Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

‘Als je de hele Betuwelijn op de kaart volgt, zie je dat die overal verzakt’

DELFT / SLIEDRECHT – Grond in heel Nederland zakt. Dus ook in Sliedrecht en directe omgeving. “We zien grote verzakkingen rondom de infrastructuur in de Randstad. Als je de hele Betuwelijn op de kaart volgt, zie je dat die overal verzakt”, zegt hoogleraar Ramon Hanssen van de Technische Universiteit (TU) Delft. Samen met verschillende instanties maakte de TU Delft een nieuwe kaart, die de bodemdaling in beeld brengt. 

De Betuwelijn bij Sliedrecht, de goederenspoorlijn tussen Rotterdam en het Duitse achterland. Hier rijdt een lege ertstrein, type Baureihe 189 van Deutsche Bahn (DB) Cargo, richting de Rotterdamse haven voor een ophalen van een nieuwe vracht. (Foto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

Op detailniveau is te zien hoe de bodem zich in de loop der tijd gedraagt. Tweehonderd miljoen radars die in heel het land geplaatst staan, worden vanuit de ruimte met een satelliet gemonitord. Zo zijn verzakkingen per brug, huis en tuin continu te volgen. Hanssen: “Dijken, spoorwegen en bruggen kun je zien bewegen. Op sommige plekken is dat normaal, maar op andere plekken hadden we dat niet verwacht. Bijvoorbeeld op bepaalde plaatsen op snelwegen, daar voel je dat het wiebelig rijdt maar konden we de schade pas opmeten als die er al was. Nu kunnen we zien hoe snel het verzakkingsproces gaat en wanneer Rijkswaterstaat onderhoud moet plegen, nog voor er schade ontstaat.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld