Synergos pleit voor uitgebreider onderzoek capaciteit binnensportaccommodaties

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De plannen voor een vervangende sportaccommodatie van sporthal De Valk binnen een Integraal Kindcentrum (IKc) aan de Valkweg zoals nu voorgesteld vallen verkeerd bij omnisportvereniging Synergos. De vereniging geeft aan niet gehoord te worden en vindt het bovendien van belang eerst een uitgebreider onderzoek uit te voeren naar de capaciteit van de binnensportaccommodaties. De raad wordt dinsdagavond 7 februari 2023 gevraagd in te stemmen met een krediet voor het IKc van € 16.550.000,–. 

Omnisportvereniging Synergos bleef met een kater zitten na de online bijeenkomst tussen ambtenaren van de gemeente Sliedrecht en vertegenwoordigers van sportclubs, dinsdag 31 januari 2023. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Synergos wil graag de stappen van het participatietraject zien. De vereniging is uitermate ontevreden hoe dat dit afgelopen dinsdagavond is verlopen en met name hoe zij de eerste bijeenkomst uit elkaar zijn gegaan. “De afspraak was namelijk, werk alle wensen/behoeften van de aanwezigen uit, maak dan een begroting en leg die dan voor aan de raad. In de laatste terugkoppeling lijkt het er op dat de eerste bijeenkomst niet heeft plaatsgevonden”, schrijft Synergos als reactie op een uitgekomen verslag door de gemeente over het gehouden online overleg.

Turntoestellen
Een aantal leden van Synergos turnt op een hoog niveau. De vereniging wil in de nieuwe accommodatie beschikken over een permanente inrichting met turntoestellen. “In de eerste bijeenkomst is daarover ook gesproken en vanuit het bewegingsonderwijs is aangegeven ook daarvan gebruik te willen maken. Er is dan geen probleem met betrekking tot de beschikbare sportruimten voor bewegingsonderwijs. In de terugkoppeling is gevraagd naar de berekening uren bewegingsonderwijs die gebruik maken van de nieuwe sporthal”, schrijft de vereniging. Synergos ziet de onderbouwing in het verslag niet terug.

Niet gehoord
Ook merkt de omnisportvereniging op niets terug te zien in het gemaakte verslag over de gevraagde optie voor een vierde zaaldeel voor een vaste opstelling. “Een verzoek om een extra zaaltje in te richten voor dans en groepslessen ter vervanging van de kleine zaal in de Stoep is ook niet benoemd in het verslag.” Synergos meldt verder dat deze terugkoppeling hen niet het gevoel geeft dat ze gehoord worden en ook dat er duidelijke onderbouwen en argumenten voor de gemaakte keuzen ontbreken. Synergos zegt daaruit te proeven dat er snel een besluit moet worden genomen om de scholen te bouwen en dat de sporthal vooral is voor het bewegingsonderwijs. Ook vroeg Synergos tevergeefs om de behoeften en wensen van de verenigingen te voorzien van een kostenplaatje en dat aan de raad voor te leggen in plaats van ambtelijk daarover te besluiten. De vereniging denkt dat de ambtelijke besluitvorming volledig is gebaseerd op de beschikbare onderwijsgelden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld