College zet alles op alles voor behoud watertoren en monumentale waarden

SLIEDRECHT – Het College van B & W zegt zich in te spannen voor het behoud van de watertoren en zijn monumentale waarden, maar het bouwwerk staat op particuliere grond. “Met de ontwikkelaar zijn wij in gesprek over het verdere proces rond de ontwikkeling van het watertorenterrein. Herbestemming van de watertoren is daar onderdeel van”, laat het college weten in een antwoord op vragen van raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht).

De gemeente Sliedrecht gaat voor behoud van de watertoren, maar ziet ook dat de ontwikkelaar moet gaan bewegen. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

De raad nam dinsdagavond 27 november 2018 de motie ‘vreemd’ aan. Tegen verpaupering van de watertoren. College: “De ontwikkelaar is op de hoogte van de aangenomen motie. Naar aanleiding daarvan is hij van mening dat op dit moment geen conserverende maatregelen noodzakelijk zijn. Als gemeente kunnen wij die ook niet opleggen. In het eerstvolgende overleg zullen wij de watertoren weer ter sprake brengen. Onze intentie is om in overleg met de ontwikkelaar te bepalen hoe de monumentale waarden van de watertoren goed kunnen samengaan met een nieuwe functie.”

Voldoende waarde
Het college heeft verder in december 2018 de Centrale Erfgoedcommissie van Dorp, Stad en Land gevraagd om een cultuurhistorische inventarisatie en waardering op te stellen. Vrijdag 22 februari 2019 is hun advies ontvangen, daarin werd gesteld dat de watertoren ruim voldoende waarde bezit als potentieel gemeentelijk monument. “Wij zijn van mening dat wij met de tot nu toe gevoerde handelwijze op een adequate manier tegemoet komen aan de bedoeling van de motie, namelijk het behoud van de watertoren en zijn monumentale waarden”, schrijft het college aan de leden van de gemeenteraad. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld