Sliedrechtse jeugd nauw betrokken bij leggen van struikelstenen

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Op drie plaatsen zijn maandag 7 oktober 2019 in totaal veertien Struikelstenen in Sliedrecht gelegd door de Duitse kunstenaar en initiatiefnemer Gunter Demnig. Als blijvende herinnering aan de vreselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De stenen zijn gelegd op het Stationsplein (één), de Rembrandtlaan (één) en de Stationsweg (twaalf).
 
Twaalf leerlingen van de Johannes Calvijnschool zijn behulpzaam bij het aangeven van de Struikelstenen aan Gunter Demnig. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
Drie legplaatsen
Rond 11.00 uur werd gestart op het Stationsplein, direct naast het station. Daar werd een steen gelegd ter nagedachtenis aan de omgekomen Steven Gerrit van der Kreeft. Daarna ging het gezelschap onder aanvoering van leden van de Stichting Struikelstenen Sliedrecht naar het adres Rembrandtlaan 20. Op dit adres werd een steen gelegd ter nagedachtenis aan Pieter Harkema. Tenslotte vond een meervoudige steenlegging plaats langs de Stationsweg tussen de Rabobank en Kooyman Eigen Huis, tegenover Stationsweg 51. Hier waren er gedenkstenen voor Rozette van Aals, Jacques van Gelderen, Simon van Gelderen, Sophia van Gelderen-Kleinkramer, David de Goede, Julia de Goede-Salomons, Hester Kattenburg-Fles, Martha Kattenburg-Goldstein, Leentje Nederlof, Joseph de Raaij, Vrouwtje de Raaij-de Jong en Antoinetta Rosenau-Fles. Het gaat om mensen die uit Sliedrecht zijn weggevoerd tijdens de oorlog en om zijn gekomen. 
Tekst gaat verder onder tweet. 

Toespraken
Stichting Struikelstenen Sliedrecht was vertegenwoordigd door het voltallige bestuur, bestaande uit Ronald Kitsz, Maria Stam, Anja van der Starre, Gerrit Venis en voorzitter Rien Visser. Enkele van hen namen introducties en toespraken voor hun rekening. Op alle drie de legplaatsen was ook een toespraak van burgemeester Bram van Hemmen (CDA). Namens het College van B&W waren ook de wethouders Ben van der Plas (PvdA) en Ton Spek (CDA) aanwezig. Naast het leggen van witte rozen en momenten van stilte was er ook ruimte voor nabestaanden om de aanwezigen toe te spreken. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.
 
Jeugdige inbreng
Een bijzondere bijdrage bij de steenlegging langs de Stationsweg was ‘weggelegd’ voor leerlingen van de Johannes Calvijnschool. Twaalf leerlingen gaven na elkaar een steen aan Gunter Demnig. Hij plaatste vervolgens steen voor steen vakkundige in het trottoir.

1 gedachte over “Sliedrechtse jeugd nauw betrokken bij leggen van struikelstenen”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld