Chemours vertrouwt op resultaten uit proef met koolbedden

SLIEDRECHT – Chemours zegt vanaf zaterdag 1 januari 2019 op resultaten uit de proef met de koolbedden te vertrouwen. Dat maakt het bedrijf woensdagavond 25 juli 2018 bekend. Het chemiebedrijf aan de Baanhoekweg in Dordrecht hoorde woensdag 25 april 2018 de publieke aankondiging door de provincie Zuid-Holland om, in het kader van de lopende vergunningsherziening, de indirecte waterlozing van de GenX polymerisatiehulpstof FRD903 verder te beperken tot 148 kilogram per jaar.

Chemours zegt zich te blijven inzetten voor milieubeheer en zegt daarom voortdurend nieuwe technologiëen  evalueren om hun ‘ecologischevoetafdruk te verkleinen’. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Chemours zegt proactief nieuwe technologieën geïmplementeerd te hebben in haar fabriek in Dordrecht. Het bedrijf blijft de filterinstallatie met koolstofbedden verder verbeteren en optimaliseert deze proef met de actieve granulaire koolfiltratietechnologie om indirecte FRD903-waterlozingen verder te kunnen verminderen. “We hebben er vertrouwen in dat deze proactieve maatregelen ons in staat zullen stellen om met ingang van zaterdag 1 januari 2019 een niveau van jaarlijkse indirecte FRD903-waterlozingen van 148 kilogram of lager te bereiken”, zegt woordvoerder Jeroen Bruning van chemiebedrijf Chemours.

Belangrijke stappen gezet
De genoemde nieuwe technologieën hebben de indirecte waterlozing van het GenX-bestanddeel FRD903 al met meer dan 85%teruggebracht, van het vergunde maximale niveau van 2035 kilogram per jar tot een huidig niveau van minder dan 305 kilogram per jaar.  Bruning: “Chemours zet zich in om zowel de activiteiten in Dordrecht te verbeteren als een gewaardeerd lid van de lokale gemeenschap te zijn. We nemen de zorgen van onze buren serieus. Toen de zorgen metbetrekking tot het GenX-bestanddeel FRD903 op doken hebben we belangrijke stappen gezet om die aan te pakken, in  nauwe samenwerking met lokale, provinciale en nationale toezichthouders.”

Samenwerken
Hoewel Chemours zegt de volledige informatie van de Provincie Zuid-Holland over de lozingslimiet nog niet te hebben ontvangen, zijn ze wel op schema om het beoogde emissieniveau van het GenX-bestanddeel FRD903 naar water vanaf 1 januari 2019 te bereiken. Bruning: “We zullen blijven samenwerken met overheidsorganen, regelgevende instanties en onze buren en ondertussen zetten we onze inspanningen voort.”

4 gedachten over “Chemours vertrouwt op resultaten uit proef met koolbedden”

  1. Ze hebben het steeds en alleen maar over indirecte waterlozingen… Maar hoe zit dat dan met de directe lozingen?? En waar wordt hier gesproken over de andere giftige troep die naast GENX ook in het milieu terecht komt?? Is dat minder erg soms?? En een gewaardeerd lid van de lokale gemeenschap behoort te weten waar zijn / haar plaats is en dat is zeker NIET als een giflozer midden in de gemeenschap!! LOSERS!!

  2. “De nieuwe norm moet veilig drinkwater en een veilige leefomgeving garanderen volgens Chemours… De ENIGE manier om veilig water en een veilige omgeving te krijgen is STOPPEN met lozen. Zelfs 148 kg is 148 kg teveel!En dan hebben we het nog niet eens over het levensgevaarlijke PFIB wat ook in de lucht terecht komt..

  3. Kan me niet rotte waar chemours op vertrouwt, ik vertrouw hen iig voor geen millimeter…

  4. Ze hebben bij Chemours vast al de cijfers van GenX in sloot en regenwater van het RIVM gezien. Daarom komen ze met dit verhaal naar buiten. Ze snappen nog steeds niet dat ze naar 0 uitstoot en lozing moeten. Zolang de lozing en uitstoot niet op 0 staat gaat de vergiftiging door en blijft die stijgen. Die nauwe samenwerking met toezichthouders is voor de burgers niet goed. In het verleden was die band met de toezichthouders zo goed dat die alles goed vonden en we nu nog steeds met PFOA problemen zitten

Plaats een reactie

*=Verplicht veld