Slydregt.NU wil weten of ernstig verpauperde watertoren status monument heeft

SLIEDRECHT – De lokale politieke partij Slydregt.NU heeft donderdag 2 april 2020 opnieuw enkele vragen aan het College van B & W gesteld over de watertoren. “Is de watertoren een monument? Zo nee, waarom is dit niet het geval?”, wil fractievoorzitter Mark Jongeneel weten. Het gebouw verkeert al jaren in slechte staat.

PRO Sliedrecht, PvdA, CDA, VVD, Slydregt.NU en SGP-ChristenUnie waren eind november 2018 tegen een verdere verpaupering van de watertoren. Ze kwamen met een motie ‘vreemd’, die breed werd aangenomen. D66 kwam met een stemverklaring en viel over de mogelijke kosten. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Half februari 2019 vroeg PRO Sliedrecht nog eens naar de stand van zaken rond de watertoren. Een maand later, in maart 2019, beloofde het college dat het in orde zou komen. Het College van B & W wilde zich inspannen voor het behoud van de watertoren en zijn monumentale waarden. “Het college heeft verder in december 2018 de Centrale Erfgoedcommissie van Dorp, Stad en Land gevraagd om een cultuurhistorische inventarisatie en waardering op te stellen. Vrijdag 22 februari 2019 is hun advies ontvangen, daarin werd gesteld dat de watertoren ruim voldoende waarde bezit als potentieel gemeentelijk monument”, berichtte het college toen. Inmiddels is het weer een jaar later. Slydregt.NU zegt nu al voor de tweede keer om duidelijkheid te vragen aan het college.

1 gedachte over “Slydregt.NU wil weten of ernstig verpauperde watertoren status monument heeft”

  1. Tja, de watertoren? Ik ben er onlangs geweest en het is een absoluut bouwval. Opknappen kost heel erg veel geld en van de gebouwtjes onderaan eromheen is helemaal niets meer over. Die moeten dus afgebroken en volgens oud ontwerp worden herbouwd. Kortom, dat kost miljoenen.
    Ik vind de watertoren overigens niet mooi en het lijkt me ook erg lastig om er een commerciële activiteit rendabel te houden. Te klein voor woningen en te afgelegen voor een restaurant o.i.d., dus wie gaat dan – na eventuele restauratie – het onderhoud betalen?
    Nogmaals, dat kost miljoenen en – als die “opgebracht” moeten worden door de woningbouw op het terrein aldaar, dan worden die – toch al niet goedkope – woningen automatisch nog duurder.
    Ik vrees, dat wij Sliedrechtenaren eraan zullen moeten wennen, dat we binnenkort geen oude watertoren meer hebben, want na de huidige Corona crisis klotst het geld ook niet meer tegen de spreekwoordelijke plinten.
    Dus wat mij betreft prima, dat het nog geen officiëel monument is, want dat maakt slopen een stuk lastiger.

    PS:
    Als het een kerkelijk onderwerp betreft, dan zijn er al gauw 18 tot 20 reacties, dus deze controversiële mening is – in de huidige Corona-tijd – tevens een recordpoging om daar bovenuit te komen 🙂

Plaats een reactie

*=Verplicht veld