GenX-houdend afvalwater komt terug en wordt in België vernietigd

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Met een eenmalige vergunning die de provincie Zuid-Holland in februari 2019 verstrekte kan chemiebedrijf Chemours de vijftien ton GenX-houdend afvalwater terug ontvangen uit Italië. Eerder ging daar het bedrijf voor recycling failliet. Het afvalwater komt nu terug naar Dordrecht, wordt tijdelijk opgeslagen en gaat daarna door voor vernietiging naar afvalverwerkingsbedrijf Indaver in Antwerpen, net over de grens in België. Dat maakt Chemours dinsdag 5 maart 2019 bekend.

Het eenmalige transport vanuit Italië zal na aankomst worden opgeslagen in een loods bij Chemours, die al langere tijd in gebruik is voor het veilig opslaan van GenX-houdend afvalwater dat bedoeld is voor recycling. Vervolgens zal deze teruggekeerde lading GenX-houdend afvalwater op korte termijn worden vernietigd. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het transport is voorbereid en in werking gezet. “Daarbij zijn de benodigde maatregelen in acht genomen, waarmee Chemours goed bekend is, aangezien het bedrijf al jarenlang GenX-houdend afvalwater verstuurt naar de Verenigde Staten en Italië voor recycling”, zegt Chemours-woordvoerder Harmen Geers van Huijskens Communications in Amsterdam.

Opslaan en vernietigen
Al sinds het in gebruik nemen van GenX als hulpmiddel bij de productie wordt een deel van het afvalwater opgeslagen en vervolgens deels naar de Verenigde Staten en deels naar Italië vervoerd voor het terugwinnen van de GenX-stoffen voor hergebruik. Geers: “Nu de betreffende fabriek in Italië wegens een faillissement niet meer beschikbaar is, zal Chemours deze stroom van afvalwater laten vernietigen. Het transport van de andere stroom van afvalwater naar de VS is momenteel opgeschort, vanwege extra onderzoek door de US EPA. Chemours verwacht deze stroom binnen afzienbare tijd weer te kunnen transporteren naar de VS voor recycling.” De reden voor de keuze van vernietiging is volgens Geers het feit dat de stroom afvalwater die normaal gezien naar Italië ging, van een andere samenstelling is dan de stroom die in de VS wordt verwerkt. De fabriek in de VS blijkt er volgens hem niet op toegerust om de ‘Italiaanse stroom’ te kunnen verwerken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld