Smits: ‘De gemeente haalt het bloed onder je nagels vandaan’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Ondernemer-agrariër Piet Smits staat woensdag 14 februari 2018 tegenover de gemeente Sliedrecht bij de rechtbank. Het is niet het eerste voorval, waarin Smits en de gemeente het niet met elkaar eens zijn. Deze keer draait het om mestopslag. Aan de keukentafel in zijn woning tref ik een man die veel wetgeving uit het hoofd kent en dossierkennis heeft. “De gemeente Sliedrecht haalt het bloed onder je nagels vandaan. Ik moet naar de rechtbank. Ofwel de gemeente Sliedrecht dwingt mij. Ik doe iets al 45 jaar en dat mag niet meer op de wijze zoals ik dat al heel mijn leven doe”, begint hij zijn verhaal. 

Het terrein van Vink naast Piet Smits. Bij de buren mag volgens Smits van alles, terwijl hij wordt afgerekend op iets dat al tientallen jaren bestaat. (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

Smits ergert zich aan de onwetendheid van de ambtenaren. “Ik ben boer en werk met een zeer bewezen procede. Boeren bemesten land met dierlijke mest, vervolgens groeit daar gras. Dat voeren we aan graasdieren zoals bijvoorbeeld koeien en paarden. Die maken weer melk en vlees en daar kun je dan leuke dingen meedoen. De mest van de paarden wordt veelal voor champignonteelt gebruikt en de koeienmest verspreiden we over het land. Zie daar de cirkel is weer rond. Ik gebruik hier geen kunstmest”, vertelt Smits. 

Mest uitrijden
Smits werd geboren aan de Rivierdijk, op een boerderij aan het Middenveer. Smits: “Mijn vader bracht in 1962 in de winter al de stalmest, naar waar nu de Kweldamweg is. In het voorjaar werd de mest verspreid. Een gedeelte van mijn gras gaat naar een collega en die collega brengt mest weer terug. Dat doen we met een vrachtwagen, want dan houden we o.a. de weg schoon. De mest gaat tijdelijk in een verplaatsbare mestzak en met een trekker rijden we de mest op het land. Het oude bestemmingsplan stond het toe dat we voor de mest een tussenopslag hadden. We mochten mest opslaan.”

Tekst gaat onder foto verder.
De mestzak naast de schuurtjes in het weiland. (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

Volkomen legaal
De gemeente wil nu dat dit stopt, maar volgens Smits kan bestaand gebruik met een nieuw bestemmingplan niet zomaar worden beëindigd. “Indien het gebruik legaal was, komt het in het overgangsrecht en mag je het voortzetten. Nu heeft de gemeente gevonden – ofschoon ik al meer dan tien jaar zo werk en het nieuwe bestemmingsplan pas 3 jaar oud is – dat ik dat niet meer mag doen. Ik heb uitgelegd dat ik om bovenstaande redenen het daar niet mee eens bent, en dat wat ik doe volkomen legaal is. En indien het niet legaal zou zijn waarom legaliseer je het dan niet?”, vraagt Smits zich af.

Confrontatie
De gemeente Sliedrecht houdt voet bij stuk dus moet hij nu naar de rechtbank met als gevolg dat de gemeente Sliedrecht ook duizenden euro’s gaat uitgeven aan een gerenommeerd advocatenkantoor. Smits: “Volgens mij volkomen over de balk gegooid geld. Ik heb al een keer eerder aangegeven dat de gemeente Sliedrecht de confrontatie opzoekt in plaats van met ondernemers samen te werken. Zie de Kerkbuurt – rechtzaak- en het Burgemeester Winklerplein, een bijna rechtzaak. Nu lijkt het me goed dat zo vlak voor de verkiezingen dat iedereen maar eens moet zeggen van wat men vind van de gang van zaken in Sliedrecht. Mijn mening is helder.

Geen éénduidig beleid
Het meest kromme is volgens Piet Smits dat de gemeente Sliedrecht zelf weiland heeft, waar ze ook stoffen opslaat die zelfs niet nodig zijn voor het gebruik van die landbouwgrond. “Dus volledig illegaal.” Hij laat een foto zien genomen achter het station. “Hoe krom kan je denken! Ook zijn er ondernemers waar wethouder Van Rekom een warme band mee heeft, die duizenden vierkante meters polder illegaal verharden.” Smits laat een foto zien, waarop de werkzaamheden in volle gang zijn. Smits: “De gemeente weet dat al heel lang, maar doet niets! Ook een andere collega die voor een korte periode mest opslaat in een verplaatsbare mestzak is op de vingers getikt. Kortom de veehouders die heel hun leven al land hebben in Sliedrecht worden gepest, terwijl ze niets illegaals doen. De gemeente maakt van zijn eigen perceel een rotzooi en overtreedt zijn eigen regels, behandelt burgers rechtsongelijk door onterecht te handhaven bij de één en bij de ander te verzuimen om te handhaven.” Sliedrecht24 heeft de gemeente Sliedrecht zaterdag 10 februari 2018 om een reactie gevraagd. Wethouder Len van Rekom (VVD) zegt: “Zoals je weet reageert de gemeente niet wanneer een zaak onder de rechter is. Dat zullen we nu dus ook niet doen.”

1 gedachte over “Smits: ‘De gemeente haalt het bloed onder je nagels vandaan’”

  1. Wij hadden eenzelfde ervaring met een afdakje aan de schuur en een bestaande schutting. Na meer dan 10 jr moesten we voor een paar honderd euro alsnog een vergunning aanvragen om de schutting te laten staan. Het afdakje moest hoe dan ook gesloopt worden… En ook hiervan zijn volop voorbeelden in Sliedrecht waar niet gehandhaafd wordt. Wanneer je de ambtenaren van de gemeente en wethouder V. Rekom daarop wijst dan geven ze aan dat we dan daarvoor maar handhavingsverzoeken in moeten dienen omdat ze anders niet handhaven. Snapt u het nog?!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld