Japans restaurant Oishi Fusion

Slydregt.NU wil bij Europese Verkiezingen stemmen gaan tellen

SLIEDRECHT – Donderdag 23 mei 2019 wordt een nieuw Europees parlement gekozen en lokale partij Slydregt.NU vindt het jammer dat er geen uitslagenavond komt. “Omdat we van Brussel op 23 mei niet mogen weten wat Nederland op 23 mei heeft gestemd. Dat horen we pas op zijn vroegst op zondag 26 mei na 23.00 uur”, aldus fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU), die daarop niet wil wachten en daarom pleit voor het tellen van de stemmen in Sliedrecht. 

Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU): “Het is hier geen Noord-Korea.” (Foto gemeente Sliedrecht)

Dat betekent volgens Slydregt.NU dat de uitslagen vier dagen geheim gehouden worden, in de handen van een (veel te klein) groepje mensen. Jongeneel: “Dat vinden we principieel ondemocratisch. In Nederland horen we op de verkiezingsdag wat Nederland heeft gestemd. Als je die informatie verzwijgt, breek je deze democratische spelregel en wie aan de spelregels rommelt, morrelt aan het vertrouwen in de democratie. Het is hier geen Noord-Korea.”

Actie GeenStijl
Gelukkig is er volgens Jongeneel ‘een geitenpaadje’.  “Kiezers kunnen de uitslag van hun stembureau zelf opvragen nadat de telling is afgerond. De Kieswet is duidelijk. De uitslag moet openbaar worden voorgelezen, en daar mag eenieder bij aanwezig zijn. Daarom roept GeenStijl heel democratie-minnend Nederland op Stemmenteller te worden. Om je eigen stem, je eigen stembureau en onze democratische spelregels te bewaken. Net als in 2014, toen GeenStijl dat met bijna 1300 stemmentellers tot een mooi democratisch succes wisten te maken. Daarom sluit Slydregt.NU zich aan bij de actie van GeenStijl en gaan we dus stemmen tellen”, aldus Jongeneel.

Oproep
Fractievoorzitter Mark Jongeneel is donderdag 23 mei 2019 aanwezig bij het stemmen tellen in het Raadhuis vanaf 21.00 uur. Omdat Sliedrecht in totaal zestien stemlocaties heeft zoekt Slydregt.NU Sliedrechters die mee willen tellen donderdagavond 23 mei. Jongeneel: “Mensen die mee willen tellen kunnen zich bij Slydregt.NU aanmelden. Men moet dan aangeven bij welk stembureau degene stemmen gaat tellen verder moet men zijn personalia doorgeven, deze gegevens kunnen worden doorgegeven via slydregt.nu@gmail.com met als onderwerp: Sliedrecht telt stemmen EU verkiezingen. Het zal toch prachtig zijn als de uitslag van de verkiezingen van heel Sliedrecht op donderdagavond bekend is en dat wij niet tot zondag 26 mei 2019 hoeven te wachten. Slydregt.NU houdt van transparantie en integriteit in de politiek daarom doet Slydregt.NU mee aan deze actie.” Het is niet bekend of een politieke partij mag beslissen of stemmen worden geteld of dat daar een collegebesluit voor moet worden genomen.

2 gedachten over “Slydregt.NU wil bij Europese Verkiezingen stemmen gaan tellen”

 1. Nou, nou, Slydregt.NU zet de zware artillerie in!
  Brussel houdt geheim enz.
  Ik neem aan, dat de heer Jongeneel weet, waarom men dat “geheim”houdt.
  Dat kun je dan ook vermelden. Er is een goede reden voor namelijk.
  En lokaal stemmen gaan tellen?
  Veel moeite doen, voor iets wat (nog) maar bij weinigen leeft?
  Ook in ons dorp.
  Eerst maar eens zorgen, dat er kiezers naar de stembus gaan voor je gemeenschapsgeld
  gaat besteden aan verkiezingen, waaraan weinigen een boodschap hebben.

 2. Oproep om stemmen te gaan tellen heeft volgens mij weinig zin. Stemmentellers zijn al maanden van te voren geregeld en volgen hier ook een training voor. Uiteraard mag je als kiezer wel aanwezig zijn bij het stemmen tellen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld