tot concrete besluitvorming te komen over hoe met oud-werknemers wordt omgegaan. “We kennen het rapport nog maar een dag”, vertelde Meijer op Drechtstad FM. Overigens gaf zijn bedrijf al wel een uitgebreid statement af. 

Niet tevreden
Ook in Sliedrecht is er dezelfde kritiek te horen over de wijze hoe Chemours Nederland tot nu toe communiceert. Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) besteedt veel tijd aan de PFOA-zaak. Hij reageert op het statement van Chemours Nederland. Van Rees: “Wij vinden het een zwakke reactie. Onderzoeken voor personeel. Jawel, maar niet voor gepensioneerden, en oudwerknemers en contractors / uitzendkrachten, die laatste groep is misschien nog wel het belangrijkste.” Ook over het ‘in gesprek blijven met de omgeving’, zoals in het statement is verwoord, steekt Van Rees. “In gesprek blijven met omgeving? Ze moeten het gesprek nog aangaan met betrekking tot PFOA”, zegt Van Rees, die zich ergert aan de ‘verdoezelingstechniek’. “Slim een synoniem bedenken wat zo onschuldig en schoon klinkt als zeep. Goede vondst, toegegeven, maar het zegt alleen iets over hoe het eruit ziet en niet wat erin zit.” 

Weinig zin
De redactie van Sliedrecht24 vroeg Chemours Nederland om een aanvullende reactie. Daar had de woordvoerder Eerste Paasdag kennelijk weinig zin in. “We hebben besloten om met een aantal media in gesprek te gaan. We kunnen dat helaas niet met iedereen doen. Voor die media hebben we een uitgebreid statement afgegeven. Daarnaast staat het je natuurlijk vrij om te citeren uit het gesprek met RTV Dordrecht waarin onze directeur Erik Meijer antwoord heeft gegeven op vragen”, aldus Ger-Jan van den Elsen van Chemours.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld