Slydregt.NU noemt viering bevrijdingsdag op zondag ‘doorbreken van keten’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – In de gemeenteraad heeft de lokale politieke partij Slydregt.NU het vieren van Bevrijdingsdag op zondag als toch wel een bijzonder moment voor Sliedrecht genoemd. “In het hart van het coalitieakkoord ligt een belofte die we vandaag onderstrepen: de viering van Bevrijdingsdag, ook als deze op een zondag valt. Voorheen beperkt door rigide regels ten noorden van de A15, doorbreken we nu de ketenen die onze gezamenlijke viering belemmerden”, sprak fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) dinsdagavond 12 maart 2024 tijdens een oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad.

“We markeren een cruciaal moment voor onze gemeente Sliedrecht. Slydregt.NU staat vooruitstrevend aan de zijde van hen die geloven in een samenleving die zich niet laat leiden door de grillen van de tijd, maar door de onwrikbare principes van vrijheid, soevereiniteit en de stem van haar burgers”, sprak Mark Jongeneel, “Wij erkennen het belang van een levendige dialoog met de actualiteit en het integreren van de voorstellen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit is geen teken van zwakte, maar van kracht en aanpassingsvermogen.” (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Met de nieuwe regelgeving openen we volgens Jongeneel de deuren naar een viering van onze vrijheid vanaf 13.00 uur. Jongeneel: “Met respect voor de Zondagswet, maar met een onverzettelijke toewijding aan het principe van vrijheid. Het proces naar deze wijziging toe was geen kleine opgave; het heeft ons geconfronteerd met de vraag waarom deze aanpassing niet eerder is doorgevoerd, aangezien de coalitie hier al twee jaar geleden mee instemde. Dit roept op tot een reflectie over onze werkwijze en het belang van tijdige uitvoering van afspraken. Het is een leerzaam moment dat ons herinnert aan de waarde van proactiviteit en efficiëntie in ons beleid.”

Blootgelegd
De discussie rondom de viering van Bevrijdingsdag op zondag heeft volgens Jongeneel de ‘diverse spectrum van meningen binnen onze samenleving blootgelegd’. Jongeneel: “Van diegenen die spreken over heiligheid van de zondag tot de pleitbezorgers voor individuele vrijheid, los van religieuze dogma’s. In Nederland, ons land, staat vrijheid centraal – de vrijheid om naast elkaar te leven, met respect voor de keuzes van eenieder. Het is niet een kwestie van wiens geloof overheerst, maar hoe we samenleven in diversiteit en wederzijds respect.”

Niet gijzelen
“Het vieren van onze vrijheid, vooral op Bevrijdingsdag, is een herinnering aan de ontberingen die we als natie hebben overwonnen”, ging Jongeneel verder, “Vrijheid kent geen dag van de week; het is wat ons verenigt, over alle verschillen heen. We laten ons niet gijzelen door de duisternis van het wereldtoneel; we staan samen sterk. De dag vóór Bevrijdingsdag herdenken wij de gevallen militairen en verzetsmensen die voor onze vrijheid hebben gevochten. Daarnaast herdenken wij in het bijzonder de Merwedegijzelaars en de Joden die uit Sliedrecht zijn weggevoerd en nooit meer levend zijn teruggekeerd.”

Israëlhaat
Jongeneel sprak ook een angst en waarschuwing uit: “Laat deze herdenking niet gekaapt worden door antisemieten die op deze dag hun Israëlhaat willen laten botvieren. Demonstreren mag maar niet bij het monument aan de Stationsweg. Alstublieft geen Amsterdamse toestanden in Sliedrecht. Slydregt.NU belichaamt de kracht van vrijheid. Wij vieren en verdedigen onze vrijheid elke dag, als een eerbetoon aan de collectieve veerkracht die ons definieert.”

PRO Sliedrecht
Met de viering van zondag 5 mei Bevrijdingsdag neemt Sliedrecht volgens fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht) ‘een beetje afscheid van de middeleeuwen’. Raadslid Anja Dubbeldam-van Beest (PvdA) maakte duidelijk dat het college op steun van de PvdA kan rekeningen. De socialisten zijn blij dat de viering op zondag kan plaatsvinden. “Voor de VVD is het duidelijk. Bevrijdingsdag is op 5 mei. En vieren we ook op 5 mei. Ook goed om te zien dat het comité ook direct aan de slag is met de organisatie van activiteiten”, sprak raadslid Martin van Rossum (VVD).

Formalisering
Burgemeester Jan de Vries (CDA) antwoordde waarom het voorstel nu bij de raad is. “Het is tijdig en eigenlijk een formalisering”, aldus De Vries. Jongeneel vond het niet tijdig. Volgens hem wist het comité niet dat 5 mei niets gevierd kon worden. “Waarom heeft de gemeente Sliedrecht niet eerder gecommuniceerd?”, vroeg Jongeneel. De Vries wilde zich bij de feiten houden. Er is een hoofdlijnenakkoord door de coalitie en kon bij iedereen bekend zijn,. Dit wordt nu geformaliseerd”, aldus De Vries. Het wordt een hamerstuk met stemverklaring (op verzoek PRO Sliedrecht – red.) op dinsdag 26 maart 2024. 

7 gedachten over “Slydregt.NU noemt viering bevrijdingsdag op zondag ‘doorbreken van keten’”

  1. Pardon? De Romeinen hadden al winkels maar vooral markten.
    Die waren ook op zondag open..😏

  2. Reactie geschiedenis winkels.
    Middeleeuwen van 1270 tot 1500.
    Sinds de veertiende eeuw heten plaatsen waar artikelen worden verkocht winkels.

  3. Toen ons land in 1945 werd bevrijd van de tirannie van het nazi-juk wisten veel Nederlanders nog de kerk op zondag te vinden om God te danken voor deze zegen. Naarmate de welvaart toenam en de vrijheid als iets vanzelfsprekends werd gezien nam het besef dat we onze vrijheid aan God hebben te danken af. Dat het vieren van de bevrijding op zondag als het toppunt van vrijheid wordt beschouwd is dus een logisch gevolg van een proces dat in de jaren 60 werd ingezet. Als er werkelijk historisch besef zou zijn, zou men zich meer realiseren dat het juist de kerken zijn geweest die in Nederland zich openlijk uitspraken tegen het nazisme en protesteerden tegen de Jodenvervolging. Een land/dorp dat zondagsontheiliging viert als het hoogtepunt van vrijheid knipt een band met haar verleden door die weinig goeds in zich herbergt.

  4. Jesse, je hebt helemaal gelijk. Het wordt de hoogste tijd dat de gemeente Sliedrecht meegaat in de normen en waarden die beter passen in de huidige tijd!
    @ van der Linden
    De middeleeuwers deden hun aankopen voornamelijk op de markt om zo in hun primaire levensbehoeften te voorzien. Ze hadden alleen geen glazen (winkel)ruit….

  5. Jesse je bent jammer genoeg slecht op de hoogte van de geschiedenis.
    In de “middeleeuwen” waren er helemaal nog geen winkels.

  6. De volgende stap is ondernemers de vrijheid geven in heel Sliedrecht zelf te laten bepalen of ze op zondag open willen of niet.

    Zeker met de ambities die Sliedrecht heeft betreft het ontwikkelen van Sliedrecht Noord, dienen de “middeleeuwse” regels direct te worden geschrapt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld