Uitkomsten lopend bodemonderzoek moestuinen tegen zomer verwacht

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft bezitters van een moestuin, waaronder de Sociale Moestuin Sliedrecht, per brief geïnformeerd over de stand van zaken rond het RIVM-moestuinonderzoek in Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. De uitkomsten worden nu tegen de zomer verwacht en dus moeten betrokkenen weer langer wachten.

Sinds de zomer van 2021 loopt het onderzoek naar de hoeveelheid PFOA en GenX in groente en fruit. De resultaten zouden voor de moestuinen zomerklaar worden gemaakt bekend zijn, maar zijn weer uitgesteld. De gemeente verwacht nu in juni meer duidelijkheid. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Er zijn door Tritium monsters genomen van gewassen uit de moestuinen. Het Wageningen Food Safety Center (WFSR) is nog bezig met de analyse van circa 700 monsters op  PFOA, GenX en nog 17 andere PFAS-stoffen. Eerder vertelde de gemeente al dat het WFSR daarvoor nieuwe machines heeft aangeschaft. Daarmee kunnen zelfs de kleinste deeltjes PFAS worden gemeten.

Opnieuw
De meeste monsters zijn nu goed geanalyseerd, maar bij ruim 100 monsters is dat niet gelukt. Het is namelijk een heel gevoelige machine. Al bij een kleine vervuiling kunnen er verkeerde resultaten uitkomen. “Het WFSR heeft deze monsters opnieuw moeten analyseren. Dat kost tijd. Dit geeft dus helaas weer een vertraging. Dit is vervelend voor u. We hadden gehoopt de resultaten eerder te kunnen geven, maar een betrouwbare analyse is cruciaal om u
goed te kunnen adviseren”, schrijft wethouder Ed Goverde (PvdA) van Milieu in het schrijven.

Adviesrapport
Het RIVM onderzoekt vanaf het moment dat alle monsters gemeten zijn, wat dit kan betekenen voor het eten van groenten en fruit uit de moestuin. Zij maakt daar een rapportage van met een uitleg. De GGD kijkt mee. Goverde schrijft: “Samen met de gemeente zorgen zij voor een bruikbaar advies over het gebruik van en het eten uit de (moes)tuin. U krijgt bericht als het rapport van RIVM klaar is. Omdat het onderzoek opnieuw langer duurt dan verwacht, weten we nog niet wanneer het rapport van het RIVM klaar is. We blijven bij het RIVM aandringen op het belang om zo snel mogelijk informatie te geven. We schatten in dat dat juni wordt, maar weten dat helaas niet zeker.”

Grond- en wateronderzoek
Inmiddels heeft Tritium ook grond verzameld en water meegenomen uit de sloot, de rivier en regenwater uit tonnen of grotere opvangbakken. Een laboratorium meet deze op PFAS, waar PFOA en GenX onder vallen. Goverde: “Er komen twee adviezen. De analyse van grond en water gebeurt door Arcadis, en niet door het RIVM zoals we in januari schreven. Arcadis is een technisch adviesbureau met veel kennis over PFAS in grond en water. Er komen dus twee adviezen: één over het eten van groenten en fruit uit de moestuin en één over het gebruik van de grond van de moestuin en het bewateren ervan.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld