‘Tussen algemene communicatie en raadscommunicatie ontbreekt verbinding’

SLIEDRECHT – De Rekenkamer Sliedrecht onder leiding van directeur Heleen van Rijnbach-de Groot presenteerde dinsdagavond 25 januari 2022 het rapport ‘In contact met inwoners’. Bij de gemeente Sliedrecht ontbreekt een communicatieplan. Dat is volgens Van Rijnbach ook niet nader onderzocht, want daar was geen opdracht voor gegeven. “Er valt nog best wat te doen en ga ermee aan de gang”, sprak Van Rijnbach, “De uitdaging ligt bij de partijen van het college, de raad en ook de griffier moet gaan verbinden.”

Het advies van de Rekenkamer Sliedrecht is aan de griffie een tijdspad afspreken over onder meer de communicatiestrategie. “Kijk dan ook naar de verbinding tussen raadscommunicatie en de algemene communicatie. Voor de inwoners is het één gemeente en om dat in lijn of samen te brengen. En dat de organisatie ervan doordrongen is”, stelde projectleider Lauryan Bakker. (Foto uit video gemeente Sliedrecht)

Fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht) gaf juist complimenten aan de griffie. Burgerraadslid Gert Jongeneel (Slydregt.NU) wilde weten hoe het communicatieteam van de gemeente Sliedrecht eruit ziet. Projectleider Lauryan Bakker legde uit dat dit gebeurt vanuit de Drechtsteden en de gemeente Sliedrecht tot hun communcatieterrein heeft. “Een tijd lang heeft dat wat wisselingen gehad en dat wordt nu op orde gebracht”, aldus Bakker. Fractievoorzitter René de Munck (D66) wilde meer weten. “Dat team is nog in ontwikkeling. Ze willen meer strategisch reageren in plaats van achteraf”, reageerde Bakker. De Munck merkte ook op dat andere media als Sliedrecht24 en MerweRTV niet betrokken zijn in het onderzoek. Bewust zijn deze niet meegenomen. “Sliedrecht24 is wel een belangrijke”, sprak Bakker, maar onduidelijk bleef waarom de online krant niet in het onderzoek betrokken is. Ook het ontbreken van een communicatieplan riep bij De Munck vragen op. “Er wordt gewerkt aan het meer structureel plannen van de communicatie”, aldus Van Rijnbach.

Snelheid
De inwoner wil sneller en begrijpelijker worden geïnformeerd, vond Roelant Bijderwieden (VVD). Hij wilde ook weten wat de acceptabele termijn van communiceren is. Bakker: “Het gaat om ontwikkelingen die in bijvoorbeeld in een wijk van start gaan. Er eerder informatie over ontvangen of er bij betrokken worden en niet dat er ineens een wagen voorrijdt. Er is ook niet één antwoord op te geven of u zich op richt. Het is een relatief begrip, de snelheid. Sociale media kan snel, de gemeentepagina heeft een regime. Je kan niet zeggen dat er een maand eerder moet worden gecommuniceerd.” Raadslid Arnoud Spruyt (SGP-ChristenUnie) vertelde dat voor de raad met de ‘begeleidingscommissie’ is gesproken. Hij pleitte voor het plannen van een vergadering. Jongeneel vond dat een goed plan, want het moet worden vastgelegd voor de toekomst. Volgende maand staat het rapport ook op de agenda van de raad.

1 gedachte over “‘Tussen algemene communicatie en raadscommunicatie ontbreekt verbinding’”

  1. Ik vond het een geweldige zet om de communicatie van zowel het college als de Raad kritisch te bekijken. Dus besloot ik om de ‘uitzending’ te volgen waarna ik begreep dat het op het gebied van communicatie naar inwoners echt niet veel zal veranderen.

    Na de moeite genomen te hebben om ruim 70 pagina’s door te worstelen bleek direct al dat de overlap van verschillende onderwerpen zo groot was dat je het idee had: ‘heb ik al gelezen’.
    Ook vroeg ik me af hoe je de mensen in Sliedrecht zo diepgaand kan indelen met een beperkte enquête onder 176 mensen. Dat zijn waarschijnlijk dus gewoon vaste profielen van een gemiddeld dorp. En wij zijn Sliedrecht.

    Ook de spaarzame vragen die werden gesteld door enkelen van de Raad, met een matte houding, gaven niet aan dat men het eigenlijk ook niet goed vond gaan. Sterker nog, de VVD vroeg aan de onderzoekers om toch een 7,5 te geven??

    Ook de vraag van D66 om Sld24 en Merwe tv niet te benoemen in het onderzoek werd vreemd beantwoord in de zin van: daar hebben we niet voor gekozen?? Zonder vol te houden werd dat geaccepteerd. Maar het ging toch over Sliedrecht?

    Uiteindelijk moest de 7,5 een 8 worden en stelde men vast dat zoiets te doen moest zijn. En dus hoog tijd voor compleet protocol hoe en wanneer te communiceren e.d. Heerlijk theoretisch rondje verbetering met als doel: een half puntje hoger scoren. Ik zou zeggen: laat dan maar.

    Het vreemde is dat we elke dag communiceren met elkaar. Nergens werd gesproken over direct contact door raadsleden met de kiezers en door het college om meer uitleg te geven aan de inwoners, bijvoorbeeld door vaker te reageren via Sld24.

    Een Raad die niet in de spiegel kijkt, vragend om een 7,5 zonder ook maar 1 x tenminste aan te geven waar het de eigen gebrekkige communicatie ziet zoals het niet of laat beantwoorden van vragen van inwoners en, inderdaad, als gekozen raadslid, wel heel weinig naar de inwoners communiceert.

    Nee, met de communicatie gaat het op deze manier echt niet lukken in Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld