Sliedrecht vergeet treinramp uit 1942 nooit meer

SLIEDRECHT – Toespraken en de onthulling van een gedenkbord maandag 27 november 2017 rond het middaguur op het Stationsplein bij het treinstation Sliedrecht-Centrum in het bijzijn van nabestaanden. Op deze dag 75 jaar geleden gebeurde hier een groot drama. Een treinbotsing kostte aan 18 mensen het leven. Nog eens 61 anderen raakten gewond. Bij de onthulling waren enkele tientallen belangstellenden, onder wie raadsleden en afgevaardigden van de Historische Vereniging Sliedrecht.

Wethouder Hanny Visser-Schlieker verricht samen met nabestaanden de onthulling van het gedenkbord in het bijzijn van NS-Regiodirecteur Zuid Jeroen Alting von Geusau en nabestaanden. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24) 

Een gedenkbord werd maandag rond het middaguur onthuld door nabestaanden in het bijzijn van wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Cultuur. NS-Regiodirecteur Zuid Jeroen Alting von Geusau vond het gedenkbord na zoveel jaar gepast. “We hebben een groot monument in Utrecht staan voor alle ongelukken op het spoor. Als lokaal iets wordt gedaan, dan ondersteunen we dat na overweging en belangrijk is dat de bevolking, de gemeente, een historische vereniging dit ook wilt.”, zegt Alting von Geusau tegen Sliedrecht24.

Op het gedenkbord staat de volgende tekst: 
Treinramp
Op vrijdagavond 27 november 1942 botst een rijdende trein op een stilstaande trein. 
Bij deze ramp komen 18 personen om het leven en raken 61 personen gewond. 
Dit treinongeval op het station van Sliedrecht is één van de grootste treinrampen uit de Nederlandse geschiedenis.
Met dit bord gedenken wij de slachtoffers.

Tekst gaat onder video verder.
De onthulling van het gedenkbord. (Video Peter Donk / Sliedrecht24)

Ongeluk
Wethouder Hanny Visser ging in haar toespraak – in het stationsgebouw van restaurant Heeren van Slydregt vanwege de regen – terug naar het moment van de ramp. Visser: “Op de avond van het treinongeval was het pikdonker in Sliedrecht. Vanuit Leerdam vertrok een trein naar Dordrecht, die werd voortgetrokken door een stoomlocomotief. Het spoor bij Sliedrecht werd vrijgegeven. Maar op dat spoor stond nog een trein, klaar voor vertrek naar Dordrecht. En toen ging het heel erg mis. De locomotief botste in volle vaart op de stilstaande trein. Eén treinstel vliegt in brand, de locomotief schuift door, ontspoort en kantelt. Veel mensen overleven de klap niet. Inwoners worden ’s avonds opgeschrikt door een enorme knal en een vuurzee.”

Gedenkbord
Sliedrecht streeft ernaar volgens Visser om historische gebeurtenissen in ons dorp, soms vrolijk en blij, maar soms ook dramatisch, in onze herinnering te houden. “Deze treinramp is daar één van. Dit nieuwe gedenkbord herinnert ons aan een vreselijk ongeluk, het herinnert ons aan mensen. Het is een eerbetoon aan de slachtoffers en nabestaanden van de treinramp van 1942. Om u te laten weten dat wij hier niet onverschillig tegenover staan. Ook al is het 75 jaar geleden”, aldus Visser, “Met dit gedenkbord willen we eer aan de nabestaanden bewijzen.” Er waren twee nabestaanden met hun partner aanwezig. Het was de gemeente Sliedrecht niet gelukt om meer nabestaanden te vinden.

Snel voor elkaar
Een nabestaande en journalist Peter Donk van Sliedrecht24 vonden dat 75 jaar na dato er iets moest gebeuren. Een gedenkbord of een plaquette. De nabestaande schreef een brief aan het college. Donk sprak de wethouder, de NS en de Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) aan en schreef er begin juli 2017 een column over. Het college en de HVS voelden er aanvankelijk niets voor. Dat veranderde toen de NS positief tegenover het plan stond. Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Cultuur pakte het idee op en nam contact op met de HVS en NS. Donk is blij dat het gedenkbord er is gekomen. “Mooi dat nabestaanden – ook inmiddels op leeftijd – de onthulling mochten doen samen met de wethouder. Het plan voor het bord is de afgelopen weken gefikst en dat is knap. Het was de vierde grote treinramp in Nederland tot nu toe. Dat niets hier daaraan herinnerde, heeft mij altijd verbaasd. Vandaag is het 75 jaar geleden, dus een mooi moment. Sliedrecht vergeet deze treinramp uit 1942 nooit meer”, aldus Donk. Het gedenkbord is gerealiseerd door Impuls Publiciteit Sliedrecht. 

2 gedachten over “Sliedrecht vergeet treinramp uit 1942 nooit meer”

  1. Deze mensen waren aan het werk op de spoordijk, net na de spoorbrug. Ze kwamen volgens mij uit brabant en zijn toen aangereden door een locomotief. Ik kan mij herinneren dat de brandweerlieden die moesten helpen behoorlijk van de kaart waren.

  2. Hoi, mooi dat dit herdacht wordt.
    Ruim 35 jaar geleden zijn er ook mensen verongelukt op het spoor.
    Het waren geen mensen uit Sliedrecht.
    Wat doen we voor die nabestaanden?

    Noot van de redactie:
    De Nederlandse Spoorwegen hebben in Utrecht een monument staan voor alle spoorwegongelukken.
    Als redactie horen we graag van het andere ongeluk wat je noemt: info@sliedrecht24.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld