Opruimwerkzaamheden op Watertorenterrein lopen vertraging op

SLIEDRECHT – De opruimwerkzaamheden na de brand op het Watertorenterrein hebben vertraging opgelopen. Bij het onderzoek van nutsbedrijf Stedin naar oude stroompunten onder het puin is op asbest gestuit. De asbest is op een aantal locaties gevonden. Dat bericht maandagmiddag 7 oktober 2019 de gemeente Sliedrecht. 

Woensdag 25 september 2019 brandde deze oude loods van Delta Shipyards op het Watertorenterrein tot de grond toe af. De resten van de brand worden sindsdien door de ontwikkelaar opgeruimd. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Door de aanhoudende regen van de afgelopen week is het nat en niet verder verspreid. Daarom vormt het geen gezondheidsgevaar voor omliggende woningen. Wel wordt nu een protocol opgestart om de asbest te verwijderen.

Protocol
De ontwikkelaar had Stedin gevraagd oude stroompunten onder het puin te onderzoeken, toen de asbest werd ontdekt. De sloop van het gedeelte waar asbest is gevonden is direct stilgelegd en er is een speciaal protocol in werking getreden om dit te verwijderen. De andere plaatsen waar asbest is gevonden, zijn met lint afgezet. Door een gecertificeerd bedrijf zal controle worden uitgevoerd, gerapporteerd en een saneringsplan worden gemaakt.

Tekst gaat verder onder tweet.

Saneringswerkzaamheden
Pas als deze door het bevoegd gezag is beoordeeld en goedgevonden, kan sanering van de asbest plaatsvinden. Dit zal naar verwachting nog een week duren, maar de gemeente en de Watertoren NV doen er alles aan om de vertraging zoveel als mogelijk te beperken. Na de saneringswerkzaamheden worden de locaties onderzocht door een technisch laboratorium. Als die weer schoon zijn worden de locaties weer vrijgeven. 

14 gedachten over “Opruimwerkzaamheden op Watertorenterrein lopen vertraging op”

 1. We willen hier best op reageren. Dan heeft de reactie niet aan de voorwaarden voldaan.
  Dat kan zijn belediging of woordgebruik, zodat de reactie niet is goedgekeurd.
  De voorwaarden waaraan een reactie moet voldoen, staan op onze pagina ‘Van de redactie’ (vraag en antwoord).

 2. Vreemd genoeg is mijn vorige opmerkingen verwijderd.
  Ik mag toch aannemen dat Sliedrecht24 professioneel genoeg is dat er geen censuur wordt toegepast als dit niet aan de orde is!

  Maar laat camera’s enz. heeft geen nut.
  Haal nou eens de panden weg en ruim de boel op.
  Dan heb je voor 80% het probleem opgelost.

  En kwa asbest zoals eerder opgemerkt…asbest valt idd bij het rode lint ;)…
  de gebruikelijke procedure is borden plaatsen.. maar waar blijft de gemeente met hun verantwoordelijkheid…?

 3. Het maakt ze allemaal niets uit,toen de grote loods asbestvrij gemaakt werd stonden er mannen in witte pakken het asbest van de binten te vegen zodat het overal naartoe vloog.burgemeester op de hoogte gebracht hij heeft er iemand naartoe gestuurd maar toen was het al gebeurd. Maar dat zal meneer Guis een zorg zijn.

 4. Waarom word het terein niet beveiligd door middel van bouw camera’s of politie de jeugd sloopt alles worden nooit gepakt

 5. Alle drukte over asbest, terecht of onterecht , maar realiseert men zich ook dat er nog steeds schuurtjes met asbestdaken staan en door amateurs asbest daken worden gesloopt op de oude uitbreiding? Dit wordt gedoogd door de gemeente. Hier komen ook asbestdeeltjes bij vrij en niemand bekommert zich daar om.

 6. Mensen mogen niet voorbij het rode lint, want daar zijn asbestdeeltjes. En asbestdeeltjes mogen niet de andere kant op voorbij het rode lint vliegen; bij het lint aangekomen worden zij geacht vertikaal naar beneden te vallen te vallen. Gelukkig houden ze zich daar aan. Wat zit de natuurkunde toch mooi in elkaar!

 7. Mogen omwonenden een verklaring af laten tekenenen door de gemeente? Als we dan ziek worden over 30 jaar, dan is er in ieder geval een verklaring voor nabestaanden. Neem aan dat aftekenen toch geen probleem is, er was immers toch geen gevaar.

 8. Om 19.10 uur de politie gebeld. Er waren weer jongelui op het terrein; o.a. één met een rood jack. Je hoorde allerlei geluiden van metaal. Dat kwam uit de richting van de verbrande loods. Men komt dus op of vlakbij de plaats waar asbest is vrijgekomen, nog even afgezien van het feit, dat men daar sowieso niet mag komen.

 9. Er waren toch veel bezoekers de afgelopen dagen op dat terrein? Hebben die gewoon tussen het asbest door kunnen klauteren? Slechte zaak toch?!

 10. Ten eerste wist ik niet dat een verslagever van sliedrecht 24 een Asbest expert is ,want blijkbaar kan hij ons vertellen, ik citeer: “Door de aanhoudende regen van de afgelopen week is het nat en niet verder verspreid. Daarom vormt het geen gezondheidsgevaar voor omliggende woningen. Wel wordt nu een protocol opgestart om de asbest te verwijderen.”

  Er is dus nog geen onderzoek gedaan lees ik?

  Wat mij ook opvalt is dat er eerder eens een sanering is geweest, ik ken deze wereld goed en bij dit soort oude gebouwen laat je alles in kaart bregen en dan vanauit dat rapport ga je saneren.
  Zeker omdat Guis en de Gemeente sliedrecht weten dat op dit terrein een verhoogde kans bestaat dat er brandjes worden gesticht.

  De bewoners worden niet juist voorgelicht en lopen hiermee een zeer verhoogd risico.
  Asbest is levens gevaarlijk.
  Ook is mij opgevallen dat er nog geen bord is geplaatst dat er asbest aanwezig is, enkel een sullig lintje.

  Burgermeester, wordt het niet eens tijd om de eis neer te leggen dat buiten het monument de watertoren de panden worden weggehaald en daarmee het onaantrekkelijk wordt om branden te stichten, en daarmee ook het instortingsgevaar!!

 11. Bram van Hemmen heeft mij toegezegd dat er geen asbest zou zijn! Gek toch, dat je dit moet lezen, 2 weken na de brand.

 12. Ik vind “niet verder verspreid” boud en kort door de bocht. Eens, dat regen de kans op verspreiding kleiner maakt. Maar hoe was dit op de avond van de brand zelf? Door de hitte van de brand ontstaat er een opstijgende kracht en in combinatie met de wind verspreiden zich dan juist de kleine asbestdeeltjes. Ik pleit daarom ook voor een onderzoek van de naast gelegen percelen en tuinen van de bewoners. Je wilt toch niet dat je kinderen of kleinkinderen asbest zouden binnen krijgen?

  Ten tweede laat nu gelijk de watertoren en andere gebouwen op het terrein onderzoeken op aanwezigheid van asbest en saneer dat indien het aanwezig is. Niemand wil toch dat er asbest vrij komt bij een volgende brand!!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld