KRIMPEN AAN DEN IJSSEL / SLIEDRECHT – Het van oorsprong Sliedrechtse bedrijf scheepsbouwer Royal IHC heeft vrijdag 15 januari 2016 de 550 ton pijpenlegger Seven Cruzeiro succesvol gedoopt en tewatergelaten op de werf in Krimpen aan den IJssel.
Pijpenlegger Seven Cruzeiro is vrijdag gedoopt en te water gelaten. (Foto Royal IHC)
Dit is het laatste schip in een serie van drie pijpenleggers besteld door Subsea 7. De naamgevingsceremonie is uitgevoerd door mevrouw Sally Rosa, echtgenote van Ricardo Rosa, chief Financial Officer Subsea 7. Ook is vrijdag de Seven Sun officieel gedoopt door mevrouw Lilian Camozzato, echtgenote van Guilherme Camozzato, Director of Operations Subsea 7 Brazil. De Seven Sun was in december 2014 te water gelaten.
Offshore Schepen
De schepen zijn in nauw overleg met Subsea 7 ontworpen. Zij kunnen werken in een waterdiepte tot 3.000 meter en zijn geschikt om wereldwijd te opereren. De schepen zijn uitgerust met een dynamic positioning systeem. Het pijpenlegsysteem bestaat uit twee benedendeks carrousels met opslagcapaciteit van 1.500 en 2.500 ton. De kantelbare pijpenlegtoren heeft een top tension van 550 ton voor het installeren van flexibele pijpleidingen. De pijpenlegsystemen worden geleverd door Huisman. “De afgelopen jaren hebben Subsea 7 en IHC nauw samengewerkt bij de realisatie van in totaal acht offshore schepen”, zegt Arjan Klijnsoon, Executive Director Shipbuilding van Royal IHC. “Wij zijn trots op deze langdurige relatie en het vertrouwen dat Subsea 7 in ons heeft om schepen van hoge kwaliteit te leveren, binnen de gestelde termijn.”
Laten we zeggen… sterke binding met het Baggerdorp -:)
De redactie
Royal IHC is niet een van oorsprong Sliedrechts bedrijf.
Oorspronkelijk maakte Scheepswerf De Klop in Sliedrecht deel uit van de I(dustriële) H(Handels)C(ombinatie), een samenwerkingsverband van 6 scheepswerven. Na een aantal fusies (o.a.tussen L Smit & Zoon en J&K Smit, in Kinderdijk, ontstond IHC Smit. De bedrijven Gusto en Conrad Stork en de Oranjewerf in Amsterdam hadden toen al afgehaakt om verschillende reden.
Door een nieuwe fusie werden daaraan o.a. “De Klop” en ” De Merwede”(Hardinxveld-Giessendam) en nog later vd Giesen De Noord, in Krimpen aan de IJssel, in betrokken. En tenslotte Kreeg IHC het predikaat “Koninklijk”, dat nu terug te zien is in de naam. De historica Dr. Joke Korteweg uit Papendrecht heeft over de geschiedenis van de IHC een boeiend boek geschreven, dat o.a. in de Sliedrechtse bibliotheek te vinden is.