DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemiebedrijf Chemours breidt de koolstofbeddentechnologie uit naar luchtemissies. Dat schrijft het bedrijf vrijdag 24 augustus 2018 in een mediaverklaring. Het bedrijf wil in twee proefopstellingen de toepassing van koolbedden testen op de luchtemissies van FRD903, een GenX-bestanddeel, en E1, een thermisch ontledingsproduct.
In het streven om de milieu-impact van haar Dordtse productieactiviteiten voortdurend te minimaliseren wil Chemours twee nieuwe proeven met koolbedden starten om luchtemissies verder te verlagen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
In afwachting van goedkeuring door het bevoegd gezag, te weten de DCMR Milieudienst Rijnmond en de Provincie Zuid-Holland, verwacht Chemours beide proeven in november van dit jaar te kunnen starten.
Aanzienlijke verbetering
Deze proeven maken gebruik van de koolstofbeddentechnologie die volgens Chemours reeds succesvol is toegepast door het bedrijf om de uitstoot naar afvalwater in Dordrecht aanzienlijk te verminderen. Marc Reijmers, manager Environment, Health, Safety & Quality van Chemours Dordrecht: “De koolstofbedden hebben al geleid tot een aanzienlijke verbetering van de emissies naar water. Gezien dat succes, gaan we nu vol vertrouwen verder om het gebruik van die technologie uit te breiden naar een beter beheer van luchtemissies. We blijven de beste beschikbare technologieën en procedures toepassen om alle emissies te verminderen, terwijl we werken aan de verbetering van onze productieprocessen en onze ecologische voetafdruk verkleinen.”
Verder verlagen
Chemours heeft vorige maand aangekondigd dat proefproject met koolstofbedden, gestart in juli 2017, de jaarlijkse lozing van het GenX-bestanddeel FRD903 naar oppervlakwater heeft teruggebracht tot meer dan 85% in vergelijking met de toegestane jaarlijkse emissie in 2017. “Met de eerste proef streeft Chemours ernaar om de FRD903-emissies naar lucht verder te verlagen dan het toegestane niveau van 450 kg per jaar, vastgesteld door de Provincie Zuid-Holland. De tweede proef is gericht op E1-luchtemissies. Deze proef heeft als doel om, met de uitgebreide toepassing van best beschikbare technieken (BBT+), de uitstoot van E1 significant te verminderen”, aldus woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours.
Investeringen
De chemiereus verwacht de eerste bevindingen uit de proeven in het eerste kwartaal van 2019. Uitgebreidere resultaten van beide proeven om luchtuitstoot te verminderen worden eind 2019 verwacht. Bruning: “De technologie werkt door de afvalluchtstroom door een koolstoffilter te geleiden, dat op een schoorsteen wordt geïnstalleerd, waarin stoffen worden opgevangen. De investeringen in de proeven maken deel uit van de voortdurende inzet van Chemours om emissies van haar vestiging in Dordrecht te verminderen, met behulp van de best beschikbare technologie en door nauw samen te werken met de autoriteiten en gemeenschappen, om de ecologische voetafdruk aan te pakken.” Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieubeheer (RIVM) heeft in zijn publicatie “Evaluatie van stoffen die in de GenX-technologie van Chemours, Dordrecht worden gebruikt”, d.d. 12 december 2016, vastgesteld “volgens Chemours dat er geen aanwijzingen zijn dat emissies naar de lucht van de stoffen FRD902, FRD903 en E1 een risico voor de volksgezondheid vormen”.
Veel politieke partijen hebben zich de laatste jaren gebogen over de Chemours-kwestie. De onderstaande video werd vrijdag 17 augustus 2018 gemaakt toen Tweede kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) in Sliedrecht sprak met wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) met het project Chemours in portefeuille en fractievoorzitter Peter de Borst (PRO Sliedrecht).
Lozing van GenX door Chemours moet stoppen!
Ons Kamerlid Frank Wassenberg bracht dit reces een bezoek aan Sliedrecht, dat pal tegenover chemiereus Chemours ligt. Hij sprak met lokale politici en met inwoners die letterlijk ziek zijn geworden van de giftige uitstoot van Chemours. "Een indrukwekkend maar heel nuttig bezoek. Wij zullen er bij de minister op blijven hameren dat de overheid de regie moet pakken in dit schandaal, dat gemeentelijke én provinciale grenzen ver overschrijdt. De lozing van GenX door Chemours moet stoppen!"
Posted by Partij voor de Dieren on Friday, August 24, 2018
Steeds minder betrokkenen maken steeds meer lawaai. Maar enige vooruitgang in de daadwerkelijke aanpak van deze Chemische bedrijven blijft uit. Hoeveel kennis er ook vanuit binnen en buitenland word ingebracht het heeft geen enkele effect. Ik denk dat het tijd word deze zaak via het strafrecht aan te pakken. Er moet toch een mogelijkheid zijn om met ondersteuning van een goed advocatencollectief deze vergiftigingszaak voor de rechter te brengen. Juist door het nog steeds ontbreken van een uitgebreid epidemisch onderzoek in onze regio, is een reden om hierover een uitspraak van de rechters te vragen. Het zou toch normaal moeten zijn dat mensen die zorgen maken over hun gezondheid en die dit ook nog kunnen aantonen met een dik medisch dossier het recht hebben om hun gezondheid nader te onderzoeken. Met een blik naar het advocatenkantoor van mr Ficq en haar compaenen die strijden tegen de tabaksindustrie, hier gaat het in de basis over de verslaving risico bij het gebruiken van tabaksartikelen. De Chemische giftige stoffen, waar wij het over hebben zijn onderdeel van de productie van gebruiksartikelen die u en ik gewoon in de winkels kunnen kopen. Nergens is er een waarschuwing te vinden dat er gif gebruikt is tijdens de productie van deze artikelen. En dat er ook heel veel schadelijke stoffen tijdens de productie in ons milieu terecht komt blijft onder de radar. Terwijl op de tabaksproducten (het mr. Ficq proces) met grote letters word gewaarschuwd dat het roken ziekmakend en zelfs dodelijk kan zijn. Nog erger is het ontbreken van steun vanuit onze overheden, die allemaal in beeld geen woorden genoeg kunnen vinden om te duiden hoe erg de situatie wel niet is. Maar daadkracht in aanpak ontbreekt. Zij zijn het juist die door eenvoudig het verbieden van gebruik van deze giftige stoffen in de door hun zelf verstrekte vergunningen op zouden moeten nemen. En alle excuses zoals “wij wachten op Europese aanpak” of “Brussel is nu aan het woord” kunnen al onze inwoners uit deze regio niet accepteren. Wie wil en kan onze zaak begeleiden en steunen richting de strafrechter, rest nu als oproep in de zoektocht naar de waarheid.
Het is trouwens ook best fijn dat de snuffelpalen die ons zijn beloofd er staan zodat wij tenminste kunnen controleren of het klopt wat hier wordt gesuggereerd. Fijn dat we zo vooruitstrevend zijn…..
Is die koolstofbedden technologie nu pas uitgevonden? Of is het imagoprobleem nu zo groot geworden dat het nu wel geld mag kosten? En wat gebeurt er met verzadigde kool? of wordt dat het volgende probleem wat weer op een ander bordje wordt gelegd.
De enige en beste oplossing is STOPPEN met iedere vorm van lozen. Dát vindt onze gemeenschap…