Thema-avond NPV ‘Zorg om de zorg?!’ in verpleeghuis Waerthove

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Op de plaats waar alles draait om de zorg houdt de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) afd. Sliedrecht donderdagavond 9 november 2023 een thema-avond over de toekomst van de zorg, ‘ Zorg om de zorg?!’ De bijeenkomst is in verpleeghuis Waerthove aan Kerkbuurt 200. De aanvang is 20.00 uur; inloop vanaf 19.45 uur. Spreker is Teunis Stoop, lid van de Raad van Toezicht van Cedrah, een zorginstelling voor ouderen. 

De avond gaat over de toekomst van de zorg bij een voortdurende toename van de hulpvragen en de schaarse beschikbare middelen. (Stockfoto)

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Toenemende zorgvraag
Het zijn veel vragen over de toekomst van de zorg. Wie gaat er voor moeder zorgen als zij chemokuren gaat krijgen? Wordt mijn opa straks door een robot aangekleed of kan hij naar een goed verpleegtehuis? Mag ik er als oudere in de toekomst nog wel zijn als ik dement word? Hoe houd ik het als mantelzorger vol als de zorg gaat toenemen “Allerlei vragen die door je hoofd kunnen gaan, misschien bij u of bij jou ook wel. We hebben allemaal in meer of mindere mate met de zorg te maken. Is het niet voor onszelf, dan komt het wel in gezins- of familieverband voor”, legt voorzitter Dick Brandwijk uit, voorzitter van NPV afd. Sliedrecht.

Op feiten gedrukt
De vraag naar zorg kan heel verschillend zijn. Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen zal dit alleen maar toenemen, terwijl de (financiële) middelen niet toereikend zijn. Dat maakt het vaak ook ingewikkeld. Brandwijk: “Zeker tijdens de coronaperiode zijn we met elkaar met de neus op de feiten gedrukt. We kwamen erachter dat goede zorg niet altijd vanzelfsprekend is en dat dit ook voor grote uitdagingen zorgt. Als je daarbij ook aan de kwaliteit van het leven denkt, kan dit soms moeilijke situaties opleveren waarbij onmogelijke keuzes gemaakt moeten worden. Het gebeurt regelmatig dat dit voor dilemma’s zorgt, zowel bij de patiënt, bij de familie als bij het zorgpersoneel”.”

Politieke keuzes
Andere aspecten die moeten worden meegewogen, zijn de enorme financiële offers die de gezondheidszorg van de samenleving vraagt. “Waarbij we ook afhankelijk zijn van allerlei politieke keuzes die gemaakt worden, die ook op ethisch gebied soms consequenties hebben. Een andere belangrijke factor is het grote aantal vacatures dat er in de zorgsector nog steeds is. De zorg staat duidelijk onder grote druk”, zegt Brandwijk. Tijdens de NPV thema-avond willen de organisatoren van de avond met de aanwezigen in gesprek. Bestuurder Stoop vertelt hierover vanuit de praktijk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld