‘Sliedrecht krijgt een verbod om ballonnen op te laten’

SLIEDRECHT –  “Een dergelijk verbod is moeilijk te handhaven. Op basis van het aantal aanvragen is de noodzaak is op dit moment niet per se aanwezig. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft een verbod ook niet opgenomen in de model APV. Desniettegenstaande, al 17% van de gemeenten hebben een verbod op ballonnen. En ik heb goed nieuws voor u. Op dit moment zijn we bezig met een update van de APV. Het is voor het college kleine moeite om dit punt daarin op te nemen.” Dat maakte wethouder Ton Spek (CDA) namens het College van B & W bekend na vragen uit zijn politieke partij.

Wethouder Ton Spek dinsdagavond 19 maart 2019 in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Op dit moment is er volgens Spek niet veel behoefte aan het oplaten van ballonnen, althans er worden weinig aanvragen ingediend. “Stichting de Noordzee voert momenteel een landelijke campagne tegen het oplaten van ballonnen. Deze campagne bereikt ook de Sliedrechtse inwoners. Er zijn geen verzoeken bij de gemeente binnen gekomen voor informatie. Wij gaan ervan uit dat de campagne van de Stichting de Noordzee volstaat”, sprak Spek.

Weinig aanvragen
Onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat het oplaten van ballonnen kan leiden tot dierenleed. Spek: “Dat geldt zelfs voor de zogenaamde ‘afbreekbare ballonnen’. Ook met dit materiaal kan het jaren duren voordat de ballon is vergaan en is de kans groot dat het door dieren wordt opgegeten voordat het vergaan is. In ieder geval richten ze ook schade aan in het milieu. Spek: “Er worden bij de gemeente, maar weinig aanvragen ingediend. Wij hebben al een ontmoedigingsbeleid. De afgelopen jaren is er geen vergunning voor het oplaten van ballonnen aangevraagd. Daarnaast ontmoedigen wij dit door strikte voorwaarden aan de vergunning te stellen dat deze biologisch afbreekbaar zijn, niet aan elkaar verbonden mogen zijn en er mogen geen (metalen) voorwerpen aan vastgemaakt zijn. Een verbod in de APV is moeilijk te handhaven en ook is de noodzaak niet persé aanwezig.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld