Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Unieke groep 8 musical tegen sociale uitsluiting van kinderen op scholen

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Stichting Leergeld en kinderboekenschrijver Paul van Loon presenteren een unieke groep 8 musical tegen sociale uitsluiting van kinderen, die opgroeien in armoed: Grumor in groep 8, de griezèlligste groep 8 musical voor scholen met lef. In iedere schoolklas zitten twee of drie leerlingen van wie de ouders moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit geldt ook voor de scholen in de Drechtsteden, waaronder Sliedrecht. 

Om meer aandacht te vragen voor deze problematiek en voor het werk van Stichting Leergeld heeft Paul van Loon een groep 8 musical geschreven gebaseerd op de familie RIP, bekend van zijn boeken. “Stoere teksten en rockmuziek maken het eindresultaat gruwelijk griezèllig!”, zegt auteur Paul van Loon.

Omdat hun ouders weinig geld hebben, kunnen deze kinderen bijvoorbeeld niet mee op schoolkamp, hebben zij geen fiets om mee naar school te gaan of kunnen zij niet op voetbal of muziekles. Stichting Leergeld wil dat álle kinderen kunnen meedoen en is er om deze ouders en kinderen te helpen! Als ambassadeur van Stichting Leergeld werkte de kinderboekenschrijver graag mee aan dit unieke project. Paul van Loon: “Mijn uitdaging was om een spannende en leuke groep 8 musical te schrijven die ook over armoede en sociale uitsluiting gaat. Mijn bijzondere familie RIP bleek daarvoor zeer geschikt. Dit heeft geresulteerd in Grumor in groep 8, de griezèlligste groep 8 musical voor scholen met lef.”

Tweeledig doel
Met deze entertainende groep 8 musical heeft Stichting Leergeld een tweeledig doel. “Enerzijds willen we er voor zorgen dat zoveel mogelijk ouders de weg naar Stichting Leergeld weten te vinden als dat nodig is. Anderzijds willen we scholen stimuleren om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat álle leerlingen mee kunnen doen aan de activiteiten binnen hun school, óók de kinderen uit gezinnen, die weinig te besteden hebben”, aldus Gaby van den Biggelaar, directeur van Stichting Leergeld. “Scholen kunnen op verschillende manieren die verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld door de kosten van extra activiteiten beperkt te houden, door zelf ‘een potje’ te creëren als vangnet voor kinderen uit minimagezinnen en door samen te werken met de lokale Stichting Leergeld. De 50-50 regeling voor het schoolkamp, zoals die in deze musical voorkomt, is daar een heel mooi voorbeeld van.”

Bestellen
Het musicalpakket bestaat uit een handleiding voor de leerkracht, het script en de rolbeschrijving. Verder de liedjes, instructievideo’s voor de zang en dans én een video met regieaanwijzingen. Ook een kostuumplan, decorplan en make-up plan. Daarnaast posters én een speciale videoboodschap van Paul van Loon. Stichting Leergeld Drechtsteden nodigt alle basisscholen uit de Drechtsteden van harte uit om de musical te bestellen. Bestellen kan hier online. Stichting Leergeld vraagt daarvoor een donatie van € 150, bestemd voor het lokale werk van Stichting Leergeld Drechtsteden. Scholen die vóór 1 januari 2021 bestellen, maken kans op de feestelijke premièrevoorstelling met een professionele regisseur én de aanwezigheid van Paul van Loon. Meer informatie over de musical staat hier online.  

Plaats een reactie

*=Verplicht veld