Jongeneel (Slydregt.NU): ‘Hufter houdt vrij spel om hondenpoep niet op te ruimen’

SLIEDRECHT – Lokale partij Slydregt.NU vindt het de omgekeerde wereld dat de gemeente Sliedrecht voornemens is een kostbare hondenpoepzuiger aan te schaffen. Fractievoorziter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) vindt de aanpak verkeerd. “Met de aanschaf van de hondenpoepzuiger wordt het gevolg weggenomen maar de oorzaak blijft. In Sliedrecht houdt de hufter vrij spel om hondenpoep niet op te ruimen”, sprak Jongeneel dinsdagavond 19 maart 2019 tijdens een oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad. 

Hondenpoep is volgens Mark Jongeneel één van de grootste ergernissen in de openbare ruimte in Sliedrecht. Het college heeft de ambitie uitgesproken om deze overlast aan te pakken. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Slydregt.NU vroeg zich dinsdagavond af waarom het college halsstarrig weigert om boa’s in te huren of nog beter om in vaste dienst aan te stellen. Jongeneel: “Deze boa’s kan men voor diverse zaken inzetten zoals het tegengaan van hondenpoep en zwerfvuil. Ook kunnen boa’s boetes uitdelen als er illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Boa’s kunnen er dus voor zorgen dat er bij hufters een gedragsverandering optreedt.”

“We staan positief tegen de aanschaf van dit shitapparaat”, begon raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie) zijn woordvoering. Die positief was over de brandstof voor het apparaat, biodiesel. Raadslid Maria Stam-Smeets (PRO Sliedrecht) refereerdedat hondenpoep één van de grootste irritaties is in het dorp. “Het heffen van hondenbelasting steunen we niet. Het geld voor het apparaat komt uit dit potje. Wij storen ons aan de hondenbezitters, die niet hun poep van het dier willen opruimen.”

Personeel
Aan de orde is de aanschaf van een hondenpoepzuiger ter waarde van € 40.000,- en de daar bijhorende begrotingswijziging. “Slydregt.NU leest dat de hondenpoepzuiger alleen wordt ingezet als er voldoende personeel beschikbaar is. Wij krijgen hier een déja-vu-gevoel bij van de bootjeshelling. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de hondenpoepzuiger dadelijk ongebruikt staat te verstoffen op de gemeentewerf. Is het niet logisch dat men er eerst zorg voor draagt dat er altijd personeel aanwezig en dan pas het apparaat wordt aangeschaft”, aldus Jongeneel. 

Nu niet instemmen
Een hondenpoepzuiger die ongebruikt op de gemeentewerf staat zet volgens Slydregt.NU geen zoden aan de dijk. Jongeneel: “Wij willen eerst de garantie hebben dat er te allen tijde personeel aanwezig is om de hondenpoepzuiger in te zetten voordat dat wij definitief instemmen met de aanschaf van de hondenpoepzuiger. Slydregt.NU wil deze garantie hebben, omdat pas in 2021 een vaste bestuurder van de hondenpoepzuiger wordt aangesteld en daarmee de machine volledig kan worden ingezet. 

Vast bestuurder
Slydregt.NU bleef twijfel houden. “In 2020 krijgen we het eerste meetmoment of dit beleid zijn vruchten afwerpt. We kunnen bijna met zekerheid vaststellen dat dit beleid zal tegenvallen door het niet volledig inzetten van de hondenpoepzuiger en dit betreurt Slydregt.NU. Waarom wordt er niet gekozen om dit jaar nog een vaste bestuurder voor de hondenpoepzuiger aan te stellen? Voorzitter wij zijn erg benieuwd naar de mening van de rest van de raad in zake het college tot 2021 de hondenpoepzuiger wil gaan inzetten zonder vaste bestuurder. In onze ogen oogt dit uiterst inefficiënt”, sprak Jongeneel. Op verzoek van de VVD wordt het een debatstuk in de besluitvormende vergadering.

2 gedachten over “Jongeneel (Slydregt.NU): ‘Hufter houdt vrij spel om hondenpoep niet op te ruimen’”

  1. Meer handhaving!! De hondenbezitter is zijn/haar hond gegund, er zijn in Sliedrecht vele mogelijkheden tot vrij laten rennen en er staan ook gigantisch veel prullenbakken. Volgens mij wordt de hondenbezitter goed tegemoet gekomen, dus bukken of beboeten 😉

  2. wat apart, ik uitte deze week toevallig mijn zorg over de hondenpoep vervuiling toen een grote hondendrol voor onze trap van de Kerkbuurt lag. Op mijn weg terug naar huis liep ik door een uitgetrapte hondendrol bij de parkeerplaats van de Gantel. Tot mijn grote schrik krijgen we in Sliedrecht een hondenpoepstofzuiger voor alle speelperken en parken. (althans dat wist de klant te vertellen)
    Alleen verwacht ik dat de aanvraag voor winkelgebieden, openbare p plaatsen, stoepen en ingangen tegenwoordig net zo groot zal zijn. Dus idd de uitlaathufter verzuimt op te ruimen, alleen al doordat de gemeente de hondenbezitter één vinger heeft gegeven door de wet in te trekken van OPRUIMEN DIE DROL!
    En gelukkig krijgen we in 2020 het eerste meetmoment of dit beleid zijn vruchten afwerpt. Wat een uitglijder……

Plaats een reactie

*=Verplicht veld