Sliedrecht doet mee met tijdelijk Holocaustmonument

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht doet mee aan Holocaust Memorial Day en plaatst binnen de gemeente een tijdelijk Holocaustmonument. Dat maakt het College van B & W dinsdag 5 maart 2019 bekend. “Wij vinden het belangrijk om aandacht te geven aan de gebeurtenissen van 75 jaar geleden en onze vrijheid te vieren. Daarom hebben wij ons aangemeld voor dit initiatief”, schrijft burgemeester Bram van Hemmen (CDA) aan de gemeenteraad van Sliedrecht.

De plaats van het tijdelijke Holocaustmonument is nog niet bekendgemaakt, maar dat zou zo maar eens heel dicht bij het bestaande oorlogsmonument kunnen zijn bij de rotonde Rembrandtlaan / Stationsweg. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Ruim 250 van de huidige 380 gemeenten hebben een Holocaustverleden, zo ook Sliedrecht. Joden, Roma en Sinti uit de gemeenten met een holocaustverleden zijn tijdens de oorlog gedeporteerd en vermoord. Het Nationaal Comité wil in deze honderden gemeenten waaronder Sliedrecht op artistieke wijze stilstaan bij dit verleden.

Ondersteunen
Speciaal voor ieder van deze gemeenten ontwikkelt het Nationaal Comité een tijdelijk Holocaustmonument dat in de gemeente geplaatst kan worden op een centrale plaats om zo de leegte van hen die zijn vermoord tijdelijk weer zichtbaar te maken. Alle kleine monumenten samen vormen zo tijdelijk een nationaal monument. Het Nationaal comité 4 en 5 mei en de VNG hebben de gemeenten met een holocaustverleden begin december 2018 per brief gevraagd dit initiatief te ondersteunen door middel van het beschikbaar stellen van een geschikte locatie en een (kleine) financiële bijdrage. 

Momenten
Dinsdag 5 mei 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert in de periode 2019-2020 een nationaal lustrumprogramma met zaterdag 31 augustus 2019 de start van de viering 75 jaar vrijheid. De Holocaust Memorial Day in gemeenten met een Holocaust-verleden is rond maandag 27 januari 2020. Van begin april 2020 tot en met dinsdag 5 mei 2020 is het de ‘Maand van de Vrijheid’ met op dinsdag 5 mei 2020 vrijheidsmaaltijden. Zaterdag 15 augustus 2020 wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-lndië en de capitulatie van Japan gevierd. De viering van 75 jaar Verenigde Naties staat ook al vast. Dat is zaterdag 24 februari 2020.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld