Thuis in de Buurthuiskamer in de Havikflat

SLIEDRECHT – “Klussers gevraagd voor de Buurthuiskamer!” Zo luidde de oproep op een flyer die begin dit jaar verspreid werd bij alle bewoners van de Vogelbuurt-Noord. Zo begon het avontuur van de Buurthuiskamer aan de Havikstraat 5. Deze Buurthuiskamer is een woning die door Tablis Wonen ter beschikking is gesteld aan SWS. Het is een plek voor en door buurtbewoners. Daarnaast kunnen mensen er terecht voor ontmoeting, activiteiten, advies en ondersteuning.

Eén van de bewoners die meteen reageerde op de flyer en vervolgens is gebleven is Jaap Heikoop. (Foto Stichting Welzijnswerk Sliedrecht)

“Niks doen ligt niet in mijn aard, ik wil bezig blijven” vertelt Jaap. “Ik kreeg de flyer en ik dacht bij mezelf, ik ga eens kijken wat dat is.” En dat beviel goed. “Je komt weer met mensen in aanraking en dat is niet verkeerd voor je. Als je altijd mensen om je heen hebt gehad wil je dat.”

Leven
En Jaap is wel wat leven om zich heen gewend: “Ik heb altijd in de horeca gezeten en daar was ik dag en nacht bezig. Dat was in Giessenburg. Dat was wel een grote overgang. Je komt in een andere omgeving. Van een vrijstaand huis met grote tuin naar een flat met balkon is vreemd. Maar de buurt is prima. Contacten leggen vind ik ook leuk. Net als met de bovenbuurman hier schuin boven de Buurthuiskamer. Daar maak je dan een praatje mee en soms pak je ook dingen samen op als dat nodig is.”

Vrijwilligerswerk
Stil zitten is niks voor Jaap. Dus hij is vrijwillige onderhoudsmedewerker van de Buurthuiskamer en gastheer van het mannenuur geworden. “Ik doe hier van alles. Als er wat kapot is maak ik het, als er wat gedaan moet worden doe ik het, en als er aangebeld wordt doe ik open. Mijn vader zei altijd: ‘De mens werkt; dat staat in z’n handen geschreven.” Door alle uurtjes die Jaap doorbrengt in de Buurthuiskamer ziet Jaap zijn vrouw nu iets minder. Maar…: ” Zij is ook blij dat ik er even uit ben. We zijn allebei graag bezig. Zij bakt taarten en verloot die onder mensen. We zitten samen wel eens te babbelen en dan heeft ze ook ideeën voor hier.”

De Buurthuiskamer, huis voor iedereen
Eén van de functies van de Buurthuiskamer is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat zit wel goed volgens Jaap. “Als ik nu boodschappen doe bij de Dirk zeg ik ‘Hé, die ken ik’. En ik breng inmiddels ook mensen met elkaar in contact. De Buurthuiskamer moet in mijn ogen voor iedereen zijn. Oud, jong, rijk arm, blank of getint het maakt niet uit. Iedereen heeft wel eens een probleem waar ze niet uit komen en dan moeten ze toch ergens aan kunnen kloppen of bezig kunnen zijn, of wat ze ook willen. Soms heb je dat nodig.”

Alles staat met elkaar in contact
Jaap denkt dat zo’n plek wel past in de buurt. “De afstand tussen de Reling en hier is toch groot, mensen moeten de stap durven nemen. Zo’n Buurthuiskamer heeft een functie; alles en iedereen blijft met elkaar in contact. Bijvoorbeeld ik hoor wat tijdens het mannenuurtje, dan kan ik dat terugbrengen naar SWS of naar de wijkagent.

Te klein…
Gevraagd voor wat Jaap hoopt dat de Buurthuiskamer gaat worden: Te klein…haha, in de goede zin dan natuurlijk, dat het zo druk is dat we er niet meer inpassen.

De afdeling Activiteiten en Diensten heeft als doel om mensen samen te brengen en te verbinden, (zelf)ontwikkeling te stimuleren, bij te dragen aan een goede gezondheid en conditie, en de kwetsbare burger de kwetsbare burger met een (tijdelijke) beperking helpen -tijdelijk of langdurig- om zelfstandig te kunnen blijven wonen en functioneren. Dit komt tot uiting in een cursusaanbod ondersteunende diensten zoals maaltijdbezorging en diverse projecten zoals het Repair Café en de Buurthuiskamer. Het mannenuur waar Jaap gastheer is, is elke woensdagochtend tussen 10-12 uur.

Dit interview is overgenomen uit de eerste nieuwsbrief van de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld