GGD ZHZ opent tijdelijke vaccinatielocaties in zes gemeentes

SLIEDRECHT – Niet alleen in Sliedrecht, maar in nog vijf andere gemeenten opent de GGD Zuid-Holland Zuid (ZHZ) vanaf maandag 7 februari 2022 voor een periode van drie weken tijdelijke vaccinatielocaties. Op de locaties kunnen inwoners terecht voor vragen over het coronavaccin en gratis, zonder afspraak, hun 1ste, 2de of boostervaccinatie halen. 

De vaccinatiecampagne is een nieuwe fase in gegaan. Van massavaccinatie gaat de focus van de GGD ZHZ naar wijkgericht vaccineren. Naast de huidige vaste vaccinatielocaties in Gorinchem, Dordrecht en Puttershoek opent de GGD ZHZ zes tijdelijke vaccinatielocaties.

Daarmee wordt een vervolg gegeven aan het wijkgericht vaccineren zoals dat in 2021 werd uitgevoerd. De GGD ZHZ biedt alle inwoners van Zuid-Holland Zuid de gelegenheid laagdrempelig, dichtbij huis en zonder afspraak een vaccinatie te halen. De locaties zijn naast Sliedrecht in de gemeenten Alblasserdam, Molenlanden, Zwijndrecht, Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam. De tijdelijke vaccinatielocaties van de GGD ZHZ zijn steeds twee dagen tegelijk in twee gemeentes geopend van 12.00 uur tot 18.00 uur. Op vrijdag en zaterdag is dat in Het Bonkelaarhuis, Bonkelaarplein 7, zoals eerder aangekondigd door burgemeester Jan de Vries (CDA). Inwoners vanaf 18 jaar kunnen voor hun 1ste, 2de en boostervaccinatie terecht bij één van de tijdelijke vaccinatielocaties. Op de tijdelijke vaccinatielocaties wordt gevaccineerd met het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer. 

Wel op afspraak
Kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen op de tijdelijke vaccinatielocaties terecht voor hun 1ste en 2de vaccinatie. Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar geldt dat zij begeleid moeten worden door een volwassene. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zonder begeleiding komen. Iedereen die een vaccinatie wil, moet een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart)laten zien en een mondkapje dragen. Ook kinderen tussen de 12 en 18 jaar moeten een legitimatiebewijs laten zien. Bij kinderen tussen 5 en 11 jaar moet de ouder een ID-bewijs bij zich hebben. Op de locaties kunnen inwoners ook terecht voor voorlichting over het vaccin. Er zijn artsen en voorlichters van de GGD ZHZ aanwezig om vragen over corona en het vaccin te beantwoorden.

Wijkgericht vaccineren
Met het openen van de tijdelijke vaccinatielocaties geeft de GGD ZHZ een vervolg aan het fijnmazig vaccineren van 2021. De wijkgerichte aanpak heeft als doel begrijpelijke informatie te geven over het coronavirus, testen en het vaccin. Er is door de GGD ZHZ bewust voor gekozen tijdelijke vaccinatielocaties te openen in wijken waaruit signalen komen dat mensen moeite hebben met het maken van een vaccinatieafspraak. Dit kan te maken hebben met het niet (goed) begrijpen van de informatie en/of met de afstand tot een vaccinatielocatie. Als mensen niet goed geïnformeerd zijn, maken ze volgens de GGD ZHZ sneller een keuze om geen vaccin te nemen. Door het informeren op locatie wil de GGD ZHZ ertoe bijdragen dat iedereen weloverwogen een beslissing over vaccineren kan nemen. De GGD ZHZ is in gesprek met andere gemeenten in de regio om ook daar na 26 februari 2022 tijdelijke vaccinatielocaties te openen. 

2 gedachten over “GGD ZHZ opent tijdelijke vaccinatielocaties in zes gemeentes”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld