door Hans van der AA
SLIEDRECHT – Het Repair Café Sliedrecht was zaterdag 4 maart 2017 voor de eerste keer aanwezig in dé bibliotheek AanZet en niet in gebouw De Reling. Door de centrale ligging is de bereikbaarheid groter geworden. Onder het motto ‘Weggooien? Mooi niet!’ was er van 10.00 tot 13.00 uur in de bibliotheek gelegenheid om electronische apparatuur aan te bieden voor reparatie. Ook was er een mogelijkheid om kleine aanpassingen / reparaties aan kleding te laten verrichten.
Onder het genot van koffie of thee, een sociaal praatje, enthousiaste samenwerking met hier en daar een kwinkslag, was de aanloop aanzienlijk te noemen. (Foto Hans van der AA / Sliedrecht24)
Repair Café Sliedrecht is onderdeel van Stichting Repair Café International. Die wil repareren op een moderne manier terugbrengen in de lokale samenleving. Het stelt zich ten doel om reparatiekennis te behouden en te verspreiden en de sociale cohesie te bevorderen door buurtgenoten met heel verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen in het kader van inspirerende en laagdrempelige bijeenkomsten.
Tweede leven
Namens Welzijnswerk Sliedrecht was zaterdag Judy Weterings met gastvrouw Fadumo aanwezig om mensen na aanmelding naar de enthousiaste vrijwilligers van het Repair Café door te verwijzen. Aan een lange tafel waren 8 techneuten aanwezig om te proberen de aangeboden niet meer werkende apparaten een ‘tweede leven’ te geven. Onder de techneuten was ook een aantal studenten, die op deze manier hun technische kennis konden tonen en tegelijkertijd hun CV naar een hoger niveau konden tillen.
Advies
Ook tijdens deze bijeenkomst werden weer diverse apparaten aangeboden, zoals een oude Philips radio, een boormachine, een video-CD-speler, een soldeerapparaat, een stofzuiger en zelfs een van de muur gevallen scheepsklok… Vrijwilliger Kees van Dijk maakte een Philips radio van zo’n 50 jaar oud open en constateerde dat een ontvangstbuis kapot was. Hij adviseerde de eigenaar om een poging te ondernemen om het betreffende onderdeel via internet te pakken te krijgen. ‘Dan kunt u een van de volgende keren weer naar ons toe komen, dan zetten we het nieuwe onderdeel er voor u in!’
Specialisatie
Het is voor de vrijwilligers een uitdaging om zo veel mogelijk apparaten weer ‘werkend’ te krijgen. Dit vereist veel geduld, doorzettingsvermogen en inventiviteit. Door technische kennis en ervaring lukt het vaak om de mensen met een grijns op het gezicht huiswaarts te laten keren. In de loop van de tijd is ook een soort specialisatie ontstaan in het repareren van Senseo-apparaten. Samen met collega-Repair Cafés in het land zijn workshops gevolgd. Door enthousiaste vrijwilligers zijn ingeleverde Senseo-apparaten bij de Gemeentewerf verzameld, waar essentiële onderdelen uit zijn verwijderd, die weer voor reparatie kunnen worden gebruikt.
Kleding
Naast de electronicatechneuten waren ook Teunie en Janet met hun naaimachine aanwezig om diverse aanpassingen aan kleding te verrichten. Mensen kunnen langskomen voor een loszittend naadje, om een knoopje aan te laten zetten of om een blouse of broek iets op te korten. Ook kunnen er in onderling overleg kleine aanpassingen worden aangebracht om een kledingstuk wat ‘op te pimpen’ of modieuzer te maken. Ook hebben ze creatieve ideeën om kledingstukken een nieuw leven te geven. Het aanbieden van kleding mag in vergelijking tot electronica nog wel wat groter worden. ‘Op een of andere manier is deze mogelijkheid van het Repair Café nog niet zo groot’.