Actiegroep Gezondheid voor Alles overhandigt mee petitie aan bewindslieden

DEN HAAG / SLIEDRECHT –  Leden van de Sliedrechtse actiegroep Gezondheid voor Alles hebben donderdagmiddag 2 februari 2023 in Den Haag een petitie aangeboden. Deze werd in het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in ontvangst genomen door minister Mark Harbers (VVD) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Milieu.

Samen met enkele anderen heeft de Actiegroep Gezondheid voor Alles een door 117 organisaties ondertekende petitie aangeboden. Daarin wordt aangedrongen op een totaalverbod voor het lozen van PFAS stoffen in het milieu. (Foto actiegroep Gezondheid voor Alles)

Aansluitend werd in een commissie gedebatteerd over PFAS en werd sterk aangedrongen om een lijst te maken van alle locaties in Nederland, waar dit probleem zich voordoet, zodat er kan worden gestuurd op een eenduidig beleid om die nul-uitstoot te bereiken. Zo’n overzichtslijst is er nog steeds niet en het verlenen van vergunning en de controle daarop is nu gedelegeerd aan diverse overheidsdiensten, zoals omgevingsdienst, DCMR, RIVM, provincie- en gemeentebesturen. Die verwijzen volgens de actiegroep onderling steeds weer naar ‘het bevoegd gezag’, waardoor we feitelijk van incident naar incident gaan én dat heeft maatschappelijke onrust onder de omwonenden tot gevolg.

Tekst gaat verder onder foto. 

Voor het gebouw van de Tweede Kamer werd door de Sliedrechtse actiegroep ter ondersteuning van deze petitie met PFAS vervuilde grond uit Sliedrecht gestort, zoals de actiegroep dat wekelijks op zaterdagochtend voor de poort van chemiebedrijf Chemours doet. (Foto actiegroep Gezondheid voor Alles)

Serieuzer genomen
Inmiddels bereidt de Europese commissie integrale wetgeving voor om de uitstoot van dit soort kankerverwekkende stoffen volledig te verbieden. Die wetgeving wordt volgens de actiegroep op zijn vroegst in 2025 verwacht. Ondanks het dringende verzoek van diverse politieke partijen, wil de Nederlandse regering daar op dit moment nog niet zelfstandig op vooruitlopen. “Ofschoon het door ons beoogde doel ‘nul uit de pijp’ nog niet is bereikt, is het duidelijk, dat de bal voor het oplossen van de PFAS problematiek steeds sneller gaat rollen en door de verschillende overheden ook serieuzer wordt genomen”, aldus de actiegroep. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld