Ingezonden brief: De vaart erin?

De vaart erin en Sliedrecht groot in doen…
 
Sliedrecht gebruikt als slogan voor grote projecten ‘de vaart erin’. Maar zit daar nou echt de vaart in? Men neme voor het gemak even twee projecten. Het recreatief knooppunt en het Burgemeester Winklerplein de “westerlengte”.
 
Het plangebied Burgemeester Winklerplein. Linksboven gebouw ‘Westerlengte’. (Animatie Windroos)
 
Voor het gemak gooit de gemeente medio 2014-2015 t.b.v. beide plannen de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) op de betreffende onroerende goederen. Gewoon een ordinaire beslaglegging op onroerende zaken van hardwerkende belasting betalende ondernemers, want als ze de eigendommen willen verkopen zijn ze niet vrij en mogen ze die alleen aan de gemeente aanbieden.
 
Dit grijpt gewoon keihard in op je eigendomsrecht. Signant detail: de gemeente Sliedrecht heeft indien ze hun plan willen realiseren wel de medewerking nodig van diezelfde eigenaren, want voor onteigening is noodzakelijk dat er algemeen belang in het geding is, wat nog maar de vraag is.
 
Door die ordinaire beslaglegging knapt de verstandhouding tussen de eigenaren en de gemeente echt niet op. Uiteraard schakelt de gemeente in geval het Burgemeester Winklerplein ook maar even een geldverslindend advies- onteigeningsbureau in.
 
In de polder komt wethouder Len van Rekom zelf langs, terwijl hij helemaal geen benul heeft van het feit dat zijn grondverwerving in de polder de structuur van de
agrarische bedrijven aantast, terwijl de provincie Zuid-Holland eist dat dat niet mag.
 
In geval van het Burgemeester Winklerplein gaat er twee jaar WVG overheen, voordat er het eerste fatsoenlijk contact daar is tussen een eigenaar en de gemeente Sliedrecht. De gemeente had het onteigeningsbureau al op de eigenaar afgestuurd om te verwerven. In dat eerste contact met de hemeente heeft de eigenaar aangegeven dat hij in een eventueel nieuw pand weer terug wil, wat nu na twee jaar bekeken wordt.
 
Is dat de vaart erin? Nee, dit heet onzorgvuldig omgaan met de belangen van een serieuze eigenaar. Je laat onnodig mensen twee jaar in onzekerheid, je verpest de stemming tussen gemeente en eigenaar én je gooit geld over de balk door nu al een advies- en onteigeningsbureau in te schakelen.
 
En in de polder? Is de gemeente Sliedrecht daar groot in doen? Nee, daar verbaast men zich over het feit wat voor plannen er allemaal zijn, terwijl de gemeente waarschijnlijk helemaal niet bevoegd is om gronden te verwerven die boeren nodig hebben voor hun bedrijfsvoering. Gewoon de eigenaren ook al twee jaar onnodig in onzekerheid laten.
 
Sorry, gemeente Sliedrecht, de vaart zit er echt niet in en u bent echt niet groot in doen.
 
Piet Smits
Ondernemer / Agrariër
 

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

1 gedachte over “Ingezonden brief: De vaart erin?”

  1. Geachte heer Smits,

    U heeft groot gelijk. Laat de eigenaren van de onroerende zaken maar jarenlang de boel traineren, dan kunnen we in 1 keer samen met de Kerkbuurt het hele winkelbestand van Sliedrecht naar de mallemoer helpen. Iedereen verliezer, klaar………………volgend project!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld