Trapman met praktijk nieuwe aanbieder jeugdzorg in Drechtsteden

SLIEDRECHT / REGIO – De Sliedrechtse kunstenaar Linette Trapman, bekend van haar boeken, lezingen en tekenlessen,  start met een eigen praktijk in zorgverlening en creatieve therapie. Afgestudeerd als HBO jeugd- en gezinsprofessional begeleidt zij in haar praktijk CHAYA Zorgverlening gezinnen en kinderen met autisme of hooggevoeligheid. Het nieuwe, Sliedrechtse initiatief is een nieuwe aanbieder van jeugdzorg in de Drechtsteden.

Zorgondernemer Linette Trapman: “Het gezinsleven is tegenwoordig een hele uitdaging. Veel ouders lopen erin vast. En dat is heel begrijpelijk en is niets om je voor te schamen. Als een kind daarnaast ook nog een beperking heeft, kan dat voor ouders maar ook voor de rest van het gezin nog een extra belasting zijn. (Foto Lisa Forman)

Volgens kunnen problemen op meerdere gebieden veel stress opleveren. Trapman: “Daardoor is het soms moeilijk om als ouders weer de controle te krijgen, een prettige sfeer in huis te hebben en te houden. Gezinsbegeleiding kan in dat geval helpen.” CHAYA Zorgverlening ondersteunt het gezin bij alles waar hulp bij gewenst is, zodat er weer balans en rust komt. Contact opnemen met een zorgverlener kan best een stap zijn, weet Trapman: “Gevoelens van onmacht, twijfel en falen kunnen een rol spelen. Als ouder van een kind met beperking weet ik dit, begrijp ik het en kan ik het invoelen als geen ander. Ook als er ernstige gedragsproblemen thuis of op school spelen. Een professional die tegelijkertijd uit eigen ervaring spreekt en echt weet hoe het voelt, is voor veel ouders een pré.”

Leren begrijpen
Het kan zijn dat na de constatering van autisme bij het kind, de ouders blij zijn dat er een einde is gekomen aan de zoektocht, maar dat het gedrag van het kind nog steeds veel vragen, onrust en stress oproept. “Ik ben naast professional ook ervaringsdeskundige”, geeft Trapman aan, “Bij onze jongste zoon werd op 5-jarige leeftijd een autistisch spectrum stoornis geconstateerd. Inmiddels is hij volwassen en hebben we de verschillende ontwikkelingsstadia doorlopen. Ik gun ouders graag de handvatten die ik na de diagnose heb verzameld en de kennis uit de trainingen en opleidingen die ik later gevolgd heb. Rust voor je kind en in je gezin kán door autisme te leren begrijpen.”

Hooggevoelig
Een andere uitdaging voor het gezinsleven is als één of meer kinderen hoogsensitief zijn. Trapman: “Als een kind last heeft van harde geluiden, moeite heeft met verandering, het liefste thuis speelt en faalangstig is, kan het zijn dat er sprake is van hooggevoeligheid. Het kind is gevoelig voor prikkels en verwerkt deze intens. Als het overprikkeld is, uit zich dat door woedeaanvallen of huilbuien. Het kan ook zijn dat het kind onbereikbaar wil zijn en zich helemaal terugtrekt.” CHAYA Zorgverlening leert ouders inzicht te krijgen in de achtergronden van hoogsensitiviteit, zodat ze deze eigenschap kunnen begrijpen en accepteren. Ouders leren waar ze hun kind kunnen stimuleren en waar het nodig is om te begrenzen. “Ik zorg er ook voor dat het kind meer in balans komt. Dat het leert omgaan met de prikkels en op tijd rust neemt. De wereld zal altijd overweldigend blijven, maar het kind leert emoties te reguleren en in zijn of haar kracht te staan”, zegt Trapman.

Groeiworkshops
Voor kinderen die niet worden gecoacht door CHAYA, maar wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken zijn er groeiworkshops met o.a. thema’s als zelfvertrouwen, faalangst, dicht bij jezelf blijven of voor jezelf opkomen. De middagen zijn laagdrempelig en staan in het teken van creatief bezig zijn en groeien. De groep bestaat steeds uit maximaal zes kinderen van 7 t/m 12 jaar die allemaal hetzelfde ervaren. De eerstvolgende middag staat gepland op woensdag 13 oktober van 13.30 – 15.30 uur in Bibliotheek AanZet aan Scheldelaan 1 en heeft als thema ‘Vertrouwen in jezelf’. De kosten bedragen € 30,- p.p. Na afloop gaat er informatie over het thema mee om thuis verder over door te kunnen praten en is er voor ouders gelegenheid om contact op te nemen bij vragen.

Informatie
Wie in contact wil komen met CHAYA Zorgverlening kan Linette Trapman een e-mail sturen: [email protected]

Plaats een reactie

*=Verplicht veld