INGEZONDEN BRIEF: Beste coalitie…

(Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
 
Nu schijnt er € 2,5 miljoen te zijn overgebleven door de opvang van Oekraïense vluchtelingen, gaat dit direct naar de minima en kunnen de Sliedrechtste kinderen per direct een zomer abonnement krijgen voor het zwembad?

Dezelfde minima wil graag betaalbaar zwemmen en op een ligweide kunnen zijn in de buitenlucht. Die hebben namelijk geen geld om naar het strand te gaan of hebben geen auto om in de Doetsekom te gaan zwemmen.  Die hebben geen rivierboot of jetski.

Zaterdag gaan we met inwoners kijken bij het Molenbad in Wognum. Het is gelukkig in 2024 en zeker in 2028 goed mogelijk om door zonnepanelen en warmtepompen een buitenbad te verwarmen, Sliedrecht hoeft dus niet in sociale voorzieningen te verarmen.

Een buitenbad geeft lucht, vitamine d, ontspanning, plezier. Waar loopt u liever op een mooie zomerdag, in Loods 5 of lekker met uw gezicht in de wind aan De Singel. CDA weet eigenlijk niet waarom een buitenzwembad anders zou voelen op een mooie dag dan zwemmen in een binnenbad.

Wat als er een nieuw Corona virus komt of een andere plaag?

Je kunt ook een buitenbad later in seizoen verwarmen etc etc.

Gelukkig zijn jullie als gemeente zeer creatief in subsidies vinden en geld verdienen. Een buitenbad is dus niets teveel gevraagd voor de inwoners van Sliedrecht in een pfas vervuild gebied.

Sterker nog jullie willen nu opeens  een zo’n groot mogelijke fly-over, van 40 meter nu opeens naar 100 meter. Alsof we voor ons plezier in het gras gaan liggen naast een autoweg bovenop de A15.

Er is maar 21 miljoen subsidie. Hoe betalen jullie de rest?

En hoe gaat de Sliedrechter dit persoonlijk voelen in de portemonnee. Dan nog idee van een inwoner op de huidige locatie van zwembad De Lockhorst in de ligweide tegen voetbalveld aan zonnepanelen plaatsen, ook op dak zwembad en geluidsschermen plaatsen met zonnepanelen, waarom staan daar nu nog geen geluidschermen?

En als jullie het geluidscherm aan centrum kant weghalen wat gaat dit doen met de enorme geluidsoverlast en stank? A15 staat daar elke dag vast. Kom nu eens met oplossingen.

De verenigingen die in sport en eten voorzien hebben slapeloze nachten over uw plannen.

Aan de opposite zou iemand uit de rekenkamer dit bij elkaar op kunnen tellen? Al die kosten. Waar komen jullie dan op uit. Is 21 miljoen wel genoeg…

En aan de coalitie door kunnen geven? Ook het verhuizen en opnieuw opbouwen van alle sportverenigingen gaat gigantisch veel geld kosten.

Ze hebben nog geen vergunning provincie bouwen in groene hart. Grond vol met PFas. Veengrond ….je zakt erin weg.

Sliedrecht is tevreden nu. Voetbal , tennis en zwembad liggen centraal goed en veilig bereikbaar, met door Gods natuur grote bomen eromheen, die beschutting geven maar ook zeer belangrijke filter en zuurstof functie hebben. Waar kies je voor?

Kantoren op die plek? Nee zet die maar in Sliedrecht Noord.

Renoveer de voetbal en tennis en zwembad en laat de minima gratis sporten.

Tegen beweegarmoede en tegen sociale isolatie, eenzaamheid en depressie.

Ik denk dat het inmiddels duidelijk is dat veel inwoners stemspijt hebben. Ook uit eigen achterban gezien het aantal berichten we dagelijks krijgen bij Facebook groep Gezond, Groen En Gezellig Sliedrecht.

Ze hadden geen idee wat er allemaal aan zou komen na het hoge bezoek van Hugo de Jonge, de man die vind dat moeders geen moeders zijn.. de man die vertelde dat renovatie Binnenhof 4 x duurder wordt, namelijk 2 miljard.

Nu wordt er achter elke schutting en verjaardag over gesproken en inwoners zijn echt wel boos.

Inmiddels over de 3000 handtekeningen heen! En we gaan door.

Sliedrecht is straks failliet en 1 grote baggerput.

Inwoners kijk aub de afgelopen 2 raadsvergaderingen online terug op de website van de gemeenteraad.

Je zwembroek zakt er vanaf.

Met vriendelijke groeten
Simone de Groot

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

21 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Beste coalitie…”

 1. Simone:

  Sliedrecht is tevreden nu. Dat is geen feit maar een mening.
  Sliedrecht is vol en heeft meer huizen nodig richting 2040. En dan gaat alleen lukken als voldoende huizen komen in Noord.

  Sliedrecht is straks failliet. Dat is geen feit maar een doemscenario wat je schetst. Dat doe je eerder in je onsamenhangende verhaal ook al. (zie alinea over een nieuw corona virus)

  Beweegarmoede: dat is een probleem waar de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij jezelf ligt, daarnaast bij je ouders (opvoeding). En pas als allerlaatste bij de gemeente. In Sliedrecht zijn er voldoende mogelijkheden om te sporten. En nog veel meer beweegmogelijkheden. En klein of groot zwembad lost dit probleem niet op. Bewegen moet je zelf willen! En dat heeft niets te maken of je nu rijk of arm bent. De minima elke keer ongevraagd erbij halen is ook makkelijk scoren!

  Zo kan ik nog even doorgaan met je feiten te weerleggen. Voor deze discussie is dit mijn laatste bijdrage. Er volgen vast nog vele brieven.

 2. Wat heerlijk dat Sliedrecht wakker is geworden en nu voor het merendeel met ons nu nog dorp bezig is.

  Er staat geen desinformatie er staan feiten.

  Er is wel een gerucht dat er nu toch eindelijk wellicht tijdelijk Tiny houses kunnen komen. We gaan het zien.

  In 2026 zal Sliedrecht hopelijk geregeerd worden door lokale partijen.

  Het is niet onmogelijk als je naar de landelijke verkiezingen kijkt.

 3. Toch mooi dat langzamerhand de voorstanders van zich laten horen. Ik zie geen uitgewerkt plan van de voorstanders maar men spreekt meer uit gevoel of het raakt ze niet.

  Want als je op je eigen terrein je auto’s kunt parkeren, als je nooit naar een groot park gaat of er niet in de buurt woont, als je nooit gebruik maakt van het zwembad, als je in de omgeving altijd je auto kunt parkeren, als er vrijwel geen groen in je wijk is waarmee de hitte toeneemt, als je een bedrijfsauto gewoon voor de deur of op een plein kan parkeren, als je een caravan of camper voor je huis kwijt kunt, als je niet in het Februariplantsoen woont, als je nooit naar sportvelden gaat, als je geen kleine kinderen hebt, etc……wat maakt het dan uit?? Bouwen met die hap.

  Toch zit in die overdreven plannen niet het grootste probleem. Dat is de omgang met inwoners. Inwoners die meedenken zoals een energieneutraal zwembad, een tunnel, alternatieve bouw, meer aandacht voor cultuur, meer focus op Winklerplein en Watertorenterrein, wijzen op verstening van de gewone straten van de Oude uitbreiding, oplossingen voor grote parkeerproblemen voor kerkbezoekers, Kerkbuurtbezoekers en buurt, zich zorgen maken om de gigantische uitgaven met gevolgen voor de toekomst enz. Die zorgen spreekt men in tijdens een Raadsvergadering na een gedegen voorbereiding.

  Op die momenten zie je hoe de politiek hier (en in veel andere plaatsen) werkt: half slapend en ongeïnteresseerd kijkend. Om dat te voorkomen worden schriftelijke vragen gesteld….geen antwoord. Duidelijke spelletjes tussen coalitiepartijen zoals een klein zwembad voorstellen waarna de Raad een iets grotere voorstelt. Een parkeernorm zomaar plotseling aanpassen met alle gevolgen van dien etc. En steeds aangeven dat we moeten bouwen voor Sliedrechters (net geen tranen in de ogen) en in marketingtermen sprekend terwijl het gewoon koophuizen zijn en van de sociale woningen gaat maar 40% naar Sliedrechters. Niet erg….maar wees open. Want zo ontstaat, volkomen terecht, wantrouwen die totaal niet nodig hoeft te zijn.

  En dan die mooie berekeningen over de ontlasting van de Stationsweg? Ik heb ze niet gezien, alleen de uitslag. Als die berekeningen zijn gemaakt door hetzelfde bureau als de ‘verlossing’ na verbreding van de A15 waardoor de vluchtstrook niet meer nodig was dan twijfel ik nog meer. Wees open daarover. Er komen nota bene 1800 huizen in Noord met ruim 3000 mensen met wellicht 4000 auto’s. Die zoeken, als ze al naar de Kerk of naar de winkels gaan ook de kortste weg. Laat die cijfers zien!

  En in de toekomst: oh…er blijken te weinig parkeerplaatsen te zijn, we gaan, zoals in veel andere plaatsen, een parkeerheffing invoeren en een tweede auto niet meer toestaan of tegen dubbele kosten. Mensen die dat kunnen betalen of de auto op eigen terrein kwijt kunnen zullen daar geen moeite mee hebben…….

  Ik las zojuist iets toepasselijks:
  ‘Psychologen merken op dat er twee vormen zijn van niet-weten. Je kunt oprecht geen idee hebben van wat er speelt, maar je kunt ook ‘strategisch onwetend’ zijn. In dat laatste geval weet je genoeg om te weten dat je niet méér wilt weten. En ja, dan is het nogal irritant als iemand je herinnert aan de ongemakkelijke waarheid.’

 4. Ik heb met veel mensen gesprekken gehad tijdens het langs de deuren gaan met de handtekeningen lijst. Heb er daardoor ook enkele dagen over gedaan om in mijn “eigen” wijk zoveel mogelijk huizen/gezinnen te bezoeken. Zonder drankje,trouwens.
  Het trof mij dat er ook nog wel 8 personen niets wisten van de vergevorderde gemeentelijke plannen.Niet iedereen volgt het nieuws via internet, blijkt wel.
  Maar de handtekeningen zijn gezet door Sliedrechters,bij hun volle verstand, die begaan zijn met het Bronbad, de sportzaal en het partycentrum,want daar gaat het over.

 5. Mooie reacties. Uiteindelijk willen we allemaal een mooi dorp. Alleen moeten we wel openstaan voor elkaars punten. Nu zijn er 2 kampen. 1 die boos is en brieven schrijft en 1 die zwijgt. En de zwijgende meerderheid heeft echt overhand in ons dorp.

  Sliedrecht moet er voor iedereen zijn. Voor minima. Voor mensen die graag een nieuwbouw huis kopen van 4 tot 7 ton. Voor een azc. Voor respect richting de zondagsrust, maar ook voor mensen die plezier halen uit naar de Intratuin gaan op zondag.
  Voor de natuur maar niet gelijk in de boom klimmen als er 1 boom weg gaat.

  Ik vind dat we echt kundige raadsleden hebben die het beste voor hebben met Sliedrecht.

  Mooie opmerking las ik: sliedrecht is geen foto. We moeten ons blijven ontwikkelen. Met inachtneming van alle belangen. En dat doet de raad. Die denkt aan de natuur. Aan de woningbouw. Aan de minima.

  Ze maken fouten, maar dat doen wij als kiezer ook.

 6. Beste heer Lanser,
  U noemt onze naam, lezen we. Net zoals wij uw reactie – zoals u noemt – ‘faciliteren’, doen we dat ook voor anderen. Natuurlijk gelden daarbij wel fatsoensnormen en daarom lezen we eerst een reactie en publiceren dan. Soms halen we een taalfout eruit, als er daar even tijd voor hebben. Wees tevreden dat mensen – ook u als vaste lezer – hun mening kunnen geven. En ingezonden brieven mag iedereen sturen. Daar staat altijd een disclaimer onder. Misschien die ook eens lezen.
  Ook maakt u een verwijt over ‘gillen’ over gemeentenieuws. Wij publiceren sinds 1 januari 2024 voor twee jaar de gemeentepagina in een eigen rubriek. Met uw opmerking loopt u achter. Overigens hebben wij sinds de start meer dan gemeentenieuws gebracht. We krijgen soms zelfs de slogan opgeplakt: Altijd. Overal. Bij.
  Ook voor u staan we bijna 24/7 aan. Voor online krant Sliedrecht24 staan we al bijna negen jaar niet uit.
  Fijne dag nog!

 7. Lang getwijfeld of ik wel een reactie moet plaatsen, maar het valt mij al heel lang op dat er vrijwel niemand denkt aan het welzijn van de bewoners van de Baanhoek,Stationsweg en Rivierdijk. Ontsluiting van Sliedrecht via een eventuele nieuwe weg geeft gewoon een betere spreiding en meer woonplezier aan deze straten.Iedere dag is de Baanhoek en Stationsweg een grote file.
  Maar de bewoners aan de Baanhoek,Stationsweg en Rivierdijk zijn dat toch al gewend dus dat moet maar zo blijven?
  Ook een reactie van iemand, die langs het eventuele nieuwe talud naar Sliedrecht Noord woont, dat daar de luchtverontreiniging dan stijgt?
  Beetje rare opmerking als je 200 meter van de A15 woont.
  Allemaal kritiek leveren op alles is niet moeilijk, maar als je denkt het beter te kunnen, stap dan in een politieke partij of begin er 1 dan kan je misschien wel het verschil maken.

 8. Vreselijk moe word ik van dat kleine clubje:
  ” ik ben overal tegen”, NIMBY, Tablis is slecht, gemeente is slecht. etc. etc.
  Door al die tegengeluiden ben ik me erin gaan verdiepen, en voorstander geworden van nagenoeg alle weloverwogen beslissingen die de gemeente neemt.
  Ook al meermaals herhaald in de reacties bij diverse voorgaande artikelen zelfs nog stemming gaan maken met onjuiste informatie, en emotionele betogen houden of men denkt hierin mee te mogen/kunnen/moeten beslissen?
  Of dat dat nu het effect is wat men wil bereiken betwijfel ik, maar het is gelukt, vandaar dit epistel.
  Ik hou van Sliedrecht, en ben er trots op
  Een aantal zaken vind ik persoonlijk ook niet leuk, en m.b.t. AZC zelfs te zot voor woorden.
  Maar je kunt toch niet overal tegen zijn, of blijven? Waarom?
  Ga in de gemeenteraad, regel democratisch daar die zaken. Dingen veranderen nu eenmaal, je kunt niet een soort foto maken van Sliedrecht, en er dan nooit meer iets aan doen. Tijden veranderen. Mooiste is dan ook nog dat er oud gemeenteraadsleden achteraf komen vertellen hoe het moet. Ja hallo?

  Ook het faciliteren door Sliedrecht24 van al deze opruiende artikelen, onder het mom, bv het is een column, stoort me, doe eens iets aan journalistiek. In plaats van gillen dat je het gemeentenieuws niet krijgt, nee gek he?
  Wat kost zo’n zwembad, per inwoner / huishouden van de gemeente bv., en dat (laten?) doorrekenen in jaren etc.,
  Gewoon echt zelf een artikel maken, met meerdere bronnen, objectieve informatie, en neutraal geschreven. Paar rekenmodellen erbij, tabel, grafiek. Meerjaren onderhoud, inflatie.
  Als dan blijkt dat het meer als 100 euro per jaar kost, op te brengen uit de WOZ, kun je afwegingen maken, met echte cijfers.(voor mij hoeft het bad dus niet begrijpt u al;) Maar heb er ook geen probleem mee als het er wel komt, en er zoveel voorstanders zijn in de gemeente, als inwoner.
  Objectief verslag van de gemeenteraad etc,
  Altijd maar dat belerende toontje
  of de ingezonden brief die aanvangt, met;
  Beste gemeenteraad., dan denk ik je hebt het verkeerde adres ingetoetst
  Slechts een enkeling als Kees Visser laat soms een tegengeluid horen, of de reacties worden weggehaald.

 9. De gemiddelde burger heeft onvoldoende kennis om een weloverwogen besluit te nemen over deze kwestie. Exact daarom zit er de raad die dit wel kan. Gekozen door ons – de burgers. Handtekening ophalen helpt niet, werkt niet en telt niet mee. Ook al halen ze er 25.000 op. Het is een beetje drammerig allemaal. We krijgen onze zin niet en gaan dan de democratie in twijfel brengen. Er van alles bijhalen. Zelfs een evt. Nieuwe pandemie. Is natuurlijk volstrekte nonsens.

 10. Peter Akkerman;
  Ik heb ook handtekeningen opgehaald, op een woensdagmiddag bij mij in de straat. Iedereen heeft getekend.
  Bah wat een rare opmerking maak jij!

 11. 3000 handtekeningen. Uitgaande dat tijdens handtekeningenactie wel het eerlijke en volledige verhaal is verteld en dat alle handtekeningen van Sliedrechtse inwoners zijn, dan praten we over een ca. 12% van inwoners welke tegen de voorgenomen plannen is. Conclusie mag een ieder zelf invullen.

 12. Al 3000 handtekeningen.
  Hiervan zijn er een hoop opgehaald bij horeca gelegenheden op vrijdag en zaterdag avonden.
  Met een vertekend verhaal handtekeningen vragen aan mensen die een drankje ophebben.
  Lijkt op middeleeuwse ronselpraktijken.

 13. Zomaar de eerste paal inslaan met tegenstemmen van over de 3000 handtekeningen heen zou ondemocratisch zijn. Met de vele ingezonden brieven die tegen deze plannen zijn….dat zou het woord van de democratie ontnemen, als dit zomaar door zou gaan.

  Voor het college en de raad;
  Het begrip democratie is afgeleid van twee Griekse woorden, demos betekent volk en kratos staat voor macht.
  In een democratie heeft het volk de macht.
  Dus luister a.u.b. naar de inwoners en laat geen kloof ontstaan door voor en tegenstanders.

 14. Helemaal eens met de Dhr Boer en dhr Visser.
  Gelukkig zijn er nog mensen die helder denken.
  Hopelijk wordt gauw de eerste paal geslagen en dan zijn deze discussies ook uit de wereld.
  En ja je mag er op tegen zijn, maar neem je verlies als het straks door mag gaan en niet door blijven zeuren.😉

 15. Prima brief Simone!
  Wat mij opvalt is dat ook op andere plaatsen in Nederland zwembaden moeten sluiten.
  Ik las ook over een actiegroep in Gennep voor behoud zwembad.
  Ik begrijp er niks van want zwemmen houdt echt meer in dan plezier. Ook zelfredzaamheid hoort bij zwemmen.

  De voor en tegenstanders staan veel te veel tegenover elkaar.
  Ook hierin heeft de politiek een taak.
  Er is nu zo’n groot achterdocht en wantrouwen wat niet goed is voor de leefbaarheid van de samenleving.
  Het bezoek van een nu demissionair minister heeft Sliedrecht echt geen goed gedaan.
  Sliedrecht moet Sliedrecht blijven, een dorp, punt.

 16. Interessante opmerking van Kees Visser: ‘je moet bij de feiten blijven’. Ik zie met belangstelling alle voor- en nadelen en, vooral, de financiële gevolgen van alle plannen per onderdeel uitgewerkt, met uiteraard de gevolgen voor alle sport- en parkzaken want de Gemeente geeft eigenlijk nergens antwoord op. Ik heb die vragen in een eerdere reactie al opgesomd en kijk uit naar de helderheid die nodig is om een uitgesproken mening te hebben en die blijkbaar bekend zijn bij hem want ik zie alleen maar kreten.

 17. Beste Kees Boer dankjewel we zullen zien in 2026.

  Kijk graag de vergadering van afgelopen dinsdag terug. Of deze wel gezien?

  Eerst de grond sonderen. En PFas onderzoek.

  Nieuwe huizen kunnen er ook komen zonder noord zuid verbinding.

  Ik ben niet tegen kleinschalige bouw in Noord. Wel tegen een vervuilende drukke weg dwars over voorzieningen heen.

 18. Elke 4 jaar kunnen we ons uitspreken en daarna volgt de democratie.

  Iets waar we trots op moeten zijn

  Natuurlijk moeten we kritisch blijven, maar er zijn nu een handjevol burgers die dagelijks desinformatie publiceren op deze site.

  Opkomen voor de minima is goed, maar er is ook de middenklasse. Die kunnen en willen gewoon huizen erbij voor de toekomst. Dat is keihard nodig. Die moeten gebouwd gaan worden. Enige optie is Noord. Daar is de ruimte. Alles bij het oude houden is geen optie.

  Tip aan Simone. Begin een eigen partij en ga in de raad zitten. Met 3000 stemmers kan je in 2026 het verschil maken.

 19. Democratie
  De raadsleden van de gemeente Sliedrecht hebben van de burgers van Sliedrecht, de taak meegekregen om besluiten te nemen die gedragen worden door de meerderheid van die burgers. Ieder raadslid heeft daar zijn eigen verantwoording in te nemen, dus moet zich niet geremd voelen door stem discipline in zijn of haar partij.

 20. Prima als je tegen welk (coalitie)plan dan ook bent, maar stop met desinformatie verspreiden en er van alles bij te halen om een punt te maken. Kan ook door bij de feiten te blijven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld